»

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

Radijski valovi zelo nevarni?

Slashdot - Korejski znanstveniki so ugotovili, da je na območjih v okolici oddajnikov radijskih valov AM kar 70% več smrti zaradi levkemije kot običajno in skoraj 30% več za rakom kot v povprečju. Enak rezultat so potrdile tudi nakeatere prejšnje raziskave, vendar po besedah Mary McBride niso povsem prepričljive. Razlogi za rakasta obolenja so po njenem mnenju lahko drugi. Omeniti velja še, da nekatere druge organizacije, med njimi Svetovna zdravstvena organizacija, zahtevajo tudi raziskave o vplivu na zdravstveno stanje ostalih radijskih valov, predvsem tistih, ki jih oddajajo mobilni telefoni. Klik!

40 komentarjev

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Slashdot - Le nekaj ur po prvem uspešnem zasebnem poletu v vesolje so se že pojavile govorice, da naj bi tudi NASA ponudila milijonske nagrade (med 10 in 30 milijoni dolarjev) za izdelavo zasebnih vesoljskih vozil. A ker je X-prize s svojimi zahtevanimi 100 km že skoraj dokončan, so se odločili za nekoliko večji iziv, glede na to da so tudi nagrade precej večje. Tokrat bodo morali zasebniki izdelati rakete, ki bodo lahko poletele malo dlje od Zemlje (orbita) ter na Luno. Vsekakor bolj zanimivo kot "samo" polet na 100 km.

9 komentarjev

Zeleni čaj ni dober samo za ljudi, ampak tudi za trde diske

Wired News - Kitajci že stoletja priporočajo zeleni čaj, saj naj bi zmanjševal krvni sladkor, visok krvni pritisk in možnost nastanka raka. Kot kaže, pa (tradicionalne) naravoslovne znanosti na splošno vse bolj "prodirajo" tudi v IT industrijo.

Tako Wired poroča, da so znanstveniki iz Tucson-a v Arizoni med študijo ugotovili, da v primeru, da magnetne glave pri trdih diskih "spoliramo" z izvlečki zelenega čaja, dosežemo željene rezultate kar tri do štirikrat hitreje. Rezultat hitrejše proizvodnje pa so seveda še cenejši diski.

7 komentarjev

Čakali smo, a nismo dočakali ...

Wired News - Ena najboljših spletnih (in tudi papirnatih) revij o internetni kulturi in vsem, kar je s tem povezano, Wired, ja danes objavila seznam izdelkov, ki so jih avtorji v preteklem letu na veliko obljubljali, a od njih še vedno ni ničesar. Seveda je na prvem mestu Valve, ki že dolgo obljublja marsikaj, vendar je še vedno pod površjem. Na seznamu je tako Half Life II kot tudi Team Fortress 2, ki ga čakamo že od leta 1998. Edini pol-delujoči stvor, ki smo ga lansko leto dočakali iz njihovih studijev, je Steam.

11 komentarjev

Konec sončenga zajčka

Wired News - Znanstveniki so nas presenetili še z enim odkritjem, ki nam bo čez mnoga leta zelo olajšal bivanje. Pametna okna znajo sama skrbeti za naklon okna tako, da lahko mi udobno delamo, brez potrebe po zatemnjevanju oz. obračanju zaslona zaradi sonca. Fotovoltaična okna prav tako zbirajo odvečno svetlobo in jo usmerjajo v majhne silikonske čipe, ki jim pravijo sončni čipi, ti pa nato to svetlobo pretvorijo v električno energijo in jo posredujejo v hišno...

6 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev