»

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev

Pentium 4 6XX (EMT64)

Prescott 2M

X-Bit Labs - Intel je predstavil novo družino Pentiumov 4, 6XX. V čem se ta serija razlikuje od prejšnje, 5XX? Predvsem v tem, da zdaj tudi Intel ponuja procesorje s 64-bitnimi razširitvami, tako kot že kar nekaj časa AMD s svojim A64 in Athlon-FX. V tem trenutku so na voljo izvedenke s tremi različnimi takti delovanja: 630 (3.2GHz), 640 (3.4GHz) in 650 (3.6GHz). Vse izvedenke (še vedno) delujejo na 200 MHz vodilu. Procesor ima 2MB L2 predpomnilnika, ki naj bi odločilno pripomogel k boljšim rezultatom v primerjavi s procesorji...

95 komentarjev

Odklenjeni P4 procesorji

Tom's Hardware - Najbrž si niti v najbolj mokrih sanjah niste upali predstavljati, da bo Intel še kdaj ponudil možnost odklepanja njihovih procesorjev, ki so zaklenjeni že od časov prvih Pentiumov. In že od leta 1998 ni nikomur uspelo omajati ali razbiti ključavnice, ki je zadolžena za to, da množilnika ne moremo spreminjati.

Očitno pa se v Intelovih logih zadeve obračajo na bolje. Tom's Hardware poroča o prvih osnovnih ploščah, ki znajo izkoristiti prednosti t.i. PRB ("performance requirement bit"). Gre za nastavitev, ki jo zaenkrat podpirata samo najmočnejša Socket 775 procesorja (izvedenki 550 in 560), in vam omogoča da znižate množilnik z nazivne vrednosti na minimalno 14x. Zadeva je zelo podobna AMDjevemu načinu odklepanja Athlonov 64, na žalost pa to opcijo podpirajo le najdražji procesorji, in ne vsi, tako kot je to pri AMDju.

Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, vendar je vseeno lepo videti, da se tudi na Intelovem bregu za overclockerje stvari počasi obračajo na bolje .

10 komentarjev

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev

Intelova razvojna pot

AnandTech - Na spletu se je pojavila nova razvojna pot podjetja Intel. Najbolj zanimiva novica je verjetno to, da namerava Intel pospešiti zunanje vodilo procesorja (FSB) na 1066 MHz, vendar le za dva procesorja: 3.46 GHz P4EE in 3.73 GHz Prescott Pentium 4. Intel je v ta namen najavil tudi novo vezno čipovje z imenom 925XE (ki je v bistvu 925X), ki naj bi uradno podpiralo FSB na frekvenci 1066 MHz. Klik!

14 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Okna za AMD64

X-Bit Labs - Zanesljivi viri pravijo, da bo Microsoft izdal nov operacijski sistem, posebej prilagojen za AMDjeve 64-bitne procesorje. Opteron in Athlon 64 bosta svoja Okna dobila konec leta ali v začetku naslednjega. Beta različica naj bi luč ugledala že v tretji četrtini letošnjega leta. Predstavnik iz Redmonda, je potrdil, da bo Microsoft izdal tudi strežniško verzijo, zato je zelo verjetno, da se bo po izdaji novih Oken povečala prodaja Athlonov 64. Klik!

4 komentarji

nForce 3 za Opterone

AMDboard.com - Po poročanju strani AMD Board naj bi podjetje nVidia kmalu izdalo vezje za AMDjeve nove procesorje -- Opterone. Nabor bo namenjen profesionalnim delovnim postajam z AMDjevo 64-bitno tehnologijo. Matične plošče naj bi imele štiri reže za DDR pomnilnik, katerega največja količina naj bi bila 8 GB, eno AGP 8x režo, 5 PCI vtičev, Serial-ATA, 6 USBjev 2.0, itd. Celotno novico pa lahko preberete tukaj.

1 komentar