»

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Mono 1.0

Dashboard je ena najbolj udarnih aplikacij Mona

OSNews - Izšel je Mono 1.0, prva uradna različica odprte implementacije ogrodja .NET za okolja Linux, Unix, Mac OS X in Windows, ki ga je pod pokroviteljstvom Novella in vodstvom Miguela De Icaze objavil projekt Mono. Mono je sestavljen iz več delov, najpomembnejši pa so implementacija izvajalnega okolja CLI (Common Language Infrastructure), implementacija javanskega okolja IKVM in prevajalnik C# 1.0.

Več o samem Monu, trenutni uporabi in razširjenosti lahko preberete tukaj, na voljo pa je tudi prenos za različne operacijske sisteme.

1 komentar

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

Sharp Develop Fidalgo Beta 1

Slo-Tech - Izšla je prva beta-različica odprtokodnega razvojnega okolja za platformo .NET - Sharp Develop. Ta različica je še posebno zanimiva, saj poleg mnogo izboljšav prinaša tudi podporo za slovensko tipkovnico, tako da zdaj ni več treba preklapljati na angleško, da dobimo posebne znake, kot je npr. zaviti oklepaj. Med novosti med drugim spada podobnost z intelliSensom, ki nam ob pritisku Ctrl+preslednica ponudi seznam razredov, spremenljivk in drugih elementov, ki jih lahko uporabimo. Končno pa Sharp Develop podpira regije, s pomočjo katerih grupiramo kodo. Veselite pa se tudi vsi, ki razvijate v managed C++-u, saj Sharp Develop odslej podpira tudi ta jezik.

Sharp Develop zna tudi slovensko. Program še ni v celoti preveden (trenutno manjka okoli 500 nizov), vendar je večji del vmesnika že poslovenjen. Na slovenski jezik lahko preklopite v nastavitvah. Ker je beta namenjena preizkušanju, naproščam vse uporabnike, da preizkusite slovenski vmesnik in vse napake nastale pri prevodu...

3 komentarji

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

Longhorn prihaja, odprta koda se pripravlja ...

OSNews - Nekje sredi leta 2006 se nam obeta prihod naslednje različice operacijskega sistema Windows, ki še zdaleč ne bo samo lepotni popravek obstoječega okolja, kot morda velja za nekatere prejšnje izdaje. Končna različica Longhorna bo prinesla revolucijo na trg operacijskih sistemov, predvsem po zaslugi treh novosti; povsem prenovljen bo grafični vmesnik -- Avalon, ki naj bi v senco postavil celo Applov Quartz Extreme, WinFS je verjetno datotečni sistem prihodnosti, še najpomembnejša pri vsem tem pa se utegne izkati tehnologija .Net, ki se je poslužuje čedalje več razvijalcev.

Zanimivo pa je, da se odprtokodna skupnost na "revolucijo" že pripravlja in lahko v skrajni sili celo ona poskrbi zanjo. Pripravljajo svoje rešitve za domala vse naštete Microsoftove tehnologije in po besedah Phila Crosbyja postaja tekmovalnost Windowsa in Linuxa realnost.

In če je kaj pravice na tem svetu, bo zmagal ... uporabnik.

27 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Kako bi lahko izgledal Longhorn

Longhorn na DVD-ju

vir: Extremetech
Extremetech -

Ob takšnem večeru, ko zastran praznikov primanjkuje tistih klasičnih računalniških novic, si lahko privoščimo, da malce pošpekuliramo in pogledamo, kaj nas čaka v prihodnosti. Oziroma to za nas naredijo drugi.

Microsoft je, če se še spomnite, nedavno tega nekaterim razvijalcem predstavil razvojno različico .4051 novih Windows Longhorn. Na ExtremeTech so si jo ogledali in malce pošpekulirali, kaj nam utegnejo novi Windows prinesti. Zanimiv člančič, a vzemite v zakup, da nas do končne različice ločita še vsaj dve leti, tako da bodo spremembe še velikanske.

20 komentarjev

Logitechovih 500 milijonov

Le kam nas vodiš, evolucija mišk?

Slashdot - Le česa naj bi imel Logitech 500 milijonov? Odgovor je preprost. Pravzaprav jih nima več, ker jih je prodal. Mišk, seveda. V zadnjih 20 letih je bilo po ocenah prodanih 900 milijonov računalnikov, torej Logitechov delež med miškami predstavlja zavidanja vrednih 55 odstotkov. Če pogledamo nekoliko nazaj v preteklost, ugotovimo, da je Doug Engelbart izumil miško že leta 1964, šele 20 let pozneje pa so se začele močneje uveljavljati z računalniki Apple Macintosh. Imate dovolj igre številk? Naj dodam še to, da je Logitech prodal toliko mišk, da bi z njimi 1,6-krat obkrožil Zemljo. Seveda so se...

20 komentarjev

Odpuščeni ste. Razlog: Blog.

The Register - Kreh -- v Ameriki živečega Britanca so odpustili z delovnega mesta. No, to ni nič novega, je pa zanimiv razlog, ki ga je navedel direktor: vodenje spletnega dnevnika.

T.i. "blogi" so spletne različice dnevnikov, ki pa jih zaradi narave lahko prebere praktično vsak obiskovalec spletnega mesta. Iian Murray naj bi po svojih besedah za pisanje ne zapravil več časa kot kolegi na čikpavzah, a vendar je nadrejeni na predlog, da bi prenehal s pisanjem, menda le odvrnil, da je bil odpuščen brezkompromisno ter na mestu.

Seveda: čikpavza na svežem zraku je dobra za zdravje, zaradi zgrinjanja nad tipkalom pa postaneš zombi.

4 komentarji

Analiza napak v Passportu

Slashdot - V tehnologiji .NET, ki naj bi bila sicer precej odprta, se skriva tudi storitev imenovana Passport.. Ta omogoča 'enkratni login' na različna spletna mesta. Tehnologija je precej zanimiva, saj rešuje nekatere znane probleme, a hkrati tudi strašljiva, saj je popolnoma centralizirana.
Zato je toliko bolj zanimiva varnostna analiza Passport-a. Članek je primeren tudi kot uvodno branje o tehnologiji Passport, saj jo precej lepo razloži.

8 komentarjev