»

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

"Zakaj Linux ni primeren za namizje?"

OSNews - Kot smo že velikokrat opozorili in opazili, tudi na lastni koži, se vse bolj pogosto krešejo mnenja o primernosti Linuxa za namizje. Podobno se sprašuje tudi Ernesto Garbarino, večletni programer in dober poznavalec operacijskih sistemov, ki je svoje mnenje o primernosti Linuxa za namizje predstavil v krajšem članku. Zaključuje, da Linux ima vse potrebne sestavine, ki ga vodijo na namizje, vendar zaenkrat še nobena distribucija ni uspela dokončati sestavljanke povsem uspešno.

Melkijad, moram zdaj Linux zabrisati z namizja?

70 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Microsoft in "Lindows" spravljena

PC Linux Online - Microsoft in Lindows.com (današnji Linspire) sta z dogovorom končala več mesecev trajajoče nesporazume glede imena Lindows. Lindows bo po celem svetu zamenjal svoje ime z Linspire, svoje izdelke s starim imenom pa mora umakniti s trga do 14. septembra letos. Microsoft bo v zameno moral plačati 20 milijonov zelencev, v last pa bo dobil tudi domene lindows.org, lincdowsos.com in druge. Klik!

Pred kratkim je Linspire, ki si je v skupnosti uporabnikov Linuxa močno popravil ugled, predstavil PhoneGaim. Gre za prvi odjemalec za Linux, ki omogoča klepet po različnih protokolih (ICQ, IRC, AIM, Yahoo!, MSN ...) in odslej omogoča tudi zvočno komunikacijo s pomočjo VoIP. Klik!

6 komentarjev

Doom 3 za Mac OS X in Linux

PC Linux Online -
I have a Mac. Am I screwed? I wanna play too! No, your fine. id Software has stated that DOOM 3 will be released for Linux and Mac OS X as well.
Kot navaja Planet Doom, je zdaj tudi uradno jasno, da bo Doom 3 na voljo za Linux in Mac OS X. Quake, Unreal Tournament, Doom in še kaj so zdaj že precej dobri argumenti proti oporekanjem, da Linux in igrače ne grejo skupaj.

V aktivnem razvoju pa je tudi strateška igra Globulation 2 za Linux, izdana pod licenco GNU GPL. Globulation je nekakšna mešanica med igrama Star Craft in SimCity, razvijalci pa se soočajo s pomanjkanjem sodelavcev. Zato iščejo nove programerje za optimizacijo kode, pa tudi pomagači pri pisanju dokumentacije niso nič manj zaželjeni. Klik!

29 komentarjev

Pestro pri namiznih okoljih

Slo-Tech - Kmalu lahko pričakujemo novo stabilno različico namiznega okolja KDE, saj je izšla že druga beta-različica KDE 3.3 (uradno šele jutri). Za neučakane je na voljo pregled različice Beta 1, prenesete pa si lahko tudi distribucijo OnebaseGo-2.0, ki že vsebuje KDE 3.3 Beta 1. Seveda je to tudi ravno pravšnji čas, da se lotimo prevajanja.

Zelo živo pa je dogajanje tudi na drugi strani reke, pa ne le zato ker je nova spletna stran user instinct v enem izmed prvih člankov pod drobnogled vzela prav Gnome 2.6. Ali Akcaagac se je namreč lotil projekta GoneME, ki želi popeljati Gnome v drugo smer in ga bolj približati navadnim uporabnikom.

Medtem ko se paradani namizni okolji za Linux grebeta za primat, pa se nekateri sprašujejo, kdaj bosta okolji dosegli skupno podobo, tako da uporabnik ne bo zmeden, ko bo ime opravka z aplikacijami, ki uporabljajo Gtk+ in Qt.

17 komentarjev

Širokopasovne povezave še vedno v vzponu

The Register - Očitno ni več daleč dan, ko bomo "širokopasovni dostop do interneta v vsako (svetovno) vas", odrešili navedkov. Vsaj tako lahko sklepamo iz poročila analizne hiše Gartner.

Kot so zapisali v poročilu, je trend naraščanja prodaje širokopasovnih priključkov za dostop do interneta še vedno prisoten na področju Evrope, narašča tudi v Latinski Ameriki, največji potencial pa kaže na Kitajskem. Kot enega od glavnih vzrokov navajajo znižane stroške priklopa, saj se je ta samo v tem četrtletju pocenil povprečno za 12$, in sedaj znaša 84$.

V prešnjem četrtletju naj bi bilo po podatkih analitikov prodanih skoraj deset milijonov DSL modemov, kar predstalja kar 81% rast glede na prvo četrtletje. Več statistike pa najdete tukaj.


Sodeč po tem, IPv6 krepko trka na vrata...

8 komentarjev

Doba prenosnikov

ZDNet - Če pomislite na preteklo desetletje, se verjetno ne boste spomnili na nikogar, ki bi imel svoj prenosni računalnik. Če pogledate stanje sedaj, se z njim ponaša že velik del študentov, da o tistih, ki jim je bil namenjen, niti ne govorim.

Da je temu tako, kaže tudi analiza, ki jo je za ZDnet naredil Gartner, ki pravi, da je na vsak četrti namizni računalnik prodan en prenosnik. Kot napovedujejo, se bo to razmerje do leta 2006 popravilo na en prenosnik na tri prodane računalnike.

Kako so prenosniki v zadnjih letih tržni delež povečali za 50% in kaj se nam obeta v mobilnih platformah v prihodnosti pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Podpora v deželi linuxaški

ZDNet - Raziskovalna skupina Gartner je naredila raziskavo o tehnični podpori, ki jo ponujajo distributerji Linux-a (Red Hat, Suse, Caldera...) ter proizvajalci oz. prodajalci opreme z naloženim Linux operacijskim sistemom (Dell, HP, IBM, Compaq...). Raziskava obsega vse od morebitnih podpornih 'paketov', odzivnosti ter nasploh vse, kar morajo pred nabavo Linux sistemov upoštevati predvsem podjetja (pa tudi posameznikom lahko pride prav). Klik!

0 komentarjev

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji