»

Skrivanje podatkov v fragmentacijskem vzorcu na disku

ComputerWorld - V današnjem času se za varovanje podatkov pred nepovabljenimi pogledi običajno uporablja šifriranje, a to ni edina pot. Raziskovalci z Univerze v Južni Kaliforniji in Nacionalne univerze za znanost in tehnologijo v Pakistanu so v članku Designing a cluster-based covert channel to evade disk investigation and forensics v reviji Computers & Security predstavili koncept skrivanja podatkov, ki uporablja fragmentacijo datotečnega sistema kot medij za shranjevanje podatkov.

Raziskovalci poudarjajo, da je šifriranje absolutno varni način za varovanje podatkov, a da ne omogoča zanikanja obstoja podatkov (plausible deniability). Sovražnik to lahko izkoristi, tako da od imetnika podatkov izsili šifrirne ključe. To sicer ni povsem res, saj je na...

4 komentarji

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev

Star Wreck

Slashdot - Obstaja Star trek, in obstaja Star Wreck. Skupina finskih Star Trek zanesenjakov je po sedmih letih ustvarila svoj prvi celovečerni Star Wreck film. Pred enim mesecem je izšel DVD, sedaj pa si lahko njihovo mojstrovino, v kateri celo nastopa nekaj pravih igralcev, prenesete od tukaj.

Zanimivo je, da so fantje in dekleta vse skupaj naredili praktično brez proračuna, a film vseeno vsebuje super zgodbo in vizualne učinke, ki se jih nebi sramoval noben Star Trek film ali serija. Zadeva je med drugim izdana pod licenco creative commons.

Se nam po tem, ko so ukinili še zadnjo Star Trek serijo, sedaj obetajo "odprtokodne" serije?

24 komentarjev

Konec Motherboard Monitorja

MBM -

Alex Van Kaam, avtor vsem znanega odličnega programa za merjenje in opazovanje napetosti, temperatur in podobnih podatkov z osnovne plošče, se je odločil temu programu storiti konec. Prva verzija programa je izšla januarja 1998, sedaj pa se po sedmih letih razvoja program z različico 5.3.7.0 ukinja.

Avtor pravi, da so glavni razlogi za tako drastično odločitev sama industrija, ki je nerada dajala informacije o novih ploščah, pomanjkanje časa in navsezadnje tudi pomanjkanje motivacije, ki splahni po sedmih letih. Kljub ustavitvi razvoja, pa Alex Van Kaam pravi, da izvorne kode žal ne bo mogoče dobiti, ker bi s tem kršil preveč pogodb o varovanju podatkov (NDA). Program zaenkrat še ostaja na več mednarodnih strežnikih, tako da si ga prenesite, dokler še lahko.

Slava mu!

26 komentarjev

Europa in življenje

New Scientist - Vsi smo gledali animacije robotskih sond, ki pod ledom Oceana Europe iščejo življenje. Z nuklearnim reaktorjem so se prebile skozi nekaj kilometrov ledu, potem pa kot podmornice osvetljujejo črno vodo in iščejo kaj ribam podobnega. Podatki, ki jih je poslala sonda Galileo, sedaj kažejo, da je led precej debelejši, kot se je mislilo doslej in da je ocean iz koncetrirane žvepolve kisline, ki mestoma prodira na površje. Ph je kar 0. Se pravi, težko bi bilo to "grozdje" še bolj kislo.

Za Marsom že drugi mrtev "planet", ki se je včasih zdel tako obetaven? Link.

48 komentarjev

V ZDA izgubili pol milijona hi-tech delovnih mest

Slashdot - Rezultati študije, ki jo je opravilo in javnosti včeraj predstavilo podjetje AeA, kažejo, da so v ZDA v letu 2002 izgubili kar pol milijona delovnih mest na področju tehnologije, tako da jih sedaj ostaja zgolj šest milijonov.

Največji osip je bil na področju izdelovanja elektronskih vezij, kjer se je kadrovski sektor prepolovil. Prvič v sedmih letih se je tudi zgodilo, da se je število delovnih mest na področju programske opreme zmanjšalo, tokrat kar za 150.000. Podatki za letošnje leto so vzpodbudnejši in kažejo, da se izgubljanje delovnih mest zmanjšuje in upočasnjuje. Več o tem.

Svoje mnenje o tej tematiki lahko izrazite tudi v forumu v temi " Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).", kjer debata o izgubljanju delovnih mest poteka že dobra dva tedna.

8 komentarjev

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji