»

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Google omogoča blokiranje domen v iskalnih rezultatih

Google - Da si lahko zadetke pri iskanju čim bolj prilagodimo, je Google uvedel novo možnost njihove personalizacije. Omogočil je blokiranje domen, tako da se njihove strani v prihodnosti ne bodo pojavljale med zadetki.

Možnost se prikaže, če kliknemo na poljubni zadetek in se potem vrnemo nazaj na Googlovo iskanje z gumbom Nazaj. V tem primeru se ob zadetku pojavi napis Blokiraj zadetke s te domene. Ob izbiri te možnosti se pri nadaljnjih iskanjih, če smo seveda prijavljeni s svojim Googlovim računom, strani s te domene ne prikazujejo. In da ne pozabimo, kaj nam Google skriva, vsakokrat ko bi morala biti neka stran prikazana, Google na dnu strani izpiše obvestilo o skritih zadetkih. Seznam blokiranih domen je mogoče urejati v nastavitvah profila. Nova funkcija je za zdaj podprta v angleški verziji Googla za uporabnike...

8 komentarjev

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Google dodal predogled zadetkov instantnemu iskanju

Ars Technica - Dva meseca po predstavitvi instantnega iskanja in le nekaj dni po podpori za mobilne platforme ga je Google še nekoliko razširil, in sicer je dodal možnost predogleda zadetkov. Funkcija se imenuje Instant Previews (hipni predogledi) in omogoča hiter predogled strani, ne da bi dejansko oddeskali nanjo. Zadetki, ki imajo ob sebi majhno povečevalno steklo, so primerni za uporabo nove funkcije. S klikom na stekelce se na desni strani pojavi posnetek strani, kamor vodi zadetek, ki je odprta točno tam, kjer je Google našel iskani termin.

Google upa, da bo funkcija ljudem pohitrila iskanje. Še zlasti primerna je v primeru, ko iščemo stran, kjer smo že bili in v grobem poznamo njen videz in razporeditev...

12 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Microsoft v akciji

Slashdot - Microsoft je na WinHEC predstavil novo razvojno izdajo prihajajočega Windows operacijskega sistema Longhorn build 5048 in takoj zatem so se na spletu pojavili zaslonski posnetki nove izdaje. Po prvih vtisih pa je bil Paul Thurrott nad novo izdajo razočaran, saj naj ne bi prinašala nič novega, kvečjemu predstavlja kak korak nazaj. Microsoft pa je očitno stopil po poteh Appla, ki vztrajno bojuje bitko proti stranem, ki izdajajo njihove poslovne skrivnosti, in začel pošiljati pisma, v katerih zahteva odstranitev teh slik. Kot poroča Paul, bi to lahko bilo zaradi Microsoftovega namena pravno zaščititi uporabniški vmesnik.

Microsoftov prenovljeni iskalnik pa Microsoft očitno (zlo)uporablja kot nagrado za kupce svojega operacijskega sistema. Ivor Hewitt je ob primerjanju iskanja svoje strani opazil čuden pojav, ko so se strani, ki jih je gostil IIS, na MSN pojavljale precej višje kot ostale. Vzel si je čas in izvedel obširnejši test iskalnikov in ob tem ugotovil, da je delež...

50 komentarjev

Prenovljeni iskalnik MSN

vir: MSN
Slo-Tech - Po skoraj letu dni Microsoftovega sodelovanja z MSN, so izdelali iskalni pogon, ki v celoti temelji na njihovi lastni tehnologiji. Danes smo tako dočakali dokončano verzijo novega iskalnega pogona, ki je bil še do pred kratkim v preizkusni (beta) fazi.

Isklanik ponuja iskanje po spletu za različnimi stvarmi, kot so internetne strani, novice, slike, tečaji, video posnetki, pa iskanje po enciklopediji Encarta in ostalo. Prav tako ponuja grafični vmesnik za t.i. search builder, ki nam ponuja preciznejše iskanje, kar poveča možnost, da najdemo željeno informacijo.

V primeru, da uporabljate MSN orodno-vrstico, pa lahko na enem mestu iščete informacije po spletu...

30 komentarjev

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev