»

Nov prispevek: Tomaž Štolfa: The Internet of Things

Slo-Tech - Konec novembra je v Tehnološkem parku potekal WebCamp Ljubljana. Po splošnem mnenju obiskovalcev je dogodek uspel.

Kot smo obljubili, bodo počasi, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, na voljo posnetki predavanj.

Najboljša predavanja pa bomo objavili tudi na Slo-Techu. Začenjamo s predavanjem Tomaža Štolfe: The Internet of Things.

V naprej se opravičujemo za malo slabšo tehnično izvedbo snemanja. Naslednjič bo bolje.

3 komentarji

Danes se začenja CeBIT 2009

Slo-Tech - Danes se začenja največji računalniški sejem na svetu, ki vsako leto poteka v Hannovru. Letos organizatorji na CeBIT-u pričakujejo 4300 razstavljavcev iz 69 držav, ki bodo svoje izdelke predstavljali od danes pa do nedelje, ko se prireditev uradno konča. Celoten dogodek je res ogromen, saj se razteza v več kot dvajsetih halah, tako da je za ogled en dan absolutno premalo. Dnevna vstopnica stane 33 evrov v predprodaji oz. 38 evrov na blagajni, šestdnevna vstopnica pa stane 71 oz. 81 evrov. Študentje, šolarji in vojaki lahko v soboto in nedeljo dobijo vstopnico za 17 evrov, invalidi pa po isti ceni vsak dan. Iz Slovenije se bo na sejmu predstavilo pet podjetij, in sicer Globtel, Gama System, Iskratel, Le-Tehnika, Tipro Keyboards in X-Lab). Glavni temi letošnjega sejma bosta webciety (gre za portmanteau besed web in society, ki označuje ključne tehnološke napredke naše dobe, kot je naprimer internet) in zeleni IT.

10 komentarjev

Berlinski filharmoniki gredo na splet

The New York Times - Berlinski filharmonični orkester je naznanil, da bodo zakorakali v digitalne vode. Tako bodo odslej vsem nesrečnikom, ki se njihovih nastopov ne bodo mogli udeležiti, pa bi se jih bili radi, omogočili visokoločljivostni (high-definition) video in avdio prenos koncertov na svoji spletni strani. Prvi tovrsten bo na sporedu 6. januarja, ko bodo pod taktirko sira Simona Rattla igrali dela Dvořáka in Brahmsa. Poleg tega bodo na splet naložili nekatere druge že odigrane koncerte (tri so že), ki jih bo prav tako mogoče plačati in si jih ogledati iz naslonjača. Cena za ogled enega bo znašala 9,90 evra, na voljo pa bodo tudi kuponi za neomejen dostop.

2 komentarja

Evolucija mrežnega in revolucija brezžičnega

engadget - Evolucija
Vzpostavitev mrežne povezave preko obstoječe žične napeljave domačega, hišnega / stanovanjskega električnega omrežja, pri Netgearu ponujajo že dalj časa. 22 februarja so najavili prihod Powerline HD tehnologije, ki bo iz "starega" električnega omrežja iztisnila omenjenih 200Mbps.
Širši javnosti bo tehnologija in končni proizvodi dostopni na Hannoverskem CeBitu, ki bo potekal od 9 - 15 marca letos. Na prodajnih policah si jih bo moč prisvojiti malce kasneje.

Revolucija
Nasprotno razmišljajo pri nekaterih vodilnih tehnoloških podjetjih, ki bodo od vlade Združenih držav zahtevali še več Wireless frekvenc. Preučilo naj bi se katere valovne dolžine niso najboljše izkoriščene, tako civilne kot tudi vladne (vojaške, policijske...).

Kot ne-ljubitelju wireless tehnologij, so pri Netgearu v meni našli bodočo stranko. Samo še cena mora biti primerna in Sony ne sme imeti prstov vmes.

17 komentarjev

Začenja se CeBIT 2005

Slo-Tech - V računalniški srenji je spet završalo, saj se jutri začenja (uradna otvoritev je bila že danes ob 18h) največji računalniški sejem. Letošnji CeBIT bo trajal od 10. do 16. marca. Na več kot tristo tisoč kvadratnih metrih se bo predstavljalo več kot šest tisoč podjetij, obiskovalci pa si bodo lahko brezplačno ogledali tudi kakšno predavanje, ki jih bo kar mrgolelo. Za več informacij, urnike in zemljevide si oglejte uradno stran.

10 komentarjev

ATI RADEON XPRESS 200, nov vezni nabor

Hardware Zone - Vse od pojava AMD 64, sta bila na trgu prepoznavna samo dva ponudnika veznih naborov: nVidia in VIA. SiS in Ali sicer ponujata svoje rešitve, vendar nista nikdar dosegla zahtevnih kupcev.

Kot kaže stopa v igro tretji velikan, ATi, ki je do sedaj ponujal vezne nabore predvsem za Intelovo platformo. Če zanemarimo Radeon 320M IGP, ki se je vgrajeval izključno v prenosne računalnike, podjetje sedaj ponuja vezni nabor za AMD 64 - Radeon XPRESS 200, ki podpira zadnje tehnološke rešitve (PCIe in podobno).

Nabor je zgrajen klasično - kombinacija severnega in južnega mostu. Glede na to, da je AMD vgradil krmilnik pomnilnika v samo jedro procesorja, v samem severnem mostu razen podpore za PCI...

7 komentarjev

CeBIT 2004 se končuje

več strani - Danes se v Hannovru končuje letošnji največji računalniški dogodek, sejem CeBIT 2004, ki je potekal od 18. do 24. marca. Za vse, ki se dogodka niste mogli udeležiti, so poskrbele vse večje računalniške strani na spletu, ki so že objavile svoje povzetke in vrhunce hannoverskega dogajanja. Naslednje leto se bo CeBIT odvijal med 10. in 16. marcem. Svoje vtise, napovedi, mnenja in vprašanja pa seveda lahko izrazite v našem forumu v temi Obisk CeBITa 2004.

4 komentarji

CeBIT 2004 1. dan

več strani - Čeprav smo se lahko lani ob tem času že slinili nad Radeonom 9800 Pro pa letos niti prvi dan enega največjih sejmov zabavne elektronike na evropskih tleh ni postregel z najbolj pričakovanimi centralnimi in grafičnimi procesorji. Resda se je pojavil Athlon 64 FX-53 socket 940, a kot kaže Intelovi oz. AMD-jevi procesorji s podnožji T oz. 939 še niso čisto nared za javno predstavitev, prav tako kot tudi ne novi grafični čipi. Vsaj ne na prvi dan [:\\].

K sreči ne velja isto za proizvajalce matičnih plošč, ki so ponosno razkazovali najnovejša vezna čipovja, proizvajalci grafičnih kartic pa so na ogled ponudili prve PCI-Express izvedenke, žal že bolj ali manj znanih, grafičnih čipov. Nov je bil edino ASUS-ov prototip ATi-jevega RV380.

Če vas CPU-ji in GPU-ji dolgočasijo, si lahko na nemški različici tomshardware ogledate ostale elektronske novosti, ki jih je bilo za prvi dan več kot dovolj.

Precej posrečen Ed-ov komentar novih tehnologij si lahko preberete na

0 komentarjev

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev