»

Novosti na področju vodnega hlajenja

Slo-Tech - V vrhu ponudbe še vedno kraljujejo izpeljanke Stew Forsterjevga White Water vodnega bloka, tako jim je posvečena tudi večina nedavnih testov. Na ProCooling.com so primerjali original z licenčno narejenim DTekovim. Po pričakovanjih so razlike zanemarljive (ali bolje rečeno neizmerljive) in predvsm posledica toleranc pri izdelavi. Njima ob bok lahko postavimo še Danger Danov TDX, nekoliko izboljšan RBX. Predvsem so odpravili težave pri namestitvi, še vedno pa je to blok, ki zahteva velik pretok skozi sistem.
Ravno nasprotno lahko trdimo za AquaJoe AquaGold, ki je povsem zadovoljen že s pretokom okoli 200 l/h, kar je hkrati tudi optimalna vrednost, z...

1 komentar

Zgoraj in spodaj brez ... ohišja

Overclockers.com - Če pogosto menjujete komponente, še posebaj kakšne okornejše, kot so vodni bloki, vam gotovo ohišje hodi v napoto. Owen Stevens je ta problem "elegantno" rešil in si zgradil preprosto leseno stojalo za računalniške komponente, večji del vodnega hlajeja pa zaprl v odsluženo ohišje 486-ke.

Ko ste že ravno na Overclockers.com, si preberite še test Danger Denovega GPU Maze4 vodnega bloka, namenjenega hlajenju grafičnih kartic.

20 komentarjev

Samodejno hlajenje pločevinke - izziv za vodno hlajenje

Independent - Britanski časnik Independent poroča, da naj bi na tržišče kmalu prišle pločevinke, ki se same ohlajajo. Podjetje s Floride je take pločevinke že razvilo, na trgu pa bi lahko bile že letošnje poletje. Obračanje dna pločevinke poganja miniaturen hladilnik, vgrajen v pločevinko, ki bo lahko temperaturo tekočine znižal za najmanj 17 stopinj Celzija. Klik!

Kaj bi to pomenilo za nas v navezi nekaj pločevink in vodnega hlajenja našega mlinčka, si lahko že mislimo ... No, pa tudi možnost, da bo pivo vedno lepo hladno, ni od muh ...

12 komentarjev

Ohlajanje vode po Swiftechovo

ProCooling - Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a....

4 komentarji

Vodni bloki

Slo-Tech - Ker je le najboljše dovolj dobro za vas, so tudi tokratna bloka testirali na ProCooling.com in Overclockers.com.

Za prve si je pHaestus ogledal #rotorjev doma narejeni vodni blok. Pri tem nikakor ne smemo mimo dejstva, da je #rotor začetnik recimo temu "odprtokodnega" pristopa k razvoju vodnih blokov. Vse njegove ideje in izsledki so na vojo tako na njegovi domači strani, kot na ProCooling forumih. Poleg tega vse njegove zasnove zahtevajo za izdelavo le najbolj osnovna orodja. Poleg pile in brusnega papirja potrebujemo le še vrtalnik (po možnosti s pomičnim stojalom) ter kako Dremelu podobno orodje.

Drugi blok danes pa je Asetekova Antarctica. Tu ni ne duha ne sluha o DIY duhu, le...

1 komentar

Vodoodporni prenosniki ali čarovniški trik?

Slashdot - V torek so na jutranjem programu ameriškega kanala abc prikazali novo čarovnijo s prenosnikom. Predstavnik podjetja Tyco Fire & Security je pred kamero pokazal sveže izumljeno tekočino, ki se v mnogočem obnaša kakor voda, z eno pomembno razliko: predmetov ne zmoči.

Na predstavitvi so tako v demonstracijski akvarij, napolnjen s tekočino poimenovano Sapphire, potopili delujoč notesnik, ki je nemoteno preračunaval ničle in enice, knjigo, ki je po potopu še vedno ostala popolnoma berljiva in prižgan televizor, ki ga vidite na sliki. Z novo snovjo želijo pritegniti predvsem muzeje in knjižnice, ki bi si lahko pomagali pri gašenju, vendar se pojavljajo vprašanja vpliva te spojine na človeka. Že pred Sapphirom oz. Novec-om...

18 komentarjev

Testi vodnih blokov

Slo-Tech - Na ProCooling.com so testirali Dangerdenov Maze 4 vodni blok. Kot gre pričakovati njihova korektnost in natančna metodologija testiranja rušita predstave, da se mora test končati z besedami "absolutni zmagovalec pa je ...". Takšna izjava enostavno ne more veljati za vse. Če pri izbiri komponent za vodno hlajenje brskate za P/Q krivuljami in odvisnosti prestopa toplote od volumskega pretoka, potem je to test za vas.

Podobno velja tudi za teste vodnih blokov na overclockers.com. Kot pionirji temelitega testiranja vodnih blokov imajo izdelano obsežno bazo normaliziranih rezultatov. Tokrat so vanjo dodali Astekov vodni blok...

0 komentarjev

Pomnilniška prepustnost

Overclockers.com.au - Ko šarimo po sistemu v iskanju zadnjih trohic zmogljivosti, slej kot prej naletimo tudi na pomnilniški podsistem. Cilj tako postane čim večja pomnilniška prepustnost. Ampak kaj to sploh je. V tem članku boste našli dobro razlago osnov in dejavnikov, ki jo pogojujejo. Število in raznorodnost vplivov precej otežkočata kvalitetno, ali bolje rečeno celovito, testiranje, razlika med sintetičnimi testi in 'uporabnimi' programi postane v takšnih primerih še očitnejša. Dokaj trdno je zakoreninjeno prepričanje, da je to nekaj slabega, a temu ni nujno vedno tako. Upoštevati je treba deus ex machina. Kaj lahko izide nov gonilnik, ki opazno spremeni rezultate, morebiti presedlate na drug operacijski sistem. Zapletimo stvari še malo. Recimo, da je nov gonilnik nekje hitrejši, spet drugod počasnejši. Kako potem? Sicer ne najbolj reprezentativen, a zato toliko bolj nazoren in vsem poznan, je primer (sintetičnih) grafičnih testov 3D Mark, kjer imata verziji 2001SE in 2003 vsaka svoje 'najljubše'...

2 komentarja

Trojica curljajočih

ProCooling - Vodno hlajenje procesorjev postaja vse bolj razširjena opcija kar, hkrati z vse več oddane toplote, botruje čedalje boljšim zasnovam vodnih blokov. Na ProCooling so si ogledali tri vrhunske predstavnike svoje vrste. Dangerdenov RBX, Dtek Customs Whitewater (v osnovi Catharjev blok) in Little River Cascade. Daleč so že časi navrtanih kanalov, trenutno je aktualno usmerjanje tokovnic in prisilno zviševanje upadne hitrosti. Test se od kopice podobnih razlikuje po dobro zastavljeni metodologiji in podajanju rezultatov onkraj skandiranja "izjemeno!"

Billova robantenja so k sreči obrodila sadove.

5 komentarjev

Primerjalni test vodnih blokov

Slo-Tech - Ni ravno vsem v veselje preživeti neskončne ure načrtovanja in rezkanja, da bi potem dobili en spodoben vodni blok. Veliko se jih tako raje odloči za nakup kakšnega komercialno narejenega vodnega bloka. In ravno takšnim bo prav prišel ta test na Tweak Townu. Gre za primerjalni test štirih širše dobavljivih vodnih blokov, obenem pa so na kratko razložili tudi princip delovanja vodnega hlajenja. Priporočljiv ogled... Thnx, mitja34.

0 komentarjev