»

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

DDoS napad na BitTorrent strežnike

Slashdot - Slashdot poroča, da so se neznani napadalci lotili DOS-anja BitTorrent strežnikov LokiTorrent in Suprnova.

Napadalci so neznani, saj gre za DDoS napad, po vsej verjetnosti iz množice zombijev (gre za računalnike z nameščenim trojanskim konjem, ki jih je mogoče upravljati na daljavo), znano pa je, komu gredo BitTorrent in P2P omrežja na splošno najbolj v nos.

To ni prvi napad na P2P omrežja, le-ta so bila tarča napadov že na začetku lanskega leta, pred tem pa so bili tarče DDoS napadov tudi strežniki organizacij za boj proti spamu.

10 komentarjev

Prenašanje vseh datotek legalno?

Slashdot - Študenti na Northern Illinois University (NIU) se trenutno ukvarjajo s preskušanjem nove storitve za prenašanje datotek po internetu. Njena posebnost je, da v nobenem primeru ni ilegalna. Storitev se imenuje Ruckus Network, razvili pa so jo študenti, ki so diplomirali na slovitem Massachusetts Institute of Technology. NIU za vsakega študenta plača 5 ameriških dolarjev, ti pa lahko pridobijo glasbo, filme, TV-nadaljevanke in še kaj. Programska oprema ima zaenkrat še nekaj omejitev, vendar je 170 študentov, ki jo preskuša, navdušenih. Do konca meseca bo Ruckus Network preskusilo 2500 študentov. Klik!

Morda pa se bodo tokrat računi vendarle izšli.

6 komentarjev

P2P ogroža zasebnost

Slashdot - P2P programi niso namenjeni samo razpečevanju nelegalnih kopij multimedijskih vsebin, pač pa tudi deljenju povsem legalnih domačih in osebnih datotek. Vendar malce previdnosti ne bo odveč. Nekateri namreč vede ali nevede omogočijo deljenje vseh svojih slik ali dokumentov, misleč, da bodo le-ti dostopni samo njihovim znancem.

Da pa temu ni tako dokazuje spletna stran SeeWhatYouShare.com. Avtor je malce pobrskal po P2P omrežjih in našel datoteke, katerih vsebina je vsaj - občutljiva.

Tako boste z malo sreče našli razpredelnico z imeni, naslovi in telefonskimi številkami marincev, podrobnosti o kakšni vojaški operaciji v Iraku v DOC datoteki (npr. "MILITARY OPERATIONS OTHER THAN WAR.doc" ali "support operations phase 1.doc"), fotografije iz Iraka, ali pa iz domače spalnice. Da pa se ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem, je nekdo postavil tudi spletno stran Found Photos, kjer si lahko ogledate nekaj (no, kar precej) najbolj sočnih primerkov domačih fotografij.

Na P2P...

13 komentarjev

MyTunes in iTunes

After Dawn - Ameriški študent, Bill Zeller, je razvil novo aplikacijo MyTunes, ki razširja možnosti že obstoječega iTunes za Okna.

Novost naj bi omogočala uporabnikom "pobiranje" nezaščitenih pesmi, npr. mp3-jev, od ostalih uporabnikov Apple-ovega najnovejšega in najuspešnejšega programa iTunes. Prenašanje pesmi naj bi temeljilo na P2P omrežju, kot pri že znanih sorodnih programih. Klik!

Valpet opozarja, da je novica zgolj informativne narave. Hkrati že "voha" organizicije s štiričrkovnimi kraticami...

1 komentar

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev