»

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Zabava ob prehodu na Thunderbird

Mozillazine - Mozillin samostojni poštni odjemalec Thunderbird se približuje končni različici 1.0, ki naj bi izšla skupaj s Firefoxom 1.0. Da bi vsem novim uporabnikom zagotovili čim lažji prehod na novi poštni odjemalec, pripravljajo razvijalci Mozille zabavo posebne vrste. Uporabniki ostalih orodij za delo z e-pošto so v torek vabljeni na IRC-strežnik irc.mozilla.org na kanal #mozillazine. Izkušeni uporabniki jim bodo nudili pomoč, kako obstoječo pošto, osebni imenik in nastavitve prenesti v Thunderbird.

Obenem se je na spletu pojavila nova stran zillivisation, ki napredne uporabnike vzpodbuja, da svoje prijatelje, kolege in sorodnike usmerijo k prehodu z Internet Explorerja na Mozillo in Firefox.

45 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozillo, Firefoxa in Thunderbirda so s skupnimi močmi zapestile kar štiri (4) nove varnostne luknje. Razvijalci so zato v boj poslali nove različice vseh treh prizadetih kosov programske opreme: Mozillo 1.7.2, Firefoxa 0.9.3 in Thunderbirda 0.7.3. Vsi so na voljo tudi v slovenščini!

Ob tem naj omenimo še, da je Firefox na konferenci LinuxWorld v San Franciscu prejel nagrado za najboljšo odprtokodno rešitev in za najboljši izdelek sploh. Klik!

11 komentarjev

Mozilla in lov na čarovnice

Heise - Mozilla Security Bug Bounty Program je nov program, s katerim želi Mozilla Foundation izboljšati svoje internetne programe, ki že sicer slovijo kot najbolj varni na svojem področju. Tako je vsakomur, ki odkrije novo varnostno luknjo oz. napako, obljubljena denarna nagrada v vrednosti 500 USD. Pogoje in opis Mozilla Security Bug Bounty programa najdete tukaj, na voljo pa so tudi pogosta vprašanja in odgovori.

9 komentarjev

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev

"Shell:" ranljivosti nima samo Mozilla

InfoWorld - InfoWorld poroča, da varnostna ranljivost "shell:", ki je bila odkrita, oznanjena in popravljena pred dnevi ter o kateri smo že poročali ni prisotna samo v Mozillinih aplikacijah, pač pa jim podlegajo tudi Microsoftove - Word in MSN Messenger.

In kako hitro lahko pričakujemo popravke za ta dva izdelka ...? Upajmo, da ima Microsoft dovolj razvijalcev, da bodo z delom opravili vsaj približno v takšnem časovnem obdobju.

7 komentarjev

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla

Mozillazine - Pred dvema dnevoma so v brskalnikih, ki temeljijo na Gecko/Mozilla platformi odkrili napako, pri kateri lahko napadalec preko shell: protokola zažene poljubno datoteko na uporabnikovem računalniku, vendar pa mora poznati popolno pot do nje.

To je sicer dokaz, da tudi odprto programje ni varno pred napadi, vendar pa je bila napaka odpravljana prej kot v 48 urah po prijavi hrošča na Buggzili.

Tako je že na voljo popravljena različica brskalnika Mozilla FireFox (0.9.2), na voljo pa je tudi popravek v obliki XPI obliža.

Ranljivost sistema lahko preverite na tej tej povezavi (nekatere od varnostnih ranljivosti na tej strani delujejo tudi v brskalniku Internet Explorer).

60 komentarjev

Mozilla Europe

Mozillazine - Ustanovljena je nova neprofitna organizacija z namenom razširjanja Mozille v Evropi. Mozilla Europe, ki so jo ustanovili nekdanji uslužbenci Netscapa, ima sedež v Parizu, Mozilla Foundation pa ji je že izrazila polno podporo. Organizacija ima tri glavne cilje:
  • Promocija Mozille in njenih "potomcev" v Evropi s pomočjo lokalnih skupin.
  • Spodbujanje razvijalcev in podjetij, da prispevajo k projeku (s kodo ali finančno).
  • Širjenje Mozille v poslovnih okoljih preko tehnične podpore.
Spletna stran je na voljo v štirih evropskih jezikih. Klik!

8 komentarjev