»

Filmi po računalniških igrah

bit-tech.net - Včasih so bile predloge za filme knjige, gledališke igre, opere in podobno, sedaj pa se vedno pogosteje dogaja, da filme snemajo po igrah. Takih računalniških seveda, kjer je bila pionirka legendarna Lara Croft (filmska Angelina Jolie) v Tomb Raiderju. Na Bit-Techu so prešteli, koliko filmov z enakovrstnim izvirnikom se snema ali je v predprodukciji ta trenutek, in končali pri številki 28. Še letos pričakujemo Cold Fear in Fear Effect, v naslednjih treh letih pa vse od bojda za kino še primerne adaptacije igre Halo, do nekoliko manj jasnega zapleta v World of Warcraft leta 2011. In seveda Second Life, kolikor je to pač sploh računalniška igra.

63 komentarjev

Nintendo patentira prisebnost

Slo-Tech - Še ena izmed zanimivih patentnih cvetk. Namreč uspelo jim je patentirati norost oz. stopnjo prisebnosti.

Svoj patent primerjajo z drugimi statistikami ki se pojavljajo v igrah zvristi označene kot RPG (Role-playing Game). Namreč v takih igrah se za posamezen lik meri več statistik (npr. zdravje, inteligenca, mana, moč...). Kot eno izmed takih statistik je Nintendo tudi patentiral stopnjo norosti.

STR 12, DEX 18, WIS 12, INS 8.... You're not insane enough to enter this door.

19 komentarjev

Patent tedna: vdorobran

Beta News - Ali po domače "fajrvol". Avtorstvo tega strašno inovativnega izuma, ki beleži "sledenje omrežnih dogodkov" (po domače: zapisovanje časa in IP naslova oddaljenega računalnika v dnevniško datoteko) si je pripisal McAfee. Mimogrede, isto podjetje je pred 4 leti "izumilo" tudi avtomatske posodobitve svojega programa. Še izvirna novica in povezava na patentno vlogo.

Ste se že zahvalili Włodzimierzu Marcinskemu?

63 komentarjev

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

Boj z mlini na veter ali kako preprečiti snemanje filmov

več strani - Verjetno mi ni potrebno razlagati, kaj so t.i. "cami", ki se hitro po izidu filma v ZDA znajdejo na različnih spletnih straneh, kakor po drugi strani ne začudenja, kdo jih zaradi njihove nizke kvalitete sploh gleda. Ampak, včasih je ekskluziva pomembnejša, in če lahko tako na nepošten način še kdo zasluži, za ljudi potem res ni ovir.

Tako je razmišljala tudi trojica gledalcev filma The Day After Tommorow, ki je film na treh različnih koncih v Los Angelesu in Kanadi snemala s kamkorderji. Zaradi zakonodaje, ki v omenjenih državah to prepoveduje, so posredovali uslužbenci, in posameznike pridržali. Sledilo je seveda moralno poročila MPAA, kako je omenjeno počenje kaznivo.

Slashdot pa tudi poroča, da je Sony razvil način, kako omenjeno početje onemogočiti in ga tudi patentiral. Podobno razmišljajo tudi pri Cinei, kjer so razvili sistem, ki z modulacijo slike film na kameri naredi neuporaben.

Sicer vse lepo in prav, samo poraja se mi vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi filmi...

18 komentarjev

Snemanje filmov bo uradno prepovedano

Slashdot - V Kaliforniji nameravajo ljudske oblasti uvesti nov zakon - prepoved vnosa snemalnih naprav v kinomatografe. Do tega bi naj jih prisililo dejstvo, da večino filmov, ki so na internetu, posnamejo z raznimi kamerami, kar pa odžira dnevni kruh tako velikim filmskim združbam, kot tudi navadnim prebivalcem, ki delajo v Hollywoodu.

Kazen, če te seveda sploh dobijo, naj bi znašala 2,500 ameriških dolarjev, čaka pa te lahko tudi zaporna kazen do enega leta. Zakon, ki trenutno prepoveduje navadne kamere, telefone in druge elektronske naprave z kakršnimikoli kamerami, bodo stalno dopolnjevali, da bo šel v korak z razvojem elektronike in bo redno vključeval nove prepovedi na različne naprave. Klik!

Seveda pa lahko film posnamejo še v 1000 drugih dvoranah...

19 komentarjev

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev

Piratstvo po drugi strani

Vnunet - Dasiravno ljudje zelo radi rečemo kakšno tudi o vzrokih za nastanek piratstva, imamo ponavadi v mislih tisto domačo obrt: snemanje programja iz interneta, peka in distribucija kolegom.

V medijih največkrat beremo o uspehih BSA, ki recimo ulovi razne velike preprodajalce programja. A žal pri svojem branjenju piratstva vse premalokrat pomislimo na tisto stran, ki proizvajalce dejansko stane največ: piratstvo po kvazi-uradnih prodajnih kanalih.

Pri tem gre za dejansko prodajo programja ponavadi po priporočenih cenah (ali malce nižjih); izdelki izgledajo avtentični (pri tovrstnem ponarejanju so vodilni na vzhodu), vendar denar namesto pooblaščenih prodajalcev in izdelovalcev "pohopsajo" lažni prodajalci. Kupci pri tovrstnih izdelkih največkrat sploh ne vedo, kaj so kupili -- v prepričanje, da so zakoniti lastniki/uporabniki izdelka, jih vodi med drugim tudi visoka cena izdelkov.

Microsoft poroča: v pretklem letu so v Združenem kraljestvu vložili kar prek tisoč tožb proti t.i....

13 komentarjev