»

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo...

7 komentarjev

AMD na 65 nm

The inquirer - AMD je dokončal razširitev tovarne Fab 36 v Dresdnu, kjer bodo izdelovali procesorje v 65 nm tehnologiji in načrtuje odprtje v sredini oktobra. Glede na podatke, do katerih se je dokopal The Inquirer, je AMD izdelal prve delujoče primerke procesorjev v 65 nm junija. Uradno so prvi primerki takih procesorjev napovedani za leto 2006, torej AMD ne bo zaostal za Intelom pri prehodu na nov postopek izdelave.

62 komentarjev

Intel na 65 nanometrih

Digit Life - Intelu je spet uspel korak stopničko višje, kar se tiče velikosti procesa izdelave čipov. V prodajo so namreč prišli prvi statični RAM s kapaciteto 4 Mbit in tehnologijo izdelave vsega 65 nanometrov.

Novost prinaša približno 30 odstotno zmanjšanje tranzistorjev glede na 90 nanometerski proces. Vendar pa je za zdaj Intel s tem kvečjemu sledil Moorovemu zakomu, saj zaenkrat Intel še ne namerava začeti z masovno proizvodnjo teh čipov pred letom 2005.

Pri izdelavi teh čipov so se morali zateči že k posebnim trikom pri izdelavi kot so druga generacija raztegnjenega silicija (strained silicone), bakrenim notranjim povezavam in k uporabi posebnih dielektrikov, saj znaša širina vrat v posameznem tranzistorju le 35 nanometrov.

Podrobneje so se temu postopku posvetili na Digit-Life-u

8 komentarjev

Intel in dvojedrni procesorji

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, bo Intel svoj prehod na dvojedrne procesorje malce pospešil. Naslednjo generacijo Pentiumov M, kodno poimenovano tudi Jonah, ki bo namenjena tako namiznim računalnikom kot tudi prenosnikom, bomo očitno dočakali že v drugi polovici prihodnjega leta ali v začetku leta 2006.

Jonahi bodo zgrajeni iz dveh Dothanov v 65-nanometrski tehnologiji, od katerih bo eden deloval vedno, drugi pa samo kadar računalnika ne bodo napajale baterije. Jonah naj bi porabil 45 W električne energije, jedro pa bo merilo 1,0 do 1,2 cm2. Njegovi nasledniki bodo Merom, Conroe (2006) in Gilo (2007), o katerih pa jasno še ni veliko podatkov (pravzaprav komaj kaj). Več o tem.

22 komentarjev

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar

Banalnosti

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo spremenil design hladilnih reber na Pentium 4 procesorju. Ampak razlog ne tiči v boljšem hlajenju ali večji stabilnosti... Je prav banalen. Trenutna hladilna rebra so še prečno prevrtana. Intel se je odločil, da bo ta postopek odslej izpustil. To pa zato, ker je, odkar je prestopil na 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, kar ga je očitno stalo precej denarja, začel mrzlično paziti na izdatke. Intel zagotavlja, da ta nova modifikacija ne bo poslabšala rezultata P4.

0 komentarjev