»

Adeus, Orkut!

Slo-Tech - Google je napovedal, da bo septembra ukinil svojo storitev Orkut. Če je morebiti ne poznate, je razlog to, da ne živite v Braziliji, kjer je storitev izjemno popularna.

Orkut je začel delovati že leta 2004, ko Facebooka še ni bilo, ampak je šele nastajal. Družabno omrežje, kot jih je danes več, je bilo tedaj eden izmed pionirjev na tem področju. Orkut se ni začel nič kaj brazilsko, saj je imel svoje strežnike in ekipo skrbnikov v Kaliforniji, polovico obiskovalcev pa iz ZDA. Njegov oče pa je Turk, saj ga je ustvaril in poimenoval Orkut Büyükkökten v okviru 20 odstotkov. Gre za nekdanji Googlov program, v okviru katerega so lahko razvijalci petino svojega delovnika namenili razvoju stvari, ki so jih zanimale, niso pa bile povezane z njihovim delovnim mestom. Tako se je začela vrsta...

3 komentarji

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

GmailFS - Gmail Filesystem

Firefox na Gmailu

PC Linux Online - Richard Jones je avtor novega nenavadnega odprtokodnega projekta. GmailFS je datotečni sistem za Linux, ki kot medij za skladiščenje podatkov uporablja uporabnikov račun na Googlovi poštni storitvi Gmail. GmailFS je napisan v priljubljenem Pythonu in uporablja infrastrukturo datotečnega sistema FUSE ter knjižnico libgmail, s katero komunicira z Gmailom. Podpira večino operacij za delo z datotekami, kot so branje, pisanje, odpiranje, zapiranje, povezovanje, preimenovanje ipd. Tako si lahko uporabniki pri delu z datotekami na računu Gmaila pomagajo z znanimi ukazi, npr. cp, ls, mv, rm, ln, grep itd. Podrobnejši opis, namestitev in uporaba!

24 komentarjev

Hotmail bo ponudil 2 GB prostora?!

The Register - Potem ko je Google oznanil Gmail in z njim uporabnikom obljubil cel gigabajt prostora za shranjevanje elektronske pošte, se je marsikomu zazdelo, da gre za prvoaprilsko šalo. A poskusni zajčki storitev že uporabljajo, Yahoo!Mail je kot odgovor mejo 4 oz. 6 MB prestavil na 100 MB, Hotmail pa na 250 MB in kar 2 GB za naročnike. Tokrat pa je Microsoftov oddelek močno presenetil in obljubil 2 GB prostora tudi za "brezplačne uporabnike". Prav tako bodo odstranili oglase in potek računa po 30 dneh neuporabe, priloge pa bodo omejene na vzornih 20 MB. Uau!

Morda pa je Google želel samo apelirati na ostale ponudnike ...

30 komentarjev

Gmail nič več ?

Slo-Tech - Kot poroča CNET news, Googlu v črnem scenariju grozi, da bo moral spremeniti ime svoje elektronske poštne storitve. Ker ameriški urad za patente obravnava prijave po časovni ureditvi, torej, kdor prej pride, prej melje, se zna zgoditi, da velikana med iskalniki kdo prehiti.

Kot veste, so Gmail spustil na prostost 1. aprila in takrat tudi registrirali blagovno znamko. Toda od 31.3 do 7.4 so se prijavila še tri podjetja, ki hočejo registrirati isto ime. Vsi pa so registrirali e-mail storitev, ki ima enako ime.

To so :
Cencourse, zahtevek poslan 31.3.
Precison Search, zahtevek poslan 2.4.
Gospel Music Association, zahtevek poslan 8.4

8 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Omejevanje GMaila?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi Hotmail blokiral (zavračal) elektronsko pošto, ki prihaja iz GMaila, prav tako pa tudi vabila za vključitev v GMail, Yahoo pa naj bi GMailova sporočila uvrščal med spam. Enake težave naj bi imel z nekaterimi večjimi ponudniki dostopa do interneta tudi Orkut, ki je ravno tako povezan z Googlom.
Glede na številne kritike GMaila bi se komu celo utegnilo zdeti, da ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov skrbijo za zasebnost uporabnikov interneta, vendar pa so v ozadju bolj verjetno poskusi (nepoštenega) omejevanja konkurence. Yahoo je namreč pred kratkim ravno zaradi GMaila povečal velikost svojih poštnih predalov iz 6 Mb na 100 Mb, Microsoftovemu Hotmailu pa so se ob najavi GMaila ravno tako pošteno zatresle hlače.

47 komentarjev

Yahoo Mail s 100MB!

Yahoo News - Novica je sicer precej stara (npr. news.com), vendar je danes dan, ko se je resnično udejanila. [:D]
Yahoo je torej prvi med velikani, ki se je ustrašil Googlovega Gmail-a in odgovoril s sicer destkrat manjšim, a še vedno impresivno velikim (100MB) poštnim predalom! Odklikajte na Yahoo! Mail in se prepričajte sami...

In zdaj lahko samo čakamo na odziv Hotmail-a... Dobro jutro torej! :)

30 komentarjev

Google toolbar in Gmail

Slo-Tech - Google toolbar je programski dodatek k spletnemu brskalniku, omogoča pa beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti (le-te se nato posredujejo Googlu). GMail pa je nova storitev Googla, ki so jo napovedali 1. aprila. Gre za to, da namerava Google ponuditi brezplačne elektronske naslove, vsak uporabnik pa naj bi imel na voljo 1 Gb prostora. Google napoveduje tudi kvalitetne antispam filtre ter možnost iskanja po arhivu sporočil, sporočila pa bomo lahko razvrščali tudi v različne kategorije (posamezno sporočilo tudi v več kategorij). S tem bo tudi odpadla potreba po brisanju sporočil, saj bodo uporabniki lahko shranjevali praktično vsa sporočila, ki jih dobivajo. GMail bo, če mu bo uspel veliki met, zelo verjetno resno konkuiral Microsoftovemu Hotmailu.
Sliši se lepo, vendar pa nekateri že opozarjajo na temnejše plati zgodbe, predvsem na problem zasebnosti. Če se načrti uresničijo bo Google nekoč v prihodnosti imel arhiv praktično vseh elektronskih sporočil na svetu. Glede na to, da...

7 komentarjev

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja