»

Heker pridobil zasebne ključe za Apple AirPlay

AirPort express (na sredini) v akciji. Vir: apple.com

Slo-Tech -

Programer James Laird je minuli teden na githubu objavil odprtokodno različico strežnika za Applov protokol AirPlay, ki omogoča streamanje glasbe iz iTunesov in iNapravic na domači hi-fi.

Dela se je lotil potem, ko se je njegova punca preselila v novo stanovanje in se njen AirPort Express (na sliki, na sredini) ni hotel priklopiti na tamkajšnje brezžično omrežje. Namesto preproste spremembe wi-fi kanala se je James, as hackers do, odločil, da bo napravo preprosto zamenjal s svojim Linux strežnikom.

Streamanje po protokolu AirPlay, nekoč znanem pod imenom AirTunes, poteka tako, da uporabnik v svojem iTunes programu oz. na iNapravici vklopi deljenje glasbene knjižnice z napravo AirPort Express. Na slednjo priklopi Hi-Fi komponento, nakar lahko...

8 komentarjev

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

Prenesenih že 25 milijonov skladb

Slashdot - Očitno je, da se je Applov servis za legalni prenos skladb dobro prijel. Apple je sedaj naznanil, da so uporabniki iz iTunes Music Store prenesli že več kot petindvajset milijonov skladb. Pri Applu priznavajo, da je k tako visokim številkam gotovo pripomogla tudi izdaja aplikacije za Windows okolje. Če se sprašujete, katera je bila petindvajsetmilijonta skladba, vam lahko zaupamo, da gre za Let It Snow! Franka Sinatre. Več o tem.

9 komentarjev

iTunes najbolj Kul™ izum leta 2003

Slashdot - Ameriška revija Time je letos izbrala Applov iTunes za najbolj Kul™ izum leta 2003. No ja, mnenja glede pravega zmagovalca so deljena, vendar je moj osebni favorit vseeno nevidna obleka.

Na seznamu novih inovacij najdemo tudi očiščevalec vode, avto, ki "pelje" po vodi, posebna padalska krila, s katerimi je možno ostati dlje časa v zraku in celo napravo za merjenje telesne temperature oseb na daljavo (bilo namenjeno predvsem organom javnega reda in miru na območjih SARS-a) - torej nekaj podobnega kot detektor kovin.

Klik in klik.

8 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

iTunes for Windows

vir: Apple
Apple - Že nekaj časa se je po Macovih forumih govorilo, da naj bi Apple svoj program za poslušanje in kupovanje glasbe - iTunes - predstavil tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows. Pred nekaj urami so se govorice uresničile.

Vsi, ki uporabljate Okna in bi radi preizkusili glasbeni predvajalnik iTunes, si ga sedaj lahko dolpotegnete iz Applove domače strani - iTunes.

Pa še ena graja. V Apple Music Store lahko glasbo še vedno nakupujejo le prebivalci Združenih držav Amerike. Upam, da bo Apple le uvidel, da Američani niso na svetu sami in tudi nam omogočil enostavno kupovanje glasbe.

27 komentarjev

Brezžični internet v Mariboru

Prvi preskus delovanja omrežja

24 ur - V okolici sedeža časopisne hiše Večer na Trgu Boris Kraigherja v Mariboru je odslej na voljo novo brezžično omrežje. Za Večer ga je z uporabo standardnih omrežnih izdelkov Allied Telesyn namestilo domače podjetje LANCom. Posebnost omrežja so posebej prirejene spletne strani, ki poleg predstavitve mesta in dogodkov ponujajo tudi možnost, s katero si lahko bralci sami oblikujejo svoj e-časopis. Oprema deluje v skladu s standardom IEE 802.11b, ki omogoča hitrosti prenosa do 11 Mb/s pri prenosni frekvenci 2,4 GHz.

15 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja

Odtrgano

Slo-Tech - Kaj vse si ljudje ne izmislijo... Kabel-ključavnica. Jao meni... Novico je posredoval OZZY.
SafetyCable ali varnostni kabel je ideja Norveškega podjetja SafetyCable AS. SafetyCable je, kot že ime nakazuje, kabel, ki služi kot zaščita pred krajo za vaš računalnik ali druge električne naprave. Pri nakupu dobite kabel v majhnem paketu in navodila na eni strani. Saj je samo kabel si rečete a je še več. Namestitev kabla je prav preprosta in logična. En konec kabla vtaknete v vtičnico, drugega pa v računalnik. Ker ima 'cable lock'(ključavnico), ki preprečuje da bi bil kabel na silo izdrt, je potrebno malo več sile, da ga spravite v računalnik. Cable lock je jeklen zaskoček, ki popolnoma onemogoča, da bi bil kabel izpuljen. Če ga pa hočete izpuliti, morate najprej vnesti osebno kodo, nato pa odviti zatič. Vgrajena baterija se bo pri prvi uporabi popolnoma napolnila v 48 urah. Ko kabel vtaknemo v vtičnico, vnesemo največ 6-mestno kodo. Nameščenih ima namreč 6 gumbov in sicer številke od...

8 komentarjev