»

Kraljica obiskala Bletchley Park, razpisala natečaj iz dešifriranja

Telegraph News - Britanska kraljica je v petek obiskala Bletchley Park, kjer so v drugi svetovni vojni delali britanski kriptoanalitiki, med njimi naprimer Alan Turing, danes pa tam stoji Nacionalni muzej računalništva. Med svojim prvim obiskom tega kraja je kraljica pohvalila delo zaposlenih danes in med drugo svetovno vojno ter se jim v imenu Združenega kraljestva zahvalila. Hkrati pa je razpisala tudi tekmovanje v razbijanju šifer za otroke, kar bo nas bolj zanimalo.

Britanci so že zdavnaj ugotovili, da je treba mlade motivirati in pritegniti v pomembne discipline in to je eden izmed načinov. V posebej pripravljeni zgibanki je šest nalog in eno vprašanje, ki so šifrirani. Izziv je namenjen vsem, še posebej pa rešitve...

21 komentarjev

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu

Alan Turing

Slo-Tech - Alan Turing je človek, ki bi ga morali dobro poznati vsi računalničarji, zaradi njegove vloge za tok moderne zgodovine v drugi svetovni vojni pa vsaj prepoznavanje njegovega imena sodi v splošno izobrazbo. Rodil se je v Londonu leta 1912. Že zgodaj v šoli so opazili njegovo nadarjenost za matematiko in znanost, a v elitni zasebni šoli Sherborne School v Dorsetu z njegovimi enostranskimi interesi niso bili najbolj zadovoljni, saj je zapostavljal klasična...

211 komentarjev

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

Bodo IBM tožili zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti ...

The inquirer - ... med drugo svetovno vojno, kajpak? The Inquirer poroča, da je švicarsko sodišče dalo zeleno luč Romom, da tožijo IBM zaradi domnevnega sodelovanja z nacistično vlado med drugo svetovno vojno, medtem ko se sodišče nižje stopnje lani ni moglo odločiti. Zakaj, povprašate? Med drugo svetovno vojno je imel IBM sedež v Ženevi, kjer so, čeprav naj bi vedeli, kaj se dogajali v taboriščih, z nacisti sodelovali in jim priskrbeli luknjane kartice, ki naj bi jim olajšale pobijanje. Če bo iz vsega skupaj sploh kaj, bomo videli. The Inquirer.

51 komentarjev

Finci bodo povezovali Irak

The inquirer - Če gre verjeti sledeči novici, je sistem pred padcem prejšnega voditelja ljudi omejeval pri nekaterih nam zelo samoumevnih tehnologijah. Govorim o mobilni telefoniji.

Tako je The Inquirer ravno na neuradni dan brez mobitela objavil, da je finska Nokia prevzela (verjetno finančno zajeten) projekt postavljanja mobilnega omrežja v južnem Iraku, med drugih tudi v zadnjem času večkrat omenjeni Basri. Kot navajajo, bo Nokii prihranjeno vsaj razkopavanje terena, za kar bodo poskrbela lokalna podjetja. Precej skandinavsko razmišljanje, morate priznati. Še klik.

6 komentarjev