»

Gmail in preveranti: pike so pomembne

Slo-Tech - Gmail ima že dobrih deset let ne preveč znano, a nikakor skrito funkcijo zanemarjanja pik. V elektronskih naslovih sicer lahko imamo piko, a jo Gmail ignorira. V resnici jih je lahko več, a bodo vsa sporočila letela na isti naslov. Tako so ime.priimek@gmail.com, imepriimek@gmail.com ali ime.pri.imek@gmail.com vse isti aliasi. To možnost številni uporabniki s pridom uporabljajo pri registraciji na preizkusne brezplačne strani (denimo v časnike, ki mesečno ponujajo omejeno kvoto brezplačnih člankov), saj lahko z istim elektronskim predalom registrirajo navidezno različne elektronske naslove.

V zadnjem času pa so omenjeno nestandardno funkcijo, ki je večina ostalih ponudnikov nima, začeli izrabljati prevaranti. Eden izmed načinov zlorabe je registracija na Netflixu. Če ugotovijo, da ima ime.priimek@gmail.com registriran račun pri Netflixu, registrirajo svoj račun...

59 komentarjev

Gmail dodal sortiranje pošte po pomembnosti

Google - Google je priskočil na pomoč uporabnikom njegovega elektronskega predala, ki dnevno dobivajo veliko elektronskih sporočil. Doslej je namreč Google samodejno odstranjeval le nezaželeno elektronsko pošto oziroma spam, a to za marsikoga ne zadošča več. Da bi olajšali življenje prejemnikov ogromnih količin pošte, so dodali funkcijo Priority Inbox. Gre za nadgradnjo klasičnih zastavic (pomembno in nepomembno), ki jih elektronska pošta že pozna, a jih uporabniki bodisi prezirajo bodisi zlorabljajo.

Ta bo odslej vsako sporočilo razvrstila v eno izmed treh kategorij: pomembno in neprebrano, označeno (tu so sporočila, ki smo jih označili za poznejše prebiranje) ali vse ostalo. Gmail bo poizkusil sam ugotoviti, katera sporočila so pomembna. V ta...

35 komentarjev

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

Googlovi poštni strežniki postajajo raj za spamerje

GMail

vir: Ars Technica
Ars Technica - Potem ko je bila pred kratkim objavljena analiza napada na Google-ov zvočni del CAPTCHA zaščite pred spamerji, ki je efektivno popolnoma zaobšla Google-ovo zaščito, saj naj bi se dalo doseči tudi 90 odstotno uspešnost ugibanja, pa je bil danes objavljen še en članek, ki razkriva da so Google-ovi poštni strežniki ranljivi za t.i. man-in-the-middle napade.



Raziskovalcem iz INSERT-a je tako uspelo zaobiti GMail-ovo omejitev 500-tih sporočil, ki jih lahko naenkrat pošlje uporabnik, brez da bi jim Google omejil dostop, ali jih opozoril na morebitne posledice nadaljnjega početja. Kar naredi ti dve varnostni ranljivosti še nekoliko bolj kritični je dejstvo, da ponudniki internetne pošte velik del elektronske pošte zavrnejo že s prepoznavo izvora pošte - prepoznajo namreč...

23 komentarjev

Gmail FS tudi za windows

Slo-Tech - Gmail - spletni poštni nabiralnik vam ponuja 1000 MB prostora za vaša sporočila. Znan je predvsem po svojem zelo hitrem in intuitivnem vmesniku, sposobnostjo filtriranja ter iskanja pošte. Slab gigabajt prostora pa seveda ni malo, čemur se je v kratkem času našel sistem, s katerim lahko svoj poštni račun priklopite kot lokalni disk. Tokrat poročamo o različici, ki jo je možno poganjati na Microsoftovih operacijskih sistemih, vsi uporabnika Linux-a pa lahko uporabijo svojo različico.

38 komentarjev

Bo požarni zid onesposobil spam?

Slashdot - Na Univerzi v Queenslandu so morda razvili eno izmed trenutno najbolj potrebnih zaščit sploh. Njihov požarni zid naj bi bil namenjen preprečevanju prehoda neželene elektronske pošte, po slovensko spama. Eden izmed razvijalcev je tudi Matthew Sullivan, ki trdi, da trenutno dostopno tovrstno programje samo filtrira spam, njihova rešitev pa vzpostavi požarni zid, ki ustavi vso pošto, nadaljnje potovanje pa dovoli samo tisti, ki je vredna tega imena.

Rešitev v sekundi obdela 90 poštnih sporočil, pričakovana napaka, ki jo je potrdil preskus, pa je 1 proti 25 tisoč. Rezultat naj bi bil celo boljši, kot so ga dosegli pri ročnem razvrščanju. Zanimivo je, da so se posega lotili na svojevrsten način, brez pregledovanja vsebine sporočil s ključnimi besedami. Klik!

10 komentarjev

Google, Linspire in delnice

OSNews - Podjetje Google je danes na borzi uradno ponudilo svoje delnice. Cena delnice bo 85 zelencev, kar je bistveno manj od sprva predvidenega obsega, ki se je gibal med 108 in 135 USD.

Še bolj pa se je pri pohodu na trg zapletlo podjetju Linspire (prej Lindows), ki še vedno ne ve, kdaj bo dočakalo usodni dan. Odločili so se, da zaradi trenutnih razmer na trgu, preložijo začrtani rok za vstop nanj.

18 komentarjev

Računalniki "bolehajo" več kot njihovi uporabniki?

ZDNet - Zanimive rezultate analize o računalnikih in njihovih virozah so objavili na strani ZDnet. Ugotovili so namreč, da je povprečen osebni računalnik v Veliki britaniji na bolniški več kot njegov uporabnik, in sicer kar devet dni na leto. V primerjavi s tamkajšnjim povprečnim delavcem je to dva dni več.

Razlog? Boj proti nezaželeni pošti in virusom.

Očitno Britanci ne poznajo filtrov proti nezaželeni pošti.

17 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji

Google toolbar in Gmail

Slo-Tech - Google toolbar je programski dodatek k spletnemu brskalniku, omogoča pa beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti (le-te se nato posredujejo Googlu). GMail pa je nova storitev Googla, ki so jo napovedali 1. aprila. Gre za to, da namerava Google ponuditi brezplačne elektronske naslove, vsak uporabnik pa naj bi imel na voljo 1 Gb prostora. Google napoveduje tudi kvalitetne antispam filtre ter možnost iskanja po arhivu sporočil, sporočila pa bomo lahko razvrščali tudi v različne kategorije (posamezno sporočilo tudi v več kategorij). S tem bo tudi odpadla potreba po brisanju sporočil, saj bodo uporabniki lahko shranjevali praktično vsa sporočila, ki jih dobivajo. GMail bo, če mu bo uspel veliki met, zelo verjetno resno konkuiral Microsoftovemu Hotmailu.
Sliši se lepo, vendar pa nekateri že opozarjajo na temnejše plati zgodbe, predvsem na problem zasebnosti. Če se načrti uresničijo bo Google nekoč v prihodnosti imel arhiv praktično vseh elektronskih sporočil na svetu. Glede na to, da...

7 komentarjev

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja

Google bo ponudil Gmail

MSNBC - Če se vaš elektronski poštni predal v množici elektronskih sporočil vse prehitro napolni do svoje, po navadi precej nizke, meje, vam bo najnovejša ponudba, ki prihaja od avtorjev najboljšega iskalnika na internetu, Googla, vsekakor precej vabljiva. Slednji bodo namreč javnosti ponudili Gmail, ki bo ponujal poštne naslove za kogar koli. Pa porečete na to: "Ja in, tudi Microsoft, Yahoo in še mnogi drugi imajo to!"

Stvar, po kateri si boste Gmail zapomnili, bo namreč njegova velikost - tako naj bi vsak uporabnik imel kapaciteto poštnega predala kar 1 GB (da, Gigabajt!) in možnost iskanja po vseh sporočilih, ki ste jih prejeli - iščite in ne sortirajte. Seveda bo tu še zaščita proti nezaželjeni pošti in ostale stvari, ki jih dandanes pričakujemo od spodobnega ponudnika elektronskih poštnih storitev. Zaenkrat Gmail še ni na voljo javnosti, saj ga še preizkušajo, kdaj pa bo dostopen vsem, je predvsem odvisno od preizkusa. Klik!

13 komentarjev