»

KaZaA Lite 2.60!

Google - KaZaA Lite je mrtev projekt. No ja, mrtev je bil, zdaj pa je nenadoma oživel. Razvoj nekoč najbolj priljubljenega kosa programske opreme se je namreč ponovno začel. Na spletni strani nemške računalniške revije Chip, kjer so še mesece po smrti projekta KaZaA Lite ponujali prenos odjemalca za omrežje enak-z-enakim, so zdaj objavili različico 2.60, ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti. Najpomembnejši sta verjetno preverjanje ustreznosti zahtevane glasbe in antivirusna zaščita. Klik!

In spet bomo prenašali odprto programje ...

32 komentarjev

Prve mutacije MyDooma

The Register - Črv MyDoom je star kvečjemu nekaj dni, pa je že dobil svojo mutirano izvedenko. MyDoom-B, ki je najverjetneje delo istega avtorja, se širi na enak način kot njegov predhodnik, torej preko elektornske pošte in omrežja Kazaa, poleg SCO-jevih pa bo "preizkusil" še ranljivost strežnikov na microsoft.com, če jih seveda Microsoft ne bo enostavno zaprl, kot je to storil v času pričakovanega napada Blasterja.

Mimogrede, SCO v stilu vesternov ponuja 250 tisoč bankovcev s podobo Georga Washingtona (ne pozabite odšteti davka!) za informacije, ki bi pomagale razkrinkati avtorja prvotne in verjetno hkrati tudi najnovejše izvedenke "moje pogube". Še klik na novičko.

15 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev

Konec KaZaA Lite

Zeropaid - Projekt KaZaA Lite je kot predelava origalnega klienta P2P klienta KaZaA svoj uspeh doživel predvsem zato, ker so odstranili ves spyware, s katerim je bila KaZaA obremenjena. Uspeh ni izostal in kmalu je KaZaA Lite postala bolj uporabljana kot prvotni odjemalec.

Kot poročajo na ZeroPaid, so pri Sharman Networks temu naredili konec in pokopali KaZaA Lite. Razlog? Fastrack omrežje, na katerem deluje izvirna KaZaA, je financirano z oglasi, ki pa jih je Lite različica odstranila. Več o tem.

28 komentarjev

Nova lahka Kazaa!

Kazaa Lite - Fantje pri Kazaa Lite so spisali novo različico tega priljubljenga "doljemalca datotek"(tm), ki nosi številko 2.4.0. Vgradili so nekatere bombončke kot so:
  • naprednejši iskalnik,
  • vgrajeni pospeševalnik iskanja,
  • poenostavljena namestitev,
  • izboljšan večuporabniški sistem,
  • urejevalnik datotek,
  • in seveda več nastavitev ter ogromno drugih stvari.
Osveži svojo Kazaa lite!

By alien-w: Na to novico nas je opozoril tudi windhunter.

6 komentarjev

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

KaZaA mora prenehati z delovanjem!

The Register - Nemalo priljubljen sistem za doljemanje multimedije KaZaA si je, kot vemo, v kompaniji z Groksterjem ter Morpheusom nakopala tožbe iz strani RIAA-e. Nizozemski sodnik je razsodil, da mora Consumer Enpowerment, podjetje, ki sistem KaZaA poganja ter prav tako razvija tehnologijo FastTrack (uporabljena kot motor v toženih sistemih), v dveh tednih delovanju narediti konec, za vsak dan zamude pa plačati $40,317.

15 komentarjev

Novi WCPIUD

Jaz - Izšla je nova verzija programčka za ugotavljanje hitrosti procesorja, WCPUID. Tokratna verzija, v3, prinaša nekaj novosti. Najpomembnejša je realno-časovno odčitavanje ferkvence procesorja. Potem je tu še malo spremenjeni zunanji izgled... Programček dobite tukaj. Lahko pa tudi download-ate različne dodatke zanj (trenutno je samo eden, a kmalu se bo dalo dobiti tudi druge!). Hvala Janez!

5 komentarjev