»

Napačne GPS koordinate in adijo vaša hiša

Razdejanje

vir: engadget
engadget - Če ste mislili, da GPS naprave povzročajo preglavice le voznikom, vam tokrat prinašamo novico iz tiste nadvse nehvaležne kategorije "saj ni res, pa je".

Pred nekaj dnevi je namreč podjetje za rušenje stavb podrlo popolnoma napačno hišo na podlagi GPS koordinat in opisa same stavbe. Kot se je kasneje izkazalo, so bile očitno dane koordinate premalo natančne (ali že v osnovi napačne), samega naslova stavbe pa ni preveril nihče od odgovornih pri podjetju za rušenje.



Tako je družina Byrd ostala brez družinske hiše, ki jo je zgradil že njihov oče, a podjetje za rušenje vztraja, da niso storili nobene napake in da je s papirji vse v najlepšem redu (pričakovano, delo jim je bilo outsourcano...

22 komentarjev

Netscape leti na smetišče zgodovine

več strani - Na prelomu tisočletja, v času največje norije in balonastega vzpona dot-com podjetij, sta bitke za prevlado na področju internetnih brskalnikov bíla Microsoft s svojim Internet Explorerjem in Netscape Communications, ki ga je kmalu prevzel AOL. Slednji se, tudi zaradi nekaterih čudnih odločitev vodstva in nagajanja Microsofta, uporabnikom ni prikupil, tako da je po koncu te vojne bolj ali manj životaril. Kljub dvakratnemu oživljanju ga niso spravili na noge, medtem ko je sprva stranski produkt Mozilla zacvetel.

AOL je sedaj uradno zabil zadnji žebelj v krsto Netscape Communicatorju z objavo, da ga ne bodo več vzdrževali. To pomeni, da od naslednjega februarja ne bodo pisali varnostnih popravkov, dodajali novih funkcionalnosti - skratka nič. Uporabnike so zgolj lepo povabili, da presedlajo na Mozillo in vklopijo netscapovsko preobleko. Več na Slashdotu in The Registerju.

15 komentarjev

Zunanji zaslon na prenosniku

vir: Gizmodo
Gizmodo - Preklopni mobilni telefoni višjega razreda so dandanes večinoma opremljeni z dodatnim zunanjim zaslonom, na katerem lahko vidimo kdo nas kliče in koliko je ura, ne da bi telefon dejansko odprli. Trend pa se po zadnjih informacijah očitno širi tudi na prenosne računalnike, saj je Asustek na trenutno aktualnem IDF-ju predstavil koncept tovrstnega laptopa. Manjši, zunanji ekran je možno uporabljati za branje elektronske pošte, preverjanje načrtovanih opravil, prikaz trenutno predvajane skladbe in ostale podobne kratke naloge, za katere bi bilo potratno odpirati računalnik. Podobne napovedi za prihodnost sta na Intel-ovem Developer forumu izrekla tudi Acer in Mitac Technologies, tako da bi

7 komentarjev

Netscape se vrača

OSNews - Po beta testiranju je prišel ven Netscape 8. Avtorji obljubljajo, da zna vsako stran na internetu prikazati povsem pravilno. To so omogočili z z graditvijo programa na spletnem brskalniku Firefox 1.0.3, ki pa so mu dodali jedro Internet explorerja.

Avtorji so poleg tega dodali tudi:

Deskanje z zavihki
Kontrolo strani
MultiBar
Form Fill/Passcard
Live Content

Novi Netscape 8 si lahko prenesete z uradne strani

Pred prenosom pa se prepičajte, če Netscape 8 podpira vaš sistem.

34 komentarjev

Prihaja Netscape 8 Beta

Mozillazine - Netscape pripravlja novo različico svojega paradnega konja. 17. februarja naj bi dočakali različico beta že osmega Netscapa, ki bo prinesel precej novosti (o nekaterih smo že poročali). Temeljil bo na Firefoxu, omogočal bo zamenjavo izrisovalnika strani (Gecko in IE), podpiral bo RSS, največ pozornosti pa bo posvečene varnosti.

Razvijalci Netscapa naj bi bili v stiku s podjetji, ki skrbijo za varnost na internetu, in naj bi pridobil seznam strani, ki širijo spyware, "infokradejo" in se poslužujejo podobnih prevar. Ob obisku teh strani bo Netscape prikazoval opozorila in onemogočal piškote, skripte in seveda komponente ActiveX. Po drugi strani pa bodo strani na "belem" seznamu dobile zeleno luč za prikaz. Dobesedno.

13 komentarjev

Prototip novega Netscapa

Google News - Potem ko je Netscape že nekajkrat umrl in dokaj klavrno vstal od mrtvih, se mu nasmih ponovna inkarnacija. Motivacijo mu je dal uspel Firefoxa, ki ga bo v prvem mesecu po prvi uradni različici očitno preneslo čez 10 milijonov uporabnikov.

Novi Netscape, ki ga trenutno uporabljajo le beta-preskuševalci, bo prinesel veliko novosti. Najpomembnejša je prava mala revolucija, saj bosta na voljo kar dva prikazovalnika spletnih strani; privzet bo Firefoxov Gecko, na voljo pa bo tudi Internet Explorerjev. Izjemno uporabno, tudi za ustvarjalce spletnih strani, vendar zaenkrat ta možnost deluje samo v okolju Windows.

Novi Netscape bo nasploh povsem prenovljen. Uporabniški vmesnik bo zelo zelen in za razliko od asketskega Firefoxa natrpan, podobno kot pri Operi. Operemljen bo z novim orodjem za izpolnjevanje obrazcev, prikazoval pa bo tudi novice RSS, tako v spisku kot tudi v tekočih izpisih. Datum izida še ni znan, AOL pa z novim brskalnikom seveda cilja predvsem na večji uspeh...

45 komentarjev

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Netscape se vrača

Mozillazine - Slo-Tech, 16. julij 2003: AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille.

Tako se je končala zgodba zbirke programov Netscape, ki je od navedenaga trenutka naprej začela toniti v pozabo. A ne za dolgo. Razlog ni v tem, da marsikateri uporabnik, predvsem v podjetjih, še vedno uporablja Netscape za obiskovanje spletnih strani in branje elektronske pošte. AOL, lastnik Netscapa, se je po zanimivem toku dogodkov namreč odločil, da v začetku poletja vendarle izda novo različico Netscapa, ki bo temeljila na najnovejši Mozillini tehnologiji.

7 komentarjev

AOL z "Netscape" storitvijo

Slashdot - Znano je, da je pred časom internet ponudnik AOL, ki je pod okriljem medijske korporacije Time-Warner, kupil podjetje Netscape. Z razpustitvijo podjetja Netscape in ustanovitvijo Mozilla Fundation se je nato končala pot podjetja, ki je dolgo časa ustvarjalo vodilni brskalnik Netscape Communicator.

Sedaj so se bistre glave pri AOL-u domislile, da bi lahko tržno znamko uporabljali še naprej. Tako kanijo pod imenom Netscape ponuditi cenejši internet dostop tistim, ki ne potrebujejo 'naprednih' zmožnosti. Tako bodo dobili samo en elektronski naslov in verjetno ne bodo prisiljeni v uporabo posebnega AOL brskalnika.
Glede na to, da je storitev več kot polovico cenejša ter veliko manj nadležna za uporabnika, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da jo bodo z veseljem izkoristili bolj napredni uporabniki, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga prisiljeni uporabljati AOL.

0 komentarjev

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.4! Nova različica ponuja številne izboljšave in nove možnosti v primerjavi s starejšimi različicami. Dodana je podpora za preverjanje istovetnosti NTLM (samo v različici za Windows), izboljšano je delo z zaznamki, Composer omogoča spreminjanje velikosti slik in tabel z metodo klikni-in-povleci, na voljo je gladko drsenje po spletnih straneh (možnost morate vključiti sami), izboljšan je mehanizem za nadzor nadležne elektronske pošte ... Podrobnejše informacije so na voljo v Opombah ob izdaji. Na voljo sta slovenski različici za Linux in Windows ter jezikovni paket XPI, s katerim lahko poslovenite Mozillo na preostalih operacijskih sistemih.

Veja 1.4 bo nadomestila vejo 1.0 in bo tako postala stabilna osnova za razvijalce, ki v svojih izdelkih uporabljajo Mozillino tehnologijo. Tako je že izšel Netscape 7.1, ki se od različice 7.0 loči predvsem po novostih, ki jih je prinesla Mozilla v razvoju od različice 1.0 do 1.4.

Hkrati je Mozilla 1.4 tudi zadnja Mozilla,...

25 komentarjev

Rasistični Apple?

Vnunet - Odpoved Dana Riccioa Apple opravičuje s tem, da je omenjeni julija v Applove prostore pripeljal kolega, da bi ga stimuliral k nadaljnemu izobraževanju. Posledice? Odpustitev.

Afroameričan Jabolčnike sedaj toži za $40 MIO, češ da je šlo pri vsej zadevi le in zgolj za rasno diskriminacijo -- sam naj bi že prej ne bil deležen 'standardnih' dodatkov ter bonusov, poleg tega pa naj bi ga premestili v drugo delovno skupino, proč od znancev.

8. novembra pa se je zbrala 'Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE)'-ova skupina, da bi preučila problem rasizma in ksenofobije v kiberprostoru. Cilj? Označiti rasizem za kriminalno dejanje in ne osebno mnenje, poleg tega pa iz vsemreže pregnati rasistične spletne strani ter gostitelje slednjih. Polno poročilo? Klik!

7 komentarjev

Netscape se bo prestrukturiral

Yahoo News - Netscape je bilo nekoč zelo pomembno podjetje, ki je delalo najboljše internet brskalnike na svetu. Njihovi brskalniki so bili praktično brez konkurence, dokler se ni začel zmagoviti pohod Microsofta in njegovega Internet Explorerja. Po dominaciji Internet Explorerja je Netscape utonil v pozabo, Microsoft pa je postal številka 1 tudi na tem področju. Netscape 6 naj bi bil program, ki bi vrnil Netscapu prvotni ugled, vendar se Microsoft ne da. Vse kaže na to, da je Netscape dokončno izgubil vojno internet brskalnikov. Netscape se je tega tudi sam zavedel, zato se je odločil za prestrukturiranje podjetja. Vendar to ne pomeni, da bo Netscape prenehal s proizvodnjo svojih browserjev. Netscape se je le odločil, da se bo preusmeril tudi na druga področja. Tako bo Netscape postal "Internet Media Hub" podjetje. Click za novico.

3 komentarji