»

Microsoftov Dan D bo 12. februar

Slashdot - Po poročanju InfoWorlda naj bi Microsoft 12. februarja nadgradil vse sisteme z brskalnikom Internet Explorer 7. Kar so do sedaj omogočali na izbiro, bo po novem vključeno v kritične popravke. Govora je tudi o preprečitvi za sistemske administratorje, ki ga na svojih sistemih ne želijo.

Pri Microsoftu zatrjujejo, da so se za ta korak odločili iz varnostih razlogov.

Izvorna novica.

Kaj bo naslednji korak? Nadgradnja XP-jev na Visto...

53 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozillo, Firefoxa in Thunderbirda so s skupnimi močmi zapestile kar štiri (4) nove varnostne luknje. Razvijalci so zato v boj poslali nove različice vseh treh prizadetih kosov programske opreme: Mozillo 1.7.2, Firefoxa 0.9.3 in Thunderbirda 0.7.3. Vsi so na voljo tudi v slovenščini!

Ob tem naj omenimo še, da je Firefox na konferenci LinuxWorld v San Franciscu prejel nagrado za najboljšo odprtokodno rešitev in za najboljši izdelek sploh. Klik!

11 komentarjev

Mozilla in lov na čarovnice

Heise - Mozilla Security Bug Bounty Program je nov program, s katerim želi Mozilla Foundation izboljšati svoje internetne programe, ki že sicer slovijo kot najbolj varni na svojem področju. Tako je vsakomur, ki odkrije novo varnostno luknjo oz. napako, obljubljena denarna nagrada v vrednosti 500 USD. Pogoje in opis Mozilla Security Bug Bounty programa najdete tukaj, na voljo pa so tudi pogosta vprašanja in odgovori.

9 komentarjev

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev

"Shell:" ranljivosti nima samo Mozilla

InfoWorld - InfoWorld poroča, da varnostna ranljivost "shell:", ki je bila odkrita, oznanjena in popravljena pred dnevi ter o kateri smo že poročali ni prisotna samo v Mozillinih aplikacijah, pač pa jim podlegajo tudi Microsoftove - Word in MSN Messenger.

In kako hitro lahko pričakujemo popravke za ta dva izdelka ...? Upajmo, da ima Microsoft dovolj razvijalcev, da bodo z delom opravili vsaj približno v takšnem časovnem obdobju.

7 komentarjev

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla

Mozillazine - Pred dvema dnevoma so v brskalnikih, ki temeljijo na Gecko/Mozilla platformi odkrili napako, pri kateri lahko napadalec preko shell: protokola zažene poljubno datoteko na uporabnikovem računalniku, vendar pa mora poznati popolno pot do nje.

To je sicer dokaz, da tudi odprto programje ni varno pred napadi, vendar pa je bila napaka odpravljana prej kot v 48 urah po prijavi hrošča na Buggzili.

Tako je že na voljo popravljena različica brskalnika Mozilla FireFox (0.9.2), na voljo pa je tudi popravek v obliki XPI obliža.

Ranljivost sistema lahko preverite na tej tej povezavi (nekatere od varnostnih ranljivosti na tej strani delujejo tudi v brskalniku Internet Explorer).

60 komentarjev

Število uporabnikov Mozille se je povečalo

Mozillazine - Potem ko sta US-CERT (US Computer Emergency Readiness Team) in kasneje še Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost javno opozorila uporabnike Internet Explorerja, da je le-ta preveč nevaren in škodljiv za njihove računalnike, so se uporabniki nemudoma začeli zatekati h konkurenci. Občutno povečanje prenosov je opazila Mozilla Foundation, saj se je število dnevnih prenosov brskalnika iz 100.000 povečalo na več kot 200.000. Druga podjetja, ki razvijajo sorodne rešitve, ne poročajo o podobnih dosežkih.

V sklopu propagande alternativnih in varnejših aplikacij za delo z internetom je nastal tudi prispevek, ki uporabnike vodi do zamenjave brskalnika Internet Explorer in poštnega odjemalca Outlook Express s Firefoxom in Thunderbirdom. Po korakih je predstavljeno nameščanje programov, uvažanje nastavitev iz starih aplikacij in razširjanje zmogljivosti novih.

35 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev