»

Vektorizacija pixel arta

Slashdot - Raziskovalca Dani Lischinski z jeruzalemske Hebrew University ter Johannes Kopf z Microsofta sta ustvarila algoritem za vektorizacijo rastrskih slik, namenjen zelo nizkim ločljivostim, natančneje t.i. pixel artu - točkasti grafiki, vsem znani iz starih, 8-bitnih iger.

Specifičen pristop je omogočil bistveno boljše rezultate od tistih, ki jih dosegajo splošni algoritmi. Njun izdelek se tako lahko na svojem terenu zlahka kosa s profesionalnimi rešitvami, kot je na primer Adobe Live...

20 komentarjev

Nokia pohrustala Novarro

Mashable - Nokia je v petek najavila, da prevzema chicaško podjetje Novarra, ki pripravlja brskalnik Vision Mobile Browser, ki teče na Javi oz. BREW-u. Vision najdemo na kopici telefonov, običajno pod drugo znamko operaterja, in je bil do izida Androida in iPhona eden izmed vodilnih brskalnikov na mobilnih telefonoih. Prvikrat je izšel daljnega leta 2002 za Palme kot WebPro. Novarra je poleg tega svoj čas sodelovala z Motorolo, Samsungom in drugimi. Finančnih podrobnosti podjetji nista želeli razkriti.

Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo v drugi polovici letošnjega leta Novarra postala podružnica Nokie. Z novo tehnologijo, ki jo prinaša znanje Novarre, želijo oplemenititi družino telefonov Nokia Series 40 kasneje letos. Sam prevzem verjetno ni borba za Vision, ampak dobro ekipo zaposlenih v Novarri in pa nekaj patentov. Vemo namreč, da Novarra drži patent za "prilaganje informacijske vsebine elektronski nparavi", ki pokriva sodelovanje omrežnih strežnikov (in-network servers) z...

1 komentar

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Nokia bo uvedla imena namesto številk

Digital Trends - Ljudje si besede nedvomno zapomnimo lažje kot številke brez pomena. V računalniški branži smo tako navajeni GeForcov, Pentiumov, Audigyjev in ostalih bolj ali manj smiselnih nazivov za izdelke, medtem ko se na trgu mobilnih telefonov tovrsten koncept uveljavlja šele v zadnjem času. Začela ga je Motorola s popularno britvijo in nedavno izdanim kamenčkom (RAZR & PEBL), kmalu se je s čokoladkami pridružil še LG, po novem pa bo dajal besedna imena svojim mobitelom tudi proizvajalec, ki je do sedaj najbolj izkoriščal številska poimenovanja - finska Nokia. Namesto nesmiselnih nazivov, kot so 6234, 3210 in 7650, nas bodo obdarjali s poetičnimi imeni, so povedali včeraj, prvo med njimi pa se bo glasilo Sirocco. Izvorno novico lahko najdete na strani Digital Trends.

22 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

Od sedaj anti-virusni programi tudi za mobilne telefone

Slashdot - Če so se začeli PC uporabniki šele dobro začeli zavedati nevarnosti virusov ter se za obrambo primerno oborožili z antivirusnimi programi, bo to z širjenjem virusov za mobilne telefone potrebno naučiti tudi uporabnike mobitelov. Tako bo F-Secure ponujal prvi antivirusni program za Nokiine telefone serije 60, ki jih poganja Symbian OS, sprva za 6670, ki izide oktobra, kasneje pa še za druge telefone iz serije 60.

Antivirusni program ne bo nameščen na telefon in ga boste lahko prenesli s F-Secure-ove spletne strani, vendar pa bo brezplačnih samo prvih trideset dni uporabe, nadalje pa boste morali plačevati približno 3.5 dolarja na mesec za posodobitve.

Boste torej, ko storitev pride tudi v Slovenijo, plačevali skoraj tisočaka za varnost, ali pa boste raje tvegali milijonski telefonski račun? Mogoče pa bi od proizvajalcev zahtevali, da se vaš mobilnik obnaša "uporabniku prijazno" ...

26 komentarjev

Nokia podprla razvoj Mozille?

Slashdot - Nokia naj bi, tako poročajo anonimni viri, sofinancirala Mozilla Fundation in njihov razvoj spletnega brskalnika za majhne prenosne naprave. Ali je novica resnična ali ne, niso niti potrdili niti zanikali, vendar je nekaj že danes gotovo -- preden bo Minimo (Mini Mozilla) pripravna za prilaganje k dlančnikom in mobilnim telefonom, bo trajalo še precej časa, saj je danes standardna Mozilla precej večja kot najnovejša Opere, kar utegne povzročiti težave pri transportiranju na telefone. Minimo se tako naprimer zaganja precej dlje kot sam telefon. Nenazadnje pa Nokia išče tudi profesionalne rešitve, saj nestabilnost programa nekajkrat na dan nikakor ne bo prinesla zaupanja kupcev. Je pa konkurenca vedno dobrodošla.

21 komentarjev

Mozilla FireFox 0.9

Mozillazine - Divjanje virusov je vedno hujše, njih pisci pa vedno iznajdljivejši. V zadnjem času so začeli čakati na odkrite varnostne luknje in šele nato pisati viruse, ki jih izkoriščajo (zakaj bi analiziral vse, če lahko počakaš, da ti povedo, kaj se da uporabiti).

Zato so vedno bolj popularne alternative. In čisto sveži Mozilla Firefox 0.9 bo še zelo zanimiv. Najnovejša izdaja ima namreč možnost prenosa gesel, piškotkov, nastavitev, priljubljenih ... iz luknjastega neodprtega bratranca IE.

Med novostmi so še:
  • Prenovljen upravitelj razširitev
  • Prenovljen upravitelj preoblek
  • Spremenjena privzeta preobleka
  • Izboljšano upravljanje z zaznamki
  • Izboljšan iskalnik
  • Manjša velikost celotnega FireFoxa
  • Spletna pomoč
Na novico sta nas opozorila še lordgreg in OceanMan.

Če do zdaj niste presedlali, ker niste hoteli izgubiti "svoje identitete", si sedaj to lahko privoščite.

66 komentarjev

Mozilla Thunderbird 0.6

Mozillazine - Izšla je nova različica prostega odjemalca za elektronsko pošto, Mozilla Thunderbird 0.6. Nova različica programa, ki izvira iz Mozille, prinaša nekaj pomembnih novosti na poti do dokončno stabilne različice: namestilnik za okolje Windows, novo privzeto temo za operacijski sistem Mac OS X, izboljšan mehanizem za nadzor neželene pošte, tudi novo podobo blagovne znamke in mnogo drugega. Podrobnejše informacije o novostih, dolpoteg in domača stran programa.

Na novico nas je opozoril tudi Mavrik.

21 komentarjev