»

A64 X2 vs. Pentium EE 840

PC World - Očitno so se začeli pojavljati prvi testi in primerjave med dvojedrnimi procesorskimi rešitvami podjetij AMD in Intel. Tako so pri reviji PC World testirali procesorja obeh proizvajalcev in nato rezultate primerjave prijazno objavili na svoji spletni strani.

V bitko sta se spustila AMD-jev Athlon 64 X2 4800+, ki deluje pri frekvenci 2,4 GHz in uporablja 1 Mb L2 predpomnilnika za vsako od dveh jeder. Nasprotnik iz Intelovega tabora sliši na ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pri taktu 3,2 GHz in vsakemu jedru prav tako namenja po 1 Mb L2 predpomnilnika. Intelova rešitev ponuja še dodaten bonbonček in sicer že dobro znan Hyper Threading, ki vsakemu jedru doda še en navidezen procesor - tako da operacijski sistem "vidi" kar štiri procesorje.

In kakšni se procesorja obneseta? Glede na objavljene rezultate AMD-jeva rešitev gladko premaga tekmeca iz nasprotnega tabora, katerega test je prav tako na voljo. Za podrobnejša pojasnila pripročam branje člankov, ki se skrivajo za...

49 komentarjev

Pohitritev možganov

Slashdot - Na National Institutes of Health (NIH) so prišli do zanimivih sklepov. Ugotovili so namreč, da če spustimo skozi sprednji del možganov človeka tok nekaj tisočink ampera, se povečajo verbalne sposobnosti. Dovolj bi naj bilo, da spustimo skozi spredji del možganov tok dveh tisočink ampera za vsega dvajset minut in osebku bi se naj verbalne zmožnosti povečale za dvajset odstotkov, kar vsekakor ni zanemarljivo.

Dve skupini posameznikov so prosili, da naštejejo v 90 sekundah čim več besed, ki se začnejo na določeno črko abecede. V povprečju so dosegli okoli 20 besed. Po tem, ko so že spustili tok skozi možgane, je skupina, ki je dobila svojo dozo toka, naštela v povprečju okoli pet besed več kot tista skupina, ki je sicer elektrode imela na glavi, vendar tok skozi njih ni tekel. Kako in zakaj pride do tega pojava pa zaenkrat še ni popolnoma jasno. Klik.

36 komentarjev

Athlon XP Mobile vs Pentium M

Tom's Hardware - Danes je pri prenosnih računalnikih najpomembnejša zmogljivost v navezi z nizko porabo energije. Na Tom's Hardware so primerjali dva na trgu trenutno najbolj aktualna procesorja za te vrste računalnikov: Athlon XP-M in Pentium 4 Mobile Centrino. Stestirali so ju v nekaj programih in primerjali ceno. Dvajset-stranski test je kar zanimiv in ga priporočam vsem, ki se odločate za nakup novega prenosnika. Klik!

0 komentarjev

AthlonXP 2800+ vs. Pentium4 2.8GHz

X-Bit Labs - Testi procesorjev in grafičnih kartic navadno potekajo v 3D aplikacijah in igrah, a tokratni test je izjema. Na X-Bit Labs so se namreč odločili malce drugače. Vzeli so drugega najmočnejšega Pentiuma in njegovega velikega rivala Athlona XP 2800+ ter ju testirali v najbolj popularnem programu za obdelovanje slik, Adobe Photoshop 7.0. Zanimivo je dejstvo, da so test opravili s štoparico, kar pomeni, da je manjša vrednost na grafu boljša (ravno obratno je v 3D aplikacijah). Merili so torej odzivnost procesorja. Klik!

Na test nas je opozoril tudi Artagnan.

4 komentarji

Athlon XP vs. Pentium 4

Tom's Hardware - Bitka, no ja, vojna med dvema proizvajalcema procesorjev se je močno zaostrila ob tržnem prihodu AMDjevih Athlonov, ki so svoj čas konkurirali Pentiumom 3. Sedaj se bojujeta 3. generacija Athlona, Athlon XP ter 2. generacija Pentiuma 4. To temo so obravnavali pri Tom's Hardware-u, kjer so testirali pet Athlonov XP, enega Thunderbirda ter sedem Pentiumov 4. Vsak procesor ima svoje dobre strani in svoje slabe. Glavna dobra stran Athlonov so 3 enote za računanje s števili s plavajočo vejico, dobra stran Pentiuma 4 pa je sama hitrost, ki je že presegla 2 GHz. Vse te dobre in slabe lastnosti pa naredijo procesorja zelo enakovredna, tako da so razlike med njima zelo majhne, največkrat odvisne od optimizacije programov. Če vas ta tema zanima, si oglejte celoten test.

15 komentarjev

Tualatin 1.33 GHz?

X-Bit Labs - Pojavila se je indikacija, da so Intelovci začeli razpošiljati svojo 1.33 GHz izvedenko Tualatin procesorja z 256 KB predpomnilnika. Ni dvoma, tako x-bitovci, da se je Intel spustil v masovno izdelavo procesorja, vprašanje je le, heh, kam točno ga misli vtikati. Procesorja namreč še ni na uradnem Intelovem ceniku. Bomo v kratki prihodnosti stare BX legende sparjali z 1.33 GHz Tualatinom?

0 komentarjev

DDR vs SDR

Jaz - Tako, da ne bom veljal za najbolj lenega osebka na Slo-Techu (saj ne, da me to kaj moti ), sem se tudi jaz pretegnil in stipkal en testek. Kot je v navadi pri meni, stvar zamuja približno en mesec, krivo pa je seveda vse ostalo, razen mene (z drugimi besedami: i'm sorry). Gre za primerjavo DDR in SDR platforme za AMDjeve procesorje. Temeljno vprašanje je bilo, ali novi pomnilniški standard prinaša velike razlike v praksi ter ali se nadgradnja izplača. Kliknite na povezavo v desnem meniju in dobili boste odgovore...

11 komentarjev

Athlon DDR vs Pentium4

Tech Report - The Tech Report je izvedel zelo zanimiv test, v katerem so direktno primerjali Pentium4 in Athlon. Gre seveda za najmočnejše predstavnike obeh strani trenutno dobavljive, torej P4 1.5GHz in Athlon 1.2GHz, podprt s DDR pomnilnikom (škoda, da niso imeli na voljo 1.33GHz TBirda). Sicer je Intel že po nazivni frekvenci za 300MHz hitrejši od Athlona, toda test je vseeno mogoče vzeti kot objektiven (čeprav bi primerjava 1.4GHz P4 in 1.33GHz Athlona bila bolj na mestu). Oba sistema so spustili skozi velikanski set benchmarkov, izsledke pa si lahko ogledate tukaj. Povzetek: kupite TBirda .

3 komentarji

DDR vs SDR vs RDR

Simmtester - Še posebej te dni je vojna med pomnilniškimi standardi zelo vroča tema. Nihče več prav ne ve kaj za vraga se dogaja, saj ni nič tako, kot bi moralo biti: DDRja od nikoder ni, RDRAM se je neverjetno pocenil in tako naprej. Zato je ta test Simmtester strani toliko bolj zanimiv. Primerjali so vpliv različnih pomnilnikov na hitrost celotnega sistema, osredotočili pa so se na Intelovo platformo. Barve SDRja je zastopal i815E, RDRja i820, DDRja pa VIA Apollo Pro266. Če vas zanimajo izidi, si zadevo kar oglejte. Priporočam!

0 komentarjev