»

Izšel PHP5

PHP - Končno smo dočakali dan, ko so razvijalci PHP-ja izdali končno različico PHP5.

Novosti je ogromno, najbolj pa prav gotovo izstopa nov objektni model, ki sedaj podpira skoraj vse "napredne" funkcije pravih OO jezikov. Med drugimi novostmi je prav gotovo najbolj zanimiva nova podpora za delo z datotekami XML in prenovljen vmesnik za komuniciranje z MySQL bazo.

Celoten seznam sprememb se nahaja tukaj, na voljo pa je tudi povezava z novostmi v bolj berljivi obliki.

5 komentarjev

PHP 5.0.0 - druga beta

PHP -

Včeraj smo bili priča novi beta različici PHP 5, ki pa še ni primerna za resno uporabo. Največje spremembe se kažejo v Zend Engine 2, popolnoma pa so prenovili XML podporo (sedaj vse temelji na libxml2).

Za tiste, ki še ne vedo - MySQL je bil pred kratkim odstranjen iz PHP 5, saj njihovi licenčni pogoji ne sovpadajo s PHP-jevimi. Namesto tega so avtorji poskrbeli za "lahki" nadomestek -- SQLite.

Za preprosto manipulacijo z XML oblikami zapisa podatkov je na voljo še en "lahki" paket -- SimpleXML.

4 komentarji

Tripod MySQL baza izbrisana

Lycos - Enega največjih ponudnikov tako brezplačnega, kot tudi plačilnega ponudnika internet prostora, ki na mesec doseže 118 miljonov unikatnih obiskov, je žal doletela zelo neprijetna stvar. Vsi uporabniki, katerih strani se začnejo s črko "s" ali "t" in so imeli MySQL baze, so sedaj ostali brez nje. Razlog za ta dogodek je bil trdi disk - ta se je zrušil iz neznanih razlogov, vsaj tako navajajo iz uredništva Tripod-a, podatkov pa niso uspeli rešiti.

Tako je izpuhtel še zadnji up za tiste, ki si niso shranjevali varnostnih kopij. Novico lahko zasledite na uradni Lycos-ovi strani: klik.

3 komentarji

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

PHP 5.0.0 -- prva beta

PHP -

Včerajšnji dan je izšla že dolgo pričakovana nova različica programskega jezika PHP. Veliko sprememb je že v samem jedru jezika ZendEngine. Predstavili so privatne, zaščitene in statične člane ter metode razredov. Tudi podpora XML je doživela prenovo. Da bi še bolj olajšali razvoj aplikacij, predvsem preprostih, so dodali SQLite, preprosto bazo podatkov, ki utegne pretrgati navezo PHP-MySQL. Zaradi nekompleksnosti po podatkih avtorjev v hitrosti marsikatere funkcije prekaša velikana PostgreSQL in MySQL. Izboljšana je tudi podpora tokovom (streams).

Če pa imate kakršnakoli vprašanja v zvezi z nadaljnim razvojem programskega jezika in njegovim motorjem, lahko odgovore nanje najdete na Zendovi spletni strani, kjer nanje odgovarjajo strokovnjaki, ki razvijajo PHP.

0 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Če se spravljate k programiranju svoje prve dinamične spletne strani ter ste za svoj programski jezik izbrali PHP, brž oddeskajte k branju novega članka, ki ga je za Slo-Techerje ter Slo-Techerke napisal xbite. V njem boste izvedeli, kako se izogniti najbolj pogostim načinom vdora preko "nesmiselno" stvarjenega skupka kode. Priporočljivo tudi za ostale spletne mojstre. Klik!

5 komentarjev