»

Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene luči

Slo-Tech - Začelo se je že leta 2017, ko je nekaj Audijevih vozil dobilo tehnologijo V2I (vehicle-to-infrastructure), ki jim je omogočila komunikacijo s centraliziranim sistemom za upravljanje semaforjev prek povezave 4G LTE v mestih, kjer so imeli ustrezno infrastrukturo. Audi je predstavil še drugo generacijo te tehnologije, ki ponuja tudi sistem GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory). Tehnologijo za zdaj podpirajo v 13 ameriških mestih, med drugim na primer v New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Washingtonu in San Franciscu.

Do končnega cilja, ki je pametno cestno omrežje, v katerem se pogovarjajo vsa infrastruktura in vsa vozila, je seveda še daleč, a tovrstne tehnologije predstavljajo prve korake v to smer. Avtomobil z V2I komunicira...

24 komentarjev

DPI tehnologija v Sloveniji

Slo-Tech - Ena izmed pomembnih tehnologij, ki lahko vplivajo na komunikacijsko zasebnost na internetu so tim. DPI (Deep Packet Inspection) tehnologije. Gre za tehnologije, ki omogočajo (masoven) vpogled v vsebino elektronskih komunikacij in so se v preteklosti že pojavljale kot tehnologije za zagotavljanje varnosti omrežij, samodejno prepoznavo virusnih in hekerskih napadov, neželene elektronske pošte in podobnih nevšečnosti, v zadnjem času pa se pojavljajo pojavljajo predvsem kot tehnologije množičnega nadzora in zbiranja osebnih podatkov, prestrezanja komunikacij in cenzure oziroma omejevanja prostega pretoka podatkov na internetu.

Na spletnem mestu Pravokator je objavljen članek z naslovom DPI tehnologija v Sloveniji, kjer so predstavljene nekatere sporne rabe DPI tehnologij v svetu (npr. prakse zbiranja osebnih podatkov uporabnikov spleta za namene vedenjskega oglaševanja in vstavljanje oglasov), predstavljen pa je tudi primer sporne prakse uporabe DPI s strani slovenskega delodajalca...

19 komentarjev

Prestrezanje vsebine VOIP pogovorov z analizo prometa

New Scientist Tech - Skupina raziskovalcev iz ameriške John Hopkins University je pokazala, da je mogoče z merjenjem dolžine paketkov VOIP komunikacije, ki uporablja variabilno kompresijo (ang. variable bitrate compression) brez dekodiranja ugotoviti vsebino zvočne komunikacije pri internetno-telefonski povezavi.

Do tega pride zato, ker je vzorčna hitrost (ang. sampling rate) visoka za kompleksne zvoke in nizka za preproste soglasnike.

Raziskovalci sicer niso uspeli dekodirati celotnega pogovora, so pa ugotovili, da lahko zvočne posnetke preiščejo za določenimi pojmi in to celo če je VOIP pogovor šifriran.

V raziskavi so uspeli pravilno identificirati okrog 50% besed v pogovoru, pri čemer je odstotek prepoznanih besed za bolj zapletene besede bistveno višji - okrog 90%. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je tako težje razvozlati vsebino neformalnega razgovora, ker je le-ta precej bolj naključen, pogovor v katerem sogovorniki uporabljajo več zapletenih besed pa je bolj ranljiv.

Raziskovalci Charles...

15 komentarjev

Darpa namerava razviti nove načine gašenja požarov

Gasilci med požarno vajo s konvencionalnimi protipožarnimi sredstvi

vir: Wired Blog
Wired Blog - Ameriška vojaška razvojna agencija Darpa se ponovno loteva razvoja stvari, ki bi jih marsikdo uvrstil v domeno znanstvene fantastike. Po tem, ko so na njihovih natečajih uspeli razviti učinkovito umetno inteligenco za vodenje vozil, bo tokrat agencija poskušala razviti "radikalne nove postopke" za gašenje požarov - s poudarkom na besedi radikalno.



Če so se gasilci v preteklosti zanašali na različne kemikalije in mešanice le-teh za gašenje požarov, mnogo katerih je strupenih ali nevarnih za okolje (predvsem za ozonsko plast), namerava Darpa izkoriščati dejstvo, da so plameni v svojem bistvu hladna plazma iz prostih elektronov in počasnejših pozitivnih ionov. Večina plamenov namreč ne more obstajati brez stabilne...

54 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.



Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

FBI z lažnimi povezavami lovil pedofile

C|NET News - FBI se je zatekel k zanimivi metodi odkrivanja pedofilov. Organizacija je namreč na svetovnem spletu objavila hipertekstovne povezave, ki so obljubljale spolne prizore mladoletnih oseb. IP številke posameznikov, ki so na takšne povezave kliknili, je FBI zabeležil, jih izsledil in pri njih v Pennsylvaniji, New Yorku in Nevadi opravil hišne preiskave.



Potem ko so zbrali podatke, so ponudnikom dostopa do interneta poslali zahtevke o razkritju identitet vseh, ki so „nezakonite“ povezave obiskali in nato pridobili še sodne naloge za hišne preiskave. Nalogi so jim dovoljevali zaseg z računalništvom povezanih tehnologij in opreme, računov za storitve in telefon, pošte, kamer, bančnih izpiskov ter izpiskov kreditnih kartic.

...

54 komentarjev

Ameriško podjetje razvilo dve napravi za lažji zaseg računalnikov

Schneier.com - Ameriško podjetje WiebeTech je razvilo dve zanimivi napravi, ki bosta preiskovalcem olajšali zasege računalnikov osumljencev. Če namreč osumljenci na svojih računalnikih uporabljajo kakšen šifrirni program, se lahko zgodi, da podatki po tem, ko bodo preiskovalci računalnik ugasnili, ne bodo več dosegljivi.



Rešitev za ta problem predstavljata dve napravi. Prva, z imenom MouseJiggler, poskrbi, da se na računalniku ne vključi ohranjevalnik zaslona. Gre za USB napravico, ki simulira premikanje miške. Druga naprava, imenovana Hotplug pa omogoča priklop računalnika na neprekinjeno napajanje med tem, ko je priključen v klasično električno omrežje.



Delovanje obeh naprav si lahko ogledate na video demonstraciji.



Bodo "teroristi" po novem potrebovali dodaten gumb za hiter izklop računalnika?

49 komentarjev

Ameriške tajne službe si želijo nadzorovati lastne državljane

Wired News - Te dni v ZDA potekajo debate okrog predloga zakona Intelligence Authorization Act of 2005, predvideva, da bi vojaški obveščevalci lahko tajno delovali tudi na ozemlju ZDA. Zaenkrat to lahko počnejo samo preiskovalci kaznivih dejanj ter agenti CIE, vendar pa slednji ne smejo delovati na ozemlju ZDA.

Kritiki svarijo pred tem, da bodo, če bo zakon sprejet, vojaške tajne službe lahko začele vohuniti za lastnimi državljani, čeprav 1978 sprejeti Foreign Intelligence Surveillance Act in UKUSA sporazum (glej stran 59) ameriškim tajnim službam že omogoča prestrezanje komunkacij tudi v ZDA.
Wired news tudi opozarja na dogodek iz septembra 2002, ko je letalsko podjetje JetBlue podjetju Torch Concepts, ki sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom izročilo bazo osebnih podatkov 5 milijonov letalskih potnikov za testiranje profiliranja.

7 komentarjev

Prihodnost nadzora

Slo-Tech - Ker se v zvezi s prestrezanjem interneta v Sloveniji spleta precej mitov, si morda velja pogledati kakšna je tehnološka plat nadzora. Pri tem je potrebno poudariti, da imajo preiskovalni organi na podlagi zakonov in v primeru sodnega naloga pravico prestrezati internetne komunikacije. Nazakonito prisluškovanje pa je kaznivo. Problem pa je kako preprečiti oziroma sploh odkriti zlorabe.

Prestrezanje. Prestrezanje telefonskih komunikacij je mogoče izvesti tako, da se prestreza samo povezavo osumljenca. Pri internetu pa je to malce težje, saj se podatki ne prenašajo po "liniji", pač pa preko paketkov. Prestreči je torej potrebno vsak paketek posebej in pogledati ali je paketek del komunikacije, ki jo želimo prestrezati ali ne. Če je, ga prestrezna naprava shrani, sicer pa zavrže. Z drugimi besedami - v tehničnem smislu se nad paketki izvede filtriranje. Možna zloraba? Možna zloraba je, da se paketkov, ki ne ustrezajo filtru ne zavrže, pač pa da se jih shrani ali pošlje na nadaljno...

22 komentarjev

Vladajočim vrnimo milo za žajfo!

Slashdot - Ameriški projekt z imenom Total Information Awareness (TIA) naj bi skupaj zbral vse mogoče podatkovne zbirke o ljudeh in iz njih izdelal 'mega zbirko', v kateri bo mogoče najti vse in pridno 'profilirati' potencialno nevarne občane.

Šef kontroverznega projekta, John Poindexter, je na lastni koži občutil kaj pomeni biti sprofiliran. Potem, ko je nek novinar objavil njegove osnovne podatke, so se hekerji odločili, da bodo izbrskali še več o njem in s tem pokazali, kako je življenje pod tujim očesom neprijetno. Tako so objavili njegove telefonske številke, satelitsko sliko njegove hiše, našli razne kartoteke itd.

Kmalu za tem so bile s spletne strani odstranjene vse biografije 'šefov' TIA, ampak k sreči je tu priskočil na pomoč Google cache :)

Kako že pravijo Angleži, fight fire with fire?

3 komentarji