»

Microsoft novice

Slo-Tech - Na Microsoftovi strani so objavili nekaj informacij o prihajajočem Visual Studio 2005. Ena izmed novosti bo recimo Visual Studio 2005 Express Edition, ki je namenjena začetnikom na področju programiranja. Ta je že danes na voljo v Beta različici. Na voljo so Visual Basic, Visual C#, Visual C++, Visual J#, Visual Web Dev in SQL Server, ki pa jih lahko snamete tukaj.
Poleg tega bo izšel SQL Server 2005, oba skupaj z Visual Studio 2005, ki sta bila najprej načrtovana za konec leta 2004, kasneje za prvo polovico 2005, pa sta sedaj spet doživela preložitev za drugo polovico tega leta.

Na t.i. Web chat-u je Microsoft razkril nekaj omrežnih novosti, ki zadevajo operacijski sistem v nastajanju, z imenom Longhorn. Le-ta bi naj vseboval nov t.i. stack, tako za IPv4, kot za IPv6, ki bo optimiziran tako za počasne brezžične, kot hitre gigabitne povezave. Prav tako bi naj bil bolj fleksibilen. Dodali bodo tudi vgrajeno podporo za 802.11i in 802.1x brezžično omrežje, priložili pa bodo tudi...

19 komentarjev

Prve podrobnosti novega Internet Explorerja

OSNews - Čeprav se prve beta različice Microsoftovega spletnega brskalnika, Internet Explorer, ne pričakuje še nekaj mesecev, so se na internetu že pojavile prve informacije o novostih. Prva pomembna novost je podpora zavihkom, ki nam olajšajo brskanje pri večjem številu odprtih strani. Druga novost je podpora transparentnim slikam v formatu PNG, kar konkurenčni brskalniki podpirajo že nekaj časa. Tretja novost je podpora mednarodnim domenam, IDN, ki pa je bila pred kratkim kriva za varnostno luknjo v večini brskalnikov. Četrto novost predstavlja nov način delovanja samega brskalnika, saj naj bi si v novi različici sam zmanjšal privilegije, česar posledica je zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih varnostnih luknjah.

Razvijalci spletnih strani se že več let prizadevajo, da bi Microsoft posodobil svojo podporo CSS standardu, ampak se programski gigant nagiba k dodajanju podpore CSS2 standardu, katerega pa ne bo podprl v celoti. Internet Explorer 7 bo deloval na Windowsih XP ter 2003 z...

76 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

Google novači tudi med Microsoftovci

Slashdot - O tem, da je Google privabil v svoje vrste nekaj razvijalcev Mozille, smo že poročali, svojo najnovejšo "trofejo" pa so " uplenili" kar v Redmondu.

K podjetju, ki je znano predvsem po internetnem iskalniku in ponujanju 1GB velikih poštnih predalov, je namreč prebegnil Marc Lucovsky, nič več in nič manj kot eden od "očetov" vitalnih delov Windows NT. Google o svoji pridobitvi še molči, krožijo pa že špekulacije, da bo Lucovsky, ki je v svojem blogu že povedal nekaj krepkih na račun politike prejšnjega delodajalca, sodeloval pri razvijanju Googlovega novega operacijskega sistema.

Ugibamo lahko, ali so prve podgane začele zapuščati ladjo, ali gre za trojanskega konja (oz. vohuna) ali pa si je Marc preprosto zaželel novega delovnega okolja.

53 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Ali bo Longhorn pustil vrata odprta?

Neowin - Neowin.net omenja v eni od svojih novic tudi vnos v dnevniku nekega razvijalca, ki se sprašuje ali bo Longorn še vedno dopuščal takšno stopnjo sprememb zunanjim razvijalcem, kot jih današnja Okna XP. Svojo tezo razvije iz dejstva, da so pri Microsoftu že večkrat izrazili nejevoljo ob dejstvu, da je skoraj polovica sesutij, o katerih dobijo poročila, posledica slabega programiranja neodvisnih podjetij. Kot tako bi bilo morda smiselno bolj omejiti dostop razvijalcem do internega delovanja sistema.

Poleg preganjavice pa je na njegovi strani mogoče videti tudi nekaj lepih posnetkov zaslona iz trenutnega Longhorn okolja.

22 komentarjev

Primerjava datotečnih sistemov za Linux

Slashdot - Za razliko od Oken in večine operacijskih sistemov, ki so omejeni na ponavadi le en datotečni sistem, je v Linuxu tudi tu na voljo izbira. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza in predvsem temu je namenjen hitrostni preskus dnevniških datotečnih sistemov. Najbolje so se odrezali JFS, ReiserFS in XFS, presenetljivo pa je zaostal ext3, ki je privzet v večini distribucij. Klik!

10 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

Razvijalska verzija Longhorna na internetu

vir: Neowin
več strani -

Malce preden bi Microsoft udeležencem konference razvijalcev (Professional Developer Conference) uspel razkazati 4051. prevod sistema Longhorn, ki je sicer še vedno v globoki alfa fazi, se je le-ta znašel na internetu. Seveda se ob tem postavljajo vprašanja, ali je to zgolj neroden slučaj ali hotena nevšečnost.

Da Microsoftove razvojne različice uhajajo, je splošno znano in pravzaprav pričakovano in popolnoma razumljivo. Pri tako širokem krogu razvijalcev in testerjev, kot ga ima Microsoft, je to pač nemogoče preprečiti, pa še škodljivo ravno ni. Zanimivo je tudi, da bo Longhorn decembra dobilo kar nekaj ljudi z MSDN naročnino, tako da če ne prej, se...

34 komentarjev

Windows 2006

OSNews - Microsoft je ta teden na partnerski konferenci uradno priznal, da bo naslednja različica operacijskega sistema Windows, znana pod delovnim imenom Longhorn, na voljo šele čez tri leta in ne že leta 2005, kot je podjetje iz Redmonda obljubljalo še pred meseci. Zanimivo je, da smo že avgusta poročali o prepričanju nekega tržnega analitika, da novi Windows ne bo nared pred letom 2006. To je spet voda na mlin Linuxu, saj ima tako še več časa, da se še pred izidom konkurenčnega operacijskega sistema izpopolni do te mere, da bo pridobil velik del njegovih uporabnikov. Za nameček pa je svoje dodal še Richard Seibt, direktor podjetja SuSE, ki je izjavil, da bo Applove računalnike čez 10 let poganjal Linux. [:D]

53 komentarjev

Microsoftovi načrti

GameSpot - Glavni pri Microsoftovemu oddelku za Windows grafiko in igre Dean Lester, je opravil intervju z ustvarjalci strani GameSpot. V intervjuju je omenil, da so zadnjih nekaj let Microsoftovci svojo dejavnost osredotočili predvsem na Xbox, sedaj pa želijo izboljšati igranje iger na PC-jih. Tako pravi, da bodo z izzidom operacijskega sistema Longhorn še izboljšali doživetje igralcev pri igranju iger. Del celotne namere je tudi ta, da DirectX-a nekaj let ne bodo razvijali naprej. Tako bomo ostali pri različici 9, ki jo bodo le dopolnjevali in popravljali napake. Namiguje tudi na to, da bi Longhorn lahko imel 3D elemente.

Največ pa se bo gotovo dogajalo na pordočju iger. Pravi, da razvijajo tehniko, ki bo lahko poganjala igre brez namestitve (inštalacije), temveč bo celotna igra delovala kar preko "streaminga" iz pogona. Prav tako se obeta posodobitev posodabljanja in krpanja iger. Vse to naj bi potekalo kar preko namenskih strežnikov na podoben način kot je danes Windows update. Več...

4 komentarji