»

Poslavlja se MSDN Magazine

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se končuje pot Microsoftovega MSDN Magazina, ki je v vseh teh letih (ali njegovi predhodniki) v pisni obliki prinašal informacije o Microsoftovih programih, ki so jih potrebovali zlasti programerji in razvijalci. Pod imenom Microsoft Systems Journal je začel izhajati davnega leta 1986, pod trenutnim imenom pa ga poznamo od združitve z revijo Microsoft Internet Developer leta 2000.

MSDN Magazine je izhajal kot četrtletna revija, v kateri smo dobili primere kode (na zgoščenkah), SDK-je, tehnične članke in ostale zanimive informacije. Toda na koncu jo je povozil tehnološki razvoj. Internet je že zdavnaj postal osrednji medij za iskanje informacij, zato je v resnici presenetljivo, da je MSDN Magazine vztrajal tako dolgo....

2 komentarja

Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Microsoft - V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili...

27 komentarjev

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren...

106 komentarjev

MIX06 @ Las Vegas

Slo-Tech - Na prireditev, poimenovani MIX06, ki se te dni odvija v Las Vegasu, Microsoft predstavlja svojo vizijo na področju spleta. V otvoritvenem govoru je Bill Gates predstavil nekaj novosti, ki jih pripravlja Microsoft. V tem času je bilo predstavljenih tudi nekaj zanimivih primerov, kot so MySpace.com, nov Internet Explorer 7 Beta 2 ter drugo.
Štiri ure dolg uvodni del, ki si ga lahko ogledate, je na voljo na uradni strani, poleg tega je nekaj krajših posnetkov na channe9.msdn.com.

Poleg tega je Microsoft v okviru kampanije Live.com predstavil nov iskalnik, ki ga gostuje ta stran. Na prvi pogled je opazen predvsem drugačen vmesnik, kateremu je pred tedni sledil tudi izgeld MSN iskalnika.

Za vse tiste, ki pričakujete Monad; Microsoft je naznanil, da bo le-ta na voljo v prihajajočem Exchange 12 serverju. Monad, ki je trenutno še v Beta 3.1 verziji, si ga je možno prenesti iz uradne strani, pri tem pa potrebujete .NET 2.0. Na Channel9 so objavili tudi krajši posnetek, kjer...

8 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev

Klepet s stvaritelji Internet Explorerja

Slashdot -

Microsoft se je, kot kaže, vendarle odzval na neprestane kritike o nevarnostih Internet Explorerja, saj je včeraj zvečer na Microsoftovih strežnikih potekal klepet med uporabniki in inženirji, ki pišejo IE.

Najbolj pereče vprašanje je bila nedvomno varnost in kdaj lahko pričakujemo nov paket popravkov za IE. Inženirji so na očitke, da drugih brskalnikov ni treba toliko krpati kot prav IE, odgovarjali, da IE ostaja tarča, dokler bo imel prevladujoč delež uporabnikov, zaradi česar ga morajo nenehno izboljševati.

Druga najbolj vroča tema so zmožnosti, ki jih ponujajo drugi brskalniki (naprimer zavihki), kjer so se uporabniki upravičeno spraševali, zakaj jih Microsoft ne vključi. Tu so bili inženirji bolj previdni z izjavami, saj niso povedali, ali lahko te funkcije sploh pričakujemo. Preberite si povzetek.

64 komentarjev

Internet Explorer spet služi širjenju zlobne kode

News.com - Pozorno preberite: uporabniki sistema Windows in brskalnika Internet Explorer ste spet v nevarnosti. Po spletu se je namreč razširil nov način razpečevanja virusov. Tokrat se lahko, verjeli ali ne, okužite že samo z obiskom spletne strani, ki vsebuje del kode, ki s pomočjo lukenj v Internet Explorerju na vaš računalnik naloži virus.

Kako se lahko zaščitite? Uradnih popravkov še ni na voljo. Če želite še naprej uporabljati Internet Explorer, je ena izmed možnosti izogibanje okuženim strežnikom, a varnostni strokovnjaki prizadetim podjetjem, ki uporabljajo IIS, nočejo povzročiti škode, zato seznam le-teh -- med katerimi so tudi npr. banke -- ni javno objavljen. Da bi vam lahko spletna stran podtaknila zlobno kodo, mora strežnik poganjati Microsoftov IIS. To pa pomeni, da bi se morali podati na nemogočo nalogo izogibati se vsem strežnikom z IIS.
Druga možna rešitev, ki je mnogo bolj enostavna in praktična, je zamenjava brskalnika. Napredni uporabniki bi verjetno izbrali Opero,...

71 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

Internet Explorer se poslavlja

PC Linux Online - Microsoft je ugotovil, da Internet Explorer izkorišča vse možnosti, ki mu jih ponuja operacijski sistem, na katerem teče, kar pomeni, da je najboljši brskalnik v okolju Windows. Podjetje iz Redmonda je s pomočjo zgornje ugotovitve prišlo do zaključka, da bo Internet Explorer 6 SP1 zadnja različica, dosegljiva za prenos z Interneta, saj bodo nove različice na voljo le kot del operacijskega sistema.

Seveda je jasno, da Internet Explorer nikakor ni najboljši brskalnik, saj nima nobene napredne možnosti sodobnih brskalnikov, kot sta zavračanje pojavnih oken (pop-ups) ali brskanje z zavihki (tabs). Microsoft se je za potezo odločil samo zaradi želje po večji prodaji prihajajočega operacijskega sistema. Bomo videli, če jim bo uspelo. Klik!

39 komentarjev

Najneumnejši hrošč v IE

The inquirer -

To, da se v Internet Explorerju skriva takšna in drugačna golazen, je znano dejstvo. Večinoma gre za razne buffer overflow situacije in varnostne luknje, ki pa jih Microsoft kaj hitro pokrpa. Torkrat pa so na spletu odkrili hrošč, ki pravzaprav to ni, temveč je bolj kot ne zanimivost. Ena sama vrstica <input type crash> namreč povzroči, da se Internet Explorer sesuje. Prav tako se vam utegne sesuti tudi Outlook Express, če boste prebirali HTML pošto z dotično vrstico. Besedica crash pravzaprav niti ni odločujočega pomena, saj se celotna stvar ponovi tudi če vpišete karkoli drugega. Klik!

Dodatek: Nadobudni forumaši so zadevo odkrili že nekaj dni nazaj. ;)

16 komentarjev