»

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Domače branje: "Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International."

Slo-Tech - Laurant, Cédric in Rotenberg, Mark (ur.). 2004. Privacy & Human Rights. ZDA: EPIC in Privacy International.

Knjiga Privacy & Human Rights je delo številnih avtorjev, ki opisujejo zakonodajo in prakso na področju zasebnosti v več kot 60 državah na svetu, uredili in izdali pa sta jo nevladni organizaciji Privacy International ter Electronic Privacy Information Center.

Uvodni del vsebuje nekaj splošnih informacij o zasebnosti, pravici do zasebnosti in varstvu osebnih podatkov, sledi pa poglavje o grožnjah zasebnost. Med njimi so na kratko opisane številne nadzorne tehnologije, npr. nadzor komunikacij, satelitski nadzor, RFID, tehnologije DRM (Digital Rights Management), genetski testi, nanotehnologija, itd. Posebno poglavje je posvečeno tudi zasebnosti na delovnem mestu.

Sledijo poročila po posameznih državah, ki vsebujejo splošni pravni okvir varstva zasebnosti in uporabe nadzornih tehnologij, pa tudi pomembnejše sodne odločitve ali javno znane dogodke in primere, ki zadevajo...

0 komentarjev

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju,...

4 komentarji

Ali zaupate lastnemu tiskalniku?

Electronic Frontier Fundation - V javnosti se nenadoma pojavijo zaupni dokumenti, ki razkrivajo korupcijo v državnem vrhu, policija pa čez nekaj dni že obišče posameznika, ki je dokumente natisnil na svojem tiskalniku. Fikcija ali resničnost?

Kot kažejo ugotovitve Electronic Frontier Foundation je to žal že resničnost, vsaj v primeru nekaterih tiskalnikov. EFF je pred časom pričela s projektom Is Your Printer Spying On You?, s katerim skušajo razkriti kakšne nadzorne tehnologije so vgrajene v sodobne tiskalnike.

Projekt je že dal prve rezultate, saj je EFF objavila vodič za dekodiranje sledilnih pik tiskalnika Xeroxovega DocuColor.

S pomočjo mikroskopa in osvetljevanja z UV svetlobo so pri EFF ugotovili, da se na...

22 komentarjev

Prijazno oko Velikega brata

Slashdot - V Pittsfordu v ZDA bodo letos avgusta odprli poseben dom za ostarele. Stanovalci doma za ostarele (pravzaprav gre za posebno naselje) bodo opremljeni s sledilnimi napravami, ki bodo osebju v primeru zdravstvenih ali drugih težav omogočile natančno lociranje starostnika na območju celotnega naselja.

Vsa stanovanja bodo tudi opremljena s senzorji, ki bodo strežnemu osebju sporočali kdaj stanovalci vstanejo, verjetno pa je odveč poudariti, da bo naselje dobro pokrito tudi z videokamerami.

Vsekakor je to eden od primerov, ko nadzorna tehnologija ljudem pomaga. Ne glede na to ali je tehnologija do uporabnikov prijazna ali ne, pa kaže, da postajajo domovi za ostarele nekakšen poligon za testiranje nadzornih tehnologij. Če ne verjamete, si le preberite na kakšne načine je mogoče uporabiti tehnologijo RFID.

2 komentarja

Oko Velikega brata na cesti

RFID News - Kot poroča RFIDNews, v Veliki Britaniji razmišljajo o tem, da bi v avtomobilske tablice vgradili identifikacijske RFID čipe, ki jih je mogoče odčitati iz razdalje do 100 metrov in pri hitrosti do 320 km/h.
Britanci nameravajo postaviti tudi fiksno omrežje čitalcev, na voljo pa bodo tudi mobilni čitalci za policijska vozila in ročni čitalci. Čitalci bodo stalno povezani s centralno bazo vozil.

In ja, ne piše se leto 1984...

23 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev

Pomagajte!

3delavnica - Na naši prijateljski strani, 3delavnici, se je v forumu razplamtela debata o pomoči Janku, 35-letnemu invalidu, ki živi v domu za ostarele. Se zanima za računalnike ter s predpotopno verzijo le-tega izdeluje čestitke, s čimer zasluži tudi kakšen nujno potreben dodaten tolar. No, dejstvo je, da Janko potrebuje novejši računalnik, katerega si ne more privoščiti. Kliknite na to povezavo, malo pobrskajte po podstrešju, ter poglejte, česa več ne uporabljate. Debata o tem tudi na našem forumu. Saj veste, kaj pravijo: Slovenci smo v bistvu dober narod...

3 komentarji