»

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo leta 2009

Slo-Tech - Podeljene so nagrade za najboljšo vizualizacijo znanstvenih dosežkov za leto 2009, katere podeljuje ameriška agencija National Science Foundations v sodelovanju z revijo Science. Nagrade podelijo za kategorije: fotografija, ilustracija, posterji in grafike, interaktivne igre ter neinteraktivne vsebine (video). Na spletnih straneh NSF in revije Science si lahko preberete več o dobitnikih nagrad in priznanj, ter si ogledate zmagovalna dela. Zmagovalne 3 video vsebine si lahko ogledate tudi na spletnih straneh revije NewScientist, zmagovalne fotografije pa tukajle: klik

Prvo nagrado je dobila fotografija iz sveta nanomaterialov. Raziskovalci iz Harvardske univerze so odkrili novo...

6 komentarjev

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Gospodar prstanov

Slashdot - Slashdot je za vse "hardcore geeke" objavil zanimivo novico. Če bo šlo vse po sreči, boste namreč lako svojo zaročenko (ali zaročenca) kmalu razveselili z "brezžičnim prstanom", ki je pravzaprav Wi-Fi detektor v obliki prstana. Ko bo razvoj dokončan, naj bi ta izdelek izgledal nekako takole:

Prstan bo vseboval več barvnih diod, ki bodo ponazarjale prisotnost Wi-Fi-omrežij, ali je omrežje zaprto ter ali uporablja šifriranje. Vsekakor bo na razvoju (predvsem dizajna) potrebno še kar konkretno delati, saj prvi prototip (ki pa deluje!) trenutno izgleda takole:


Draga, bi se poročila z mano? Če boš postavil Wi-Fi samo zame, dragi ...

19 komentarjev

Intelov i845G čipset

X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

- Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
- Podpira DDR SDRAM.
- Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
- Ima integriran zvok in mrežno kartico.
- V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
- Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

1 komentar

Nagrade razposlane

Jaz - Vse dobitnike nagrad na naši Raztaljotki obveščam, da sem danes končno našel čas in razposlal vaše nagrade. Opravičujem se, da za to ni bilo časa prej, ampak tako ali tako vsi veste, kako nori so bili zadnji tedni na Slo-Techu. Če bo vse po sreči, boste svoje nove pridobitve zagledali jutri v nabiralniku.

0 komentarjev