»

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

Namizje prihodnosti

OSNews - Vas zanima, kako bo izgledalo računalniško namizje prihodnosti? Se tudi vam zdi, da je trirazsežno namizje sicer zanimiva tehnologija, ki pa je žal le malo uporabna? Potem vam je lahko žal, če ste zamudili XDevConf.

A nič zato. Zamudil ga je tudi Rasterman, razvpiti oče še bolj razvpitega odprtokodnega namizja Enlightenment. Že nekaj let se svojo ekipo ukvarja z razvojem nove različice Enlightenmenta, ki bo očitno tako revolucionarna, da razvoju ni in ni videti konca.

Zanimivo pa je, da je Rasterman analiziral dogajanje na konferenci XDevConf in ugotovil, da snovalci grafične podobe odprtokodnih operacijskih sistemov za prihodnost načrtujejo tehnologijo, ki jo je s kolegi v veliki meri že razvil! Tako prvi kot tudi drugi demonstracijski filmček nakazujeta še kako pestro prihodnost, seveda pa jima morate oprostiti nekatere poporodne krče.

Primer: Sneženje namizja sicer ni nič kaj uporabno, a predstavlja tehnologijo, ki bo potrebna na drugih področjih.

56 komentarjev

"Zakaj Windows ni primeren za namizje?"

OSNews - Pred nekaj dnevi smo poročali o članku, ki je komentiral primernost Linuxa za namizje in podal par argumentov, zakaj Linux še ni zrel za vsako namizje. Brian Davis se s člankom ni strinjal, zato je spisal odgovor nanj in ga naslovil "Zakaj Windows ni primeren za namizje?". Podaja nekaj dejstev, s katerimi izpodbija trditve predhodnega članka. Prav tako pa opozarja na pomanjkljivosti sistema Windows, ki bi jih kot okolje za namizje potreboval.

164 komentarjev

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

OSNews - Kot smo že velikokrat opozorili in opazili, tudi na lastni koži, se vse bolj pogosto krešejo mnenja o primernosti Linuxa za namizje. Podobno se sprašuje tudi Ernesto Garbarino, večletni programer in dober poznavalec operacijskih sistemov, ki je svoje mnenje o primernosti Linuxa za namizje predstavil v krajšem članku. Zaključuje, da Linux ima vse potrebne sestavine, ki ga vodijo na namizje, vendar zaenkrat še nobena distribucija ni uspela dokončati sestavljanke povsem uspešno.

Melkijad, moram zdaj Linux zabrisati z namizja?

70 komentarjev

Izšel Gentoo Linux 2004.2

PC Linux Online - Izšla je nova različica operacijskega sistema Gentoo Linux, tretja izmed štirih, načrtovanih za letošnje leto - tj. Gentoo 2004.2. Podpira arhitekture AMD64, HPPA, SPARC in x86 ter prinaša nekaj izboljšav glede na izdajo 2004.1. Izstopajoče so na naslednjih področjih:
  • Strežniki Dell in računalniki SMP
  • PCMCIA
  • Povezave Wi-Fi (802.11a/b/g)
  • SATA
Če že imate nameščen in delujoč Gentoo Linux, vam ni treba opravljati ponovne namestitve, saj portage poskrbi, da imate računalnik posodobljen. Na voljo so podrobne informacije in prenos.

2 komentarja

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Microsoft in "Lindows" spravljena

PC Linux Online - Microsoft in Lindows.com (današnji Linspire) sta z dogovorom končala več mesecev trajajoče nesporazume glede imena Lindows. Lindows bo po celem svetu zamenjal svoje ime z Linspire, svoje izdelke s starim imenom pa mora umakniti s trga do 14. septembra letos. Microsoft bo v zameno moral plačati 20 milijonov zelencev, v last pa bo dobil tudi domene lindows.org, lincdowsos.com in druge. Klik!

Pred kratkim je Linspire, ki si je v skupnosti uporabnikov Linuxa močno popravil ugled, predstavil PhoneGaim. Gre za prvi odjemalec za Linux, ki omogoča klepet po različnih protokolih (ICQ, IRC, AIM, Yahoo!, MSN ...) in odslej omogoča tudi zvočno komunikacijo s pomočjo VoIP. Klik!

6 komentarjev

Doom 3 za Mac OS X in Linux

PC Linux Online -
I have a Mac. Am I screwed? I wanna play too! No, your fine. id Software has stated that DOOM 3 will be released for Linux and Mac OS X as well.
Kot navaja Planet Doom, je zdaj tudi uradno jasno, da bo Doom 3 na voljo za Linux in Mac OS X. Quake, Unreal Tournament, Doom in še kaj so zdaj že precej dobri argumenti proti oporekanjem, da Linux in igrače ne grejo skupaj.

V aktivnem razvoju pa je tudi strateška igra Globulation 2 za Linux, izdana pod licenco GNU GPL. Globulation je nekakšna mešanica med igrama Star Craft in SimCity, razvijalci pa se soočajo s pomanjkanjem sodelavcev. Zato iščejo nove programerje za optimizacijo kode, pa tudi pomagači pri pisanju dokumentacije niso nič manj zaželjeni. Klik!

29 komentarjev

Forum

Slo-Tech - Vsi, ki vam je vojna Intel:AMD še vedno zelo zabavna ter aktualna, hitro kliknite semle ter preberite brez dvoma najzanimivejšo temo danes, kjer se krešejo mnenja o tem, ali je AMD res postal le marketinško-papirnato podjetje. Se Intelu nasmiha preobrat? Bodo Hammerji za en Falus™? Sploh veste, da je prepad med najhitrejšim dobavljivim AMDjevim Athlonom XP ter Pentiumom 4 že kar en cel gigaherc? Klik!

4 komentarji

Linux na namizju

Linux Today - Ali ima Linux na namizju možnosti za uspeh? Trenutno ima Linux 4% tržni delež (in raste), kar ga postavlja ob bok Macom z 6%. Se resnično z vsako različico približuje večji uporabnikovi prijaznosti in ali je resnično toliko cenejši od Oken, da ga bodo podjetja sprejela?
Bruce Perens (HPjev prvi človek Linuxa) pravi, da je s Star officeom, Evolutionom in Mozillo poskrbljeno že za večino uporabnikov. Bo pa trajalo še precej časa preden bo Linux popolnoma sprejet.
A In še zanimiv argument... Pred 5 leti si nihče ni mogel predstavljati, da bi lahko Linux bil tako močan v strežniškem tržišču. Zakaj ne bi bil čez 5 let enako močan na namizjih?

2 komentarja