»

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Gnome 2.10

GNOME - Skoraj pol leta je minilo od izdaje zadnje različice odprtokodnega namizja Gnome. In razvojna ekipa je predstavila novo različico - Gnome 2.10, ki bo nasledila 2.8.

Gnome 2.10 vključuje vgrajen video predvajalnik, luščenje glasbenih CD-jev s samo enim klikom ter večjo podporo različnim večpredstavnim formatom. Razvijalci so popravili tudi vec tisoč hroščev ter s tem pripomogli k večji stabilnosti.

Spremenili so tudi t.i. "splash screen". Izbrali so ga s pomočjo razpisa, zmagovalca si lahko ogledate na tej strani, ostale sodeluječe pa tukaj.

Novi Gnome 2.10 si lahko prenesete iz uradne strani, kjer boste izvedeli tudi vse o novostih. Za najbolj nadebudne pa je na voljo tudi predstavitvena različica prihajajoče izdaje Ubuntu Linuxa.

34 komentarjev

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije,...

6 komentarjev

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Evolution #2

OSNews - Po navedbah v razvojnem načrtu naj bi čez dober mesec izšel Gnome 2.8. Če vas zanima, kaj bo novega v prenovljeni različici namiznega okolja za Linux in druge Unixe, si brž oglejte prve zaslonske slike Gnoma 2.8 v razvojni stopnji. Po slikah sodeč bo nova različica prinesla minorne izboljšave, morda pa bo sočasno izšel tudi Evolution 2.0. Še vedno pa se ni polegla debata o novem načinu upravljanja z datotekami in mapami v Gnome 2.6. Mnogi podpirajo odločitev razvijalcev, nekateri pa ji ugovarjajo.

18 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

Mono pravno vprašljiv?

OSNews - Seth Nickell je v svojem spletnem dnevniku na dolgo in široko razjasnil, zakaj Mono trenutno ne more najti svojega mesta v namiznem okolju Gnome. Microsoft se namreč zaveda, da je odprtokodna skupnost njegov velik sovražnik in s spretno politiko bi si Redmond lahko priboril pravno prepoved Mona in podobnih projektov, kar bi seveda škodovalo tudi Gnomu, če bi vseboval programje, ki je plod Mona. Klik!

Mar se Miguel De Icaza s pajdaši trudi za prazen nič?

6 komentarjev

Povezovanje Mozilla Foundation in GNOME Foundation

Slashdot - Mozilla Foundation, ki se ukvarja z razvojem in promocijo programske opreme Mozilla in GNOME Foundation, ki razvija namizno okolje GNOME, želita tesneje sodelovati. Predstavniki obeh skupnosti so se zbrali na sestanku, kjer so razpravljali o skupnih načrtih obeh projektov. Govorili so predvsem o soočanju z Microsoftovima tehnologijama Avalon in XAML ter seveda tudi o prihodnosti novega paradnega konja Mozilla Foundation, Mozilla Firefoxa. Zapisnik sestanka.

0 komentarjev

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev

Mandrake Linux 9.2

Mandrake 9.2 Discovery

PC Linux Online - In začelo se je. Začelo se je obdobje Velikih treh, ki bodo v naslednjih tednih postavili na ogled svojo podobo operacijskega sistema Linux. Prvi so udarili Francozi, ki so članom svojega kluba že ponudili Mandrake Linux 9.2, s katerim praznujejo peto obletnico obstoja podjetja. Nova različica je usmerjena predvsem k izboljšavam obstoječih tehnologij, torej odpravlja napake prejšnje različice in prinaša nove različice programskih paketov. Novost je tudi nov paket Discovery, ki je namenjen začetnikom, in med namestitvijo sistema sam izbere programske pakete za namestitev. Prav tega so si ogledali na Open for Business.

34 komentarjev

Upogni me nežno

New Scientist -

Kljub temu, da nam znanstveniki že kar nekaj časa govorijo, da sta klasična tipkovnica in miška precej nerodna pripomočka za sporazumevanje z osebnim računalnikom in da bo sporazumevanje med človekom in računalnikom v prihodnosti izgledalo popolnoma drugače, se na tem področju ni veliko spremenilo. Povsem drugače pa je pri raznih miniaturnih napravicah, ki ne presegajo velikosti kreditne kartice.

Tam tipkovnica in miška zaradi zahtev po čim manjši velikosti ne prideta več v poštev. Pravzaprav so pri takih napravicah nezaželeni tudi gumbi. Zato se kar samo od sebe postavi vprašanje, kako bomo sploh upravljali s takimi napravicami. Zanimiv način upravljanja so razvili pri Sonyju in ga nameravajo uporabiti v svojih ultramajhnih napravicah, ki bodo prikazovale zemljevide za turiste, omogočale brskanje po internetu...

2 komentarja