»

Nvidiini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-bit labs, je azijska stran MyHard.com objavila Nvidiin načrt izdajanja grafičnih procesorjev v drugi polovici tega in prvi polovici naslednjega leta.

Tako naj bi na osnovi serije GeForce 6800 izšli procesorji NV48, NV48e, NV43 in NV44, ki bodo od predhodnice prevzeli večino lastnosti, med drugim tudi podporo tehnologiji Shader Model 3.0, ki je vključena v zadnji DirectX. Kot je že iz imena razvidno, bosta obe inačici NV48 namenjeni višjemu cenovnemu rangu, saj bosta nasledili obstoječi NV45 in NV40, medtem ko bosta NV43 in NV44 namenjena vstopnim karticam.

Kot poročajo, naj bi nove kartice z omenjimi čipi prišle na trg še letos. Pri Nvidii navedb še niso komentirali.

1 komentar

Nvidia izdala nove gonilnike za Linux

Nvidia - Podjetje Nvidia je izdalo nove gonilnike za operacijski sistem Linux in sicer za platformi IA32 (x86) in AMD64. In kaj je posebnost različice 1.0-6106? Poleg podpore vsem novim karticam in vodilom so končno vključili podporo za 4k stack v jedrih 2.6 (pohitritev sistema), podporo 32-bitnim OpenGL-aplikacijam v 64-bitnem okolju, skripto za pošiljanje poročil o hroščih in aplikacijo nvidia-settings, ki je nekakšen grafični vmesnik za upravljanje grafične kartice in vseh njenih funkcij. Tako smo končno dobili celovito orodje za izkoriščanje naših grafikulj in se otresli kriptičnih™ konfiguracijskih datotek, raztresenih po celem računalniku.

12 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

ATi X800 XT: Kraljeva vrnitev

Beyond 3D - Po skoraj dvoletni suši na področju grafičnih procesorjev, nas je pomlad 2004 presenetila s pravim monsunskim deževjem. Najprej je kot strela iz jasnega udarila nVidia s 16 cevno GeForce 6800 Ultra, sedaj pa se ji je pridružil še ATi z nič manj pretresljivo serijo grafičnih kartic X800.

Čeprav smo lahko danes uradno pričakovali le Radeona X800 Pro, pa smo zaradi istega kodnega imena (R420) mnogi čakali tudi na prihod X800 XT. K sreči nas ATi tokrat ni razočaral, zato si kar poglejmo, kakšne vojake je poslal v boj proti GeForce 6800 Ultra:
  • RADEON X800 Pro: arhitektura 12x1, GPU 475 MHz, MEM 450 MHz, cena: $399, dobavljivost 4. maj 2004
  • RADEON X800 XT Platinum Edition: arhitektura 16x1,...

53 komentarjev

Še vedno ni prepozno za novoletno darilo

Sound Card Central - Glede na to, da vam že dolgo nismo postregli s kakšnim testom, bi vam tokrat rad prikazal dokaz, da lahko 2.1 ozvočenje naredi vtis na še tako zahtevnega avdiofila. Na Sound Card Central so preskusili dotično ozvočenje znanega proizvajalca Logitech.

Satelita sta skupaj sposobna iztisniti iz sebe največ 80 W, vsak po 40, medtem ko vas bo globokotonec zadovoljil s 120 W. Po najhujših metodah mučenja (beri: testiranja :-) ) so preizkusili to ozvočenje. Kot pravijo jih je navdušilo, tako zaradi kvalitete, kot tudi zaradi njegove cene. Klik!

32 komentarjev

NV 33 in NV 36 kmalu na voljo

X-Bit Labs - nVidiina serija NV3x nekako ni najbolje uspela, tako kot si je nVidia to zamislila. Po izdani seriji NV30, ki je nVidio spravila dobesedno na kolena, se je iz te zagate poskusila rešiti z NV31 in NV34. Kasneje so izdali celo malo bolje dodelani NV30 -- NV35. Nova procesorja NV33 in NV36 bosta po poročanju X-Bit Labs prišla na tržišče že zelo kmalu. Prvi naj bi bil na voljo že letošnjega avgusta, medtem ko bomo morali na NV 36 počakati do septembra. Obe bosta kompatibilni z DirectX 9 in bosta počasi pripravili tržišče na prihajajoči NV40, ki bo ponujal izjemne hitrosti. Luč sveta bo verjetno ugledal konec letošnjega leta, natančneje okoli božiča. Klik!

1 komentar