»

Slike iz "vesolja" za prgišče dolarjev

Oprema

Slashdot - Justin Lee in Oliver Yeh z bostonske univerze MIT sta uresničila svoje sanje in posnela nekaj fotografij našega planeta s tolikšne višine, da je ukrivljenost površja opazna. S proračunom 148 dolarjev sta uspela fotoaparat poslati na višino 29 km, kjer je nastalo nekaj dobrih posnetkov. Stvar debate je, ali višina 29 km že šteje za vesolje, saj je Kármán to mejo postavil na 100 km, NASA pa na 122 km, a to ne zmanjšuje veličine njunega uspeha. Na 300-gramski vremenski balon sta privezala Motorolo i290, ki ima vgrajen GPS-čip in je ves čas vestno pošiljala sporočila o lokaciji naprave - tako sta enostavno določila mesto pristanka. Fotografije je snemal Canon A470, ki je vsakih pet sekund...

36 komentarjev

Nova vesoljska nagrada

Space - 4. oktobra se je končala prva zasebna vesoljska dirka Ansari X-Prize, kjer je prvo nagrado 10 milijonov dolarjev pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena z vesoljskim vozilom SpaceShipOne. Sedaj pa se obeta nova, "Ameriška vesoljska nagrada", ki jo razpisuje podjetje Bigelow Aerospace. Nagrada je 50 milijonov dolarjev.

Na kratko nekatera pravila: vesoljsko vozilo mora prevažati vsaj pet oseb na višino 400 km in mora zaključiti vsaj dve orbiti okoli Zemlje na tej višini. To mora ponoviti v 60 dneh. Največ 20% vozila je lahko potrošljivega, vozilo mora pokazati sposobnost priključitve na napihljivi bivalni modul Bigelow Aerospace in pokazati možnost, da lahko tam ostane 6 mesecev. In ne popolnoma zanemarljivo: tekmovalec mora biti iz Združenih držav Amerike. Rok izvedbe je 10. januar 2010.

Namen te dirke je odvzeti primat ruskega vesoljskega vozila Sojuz, ki je trenutno najcenejše orbitalno vozilo za človeško posadko. Več o nagradi na dosegu klika.

21 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Slashdot - Le nekaj ur po prvem uspešnem zasebnem poletu v vesolje so se že pojavile govorice, da naj bi tudi NASA ponudila milijonske nagrade (med 10 in 30 milijoni dolarjev) za izdelavo zasebnih vesoljskih vozil. A ker je X-prize s svojimi zahtevanimi 100 km že skoraj dokončan, so se odločili za nekoliko večji iziv, glede na to da so tudi nagrade precej večje. Tokrat bodo morali zasebniki izdelati rakete, ki bodo lahko poletele malo dlje od Zemlje (orbita) ter na Luno. Vsekakor bolj zanimivo kot "samo" polet na 100 km.

9 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Zeleni čaj ni dober samo za ljudi, ampak tudi za trde diske

Wired News - Kitajci že stoletja priporočajo zeleni čaj, saj naj bi zmanjševal krvni sladkor, visok krvni pritisk in možnost nastanka raka. Kot kaže, pa (tradicionalne) naravoslovne znanosti na splošno vse bolj "prodirajo" tudi v IT industrijo.

Tako Wired poroča, da so znanstveniki iz Tucson-a v Arizoni med študijo ugotovili, da v primeru, da magnetne glave pri trdih diskih "spoliramo" z izvlečki zelenega čaja, dosežemo željene rezultate kar tri do štirikrat hitreje. Rezultat hitrejše proizvodnje pa so seveda še cenejši diski.

7 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev

Čakali smo, a nismo dočakali ...

Wired News - Ena najboljših spletnih (in tudi papirnatih) revij o internetni kulturi in vsem, kar je s tem povezano, Wired, ja danes objavila seznam izdelkov, ki so jih avtorji v preteklem letu na veliko obljubljali, a od njih še vedno ni ničesar. Seveda je na prvem mestu Valve, ki že dolgo obljublja marsikaj, vendar je še vedno pod površjem. Na seznamu je tako Half Life II kot tudi Team Fortress 2, ki ga čakamo že od leta 1998. Edini pol-delujoči stvor, ki smo ga lansko leto dočakali iz njihovih studijev, je Steam.

11 komentarjev