»

Tekoče hlajenje strežnikov

Slo-Tech - Intel, SGI in 3M so pokazali prototip hladilnega sistema za strežniške sisteme in superračunalnike, kjer se elektronske komponente potopijo v neprevodno tekočino, ki skrbi za odvod toplote. Za zdaj gre za delujoč koncept (proof-of-concept), tako da je do komercialne uporabe še daleč, a izdelek je že pogojno delujoč.

Uporabili so tekočino s komercialnim imenom Novec (Novec FluoroKetone), ki se dandanes uporablja za suho gašenje. Ker ne prevaja električnega toka, ne predstavlja nevarnosti za električne komponente, zato sedaj preiskujejo njeno uporabo kot hladilno tekočino. Zračno hlajenje, ki je še vedno glavni način hlajenja v strežniških centrih, je sorazmerno slabo učinkovito, ker se veliko energije porabi za...

18 komentarjev

ZDA spet cilj obveščevalnega hekanja?

Schneier.com - Po navedbah TechWeb-a so neznani hekerji preko (ali pa iz) kitajskih strežnikov vdrli v Bureau of Industry and Security, ki je del ameriškega trgovinskega ministrstva.

Omenjeni urad je v ZDA zadolžen za izdajo izvoznih dovoljenj za tehnologije dvojne rabe. Proizvajalci tehnologij dvojne rabe, mednje se v ZDA štejejo tudi specializirane kriptografske naprave, morajo Uradu za industrijo in varnost v postopku prošnje za pridobitev licence predložiti detajlno dokumentacijo o svojem proizvodu. Posledica tega je, da omenjeni urad v svojih sistemih hrani obsežno zbirko občutljivih podatkov o kriptografskih in drugih tehnologijah dvojne rabe.

Glede na to, da je bilo na ameriške strežnike v preteklosti že izvedenih precej napadov za katerimi naj bi stala kitajska vojska in obveščevalne službe (najbolj znana je operacija Titan Rain), obstaja velika verjetnost, da je temu tako tudi tokrat.

A po drugi strani je primer poučen tudi iz vidika varnosti. Kriptografski produkti, ki so bili...

7 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev

Nov način hlajenja prenosnikov

Tech Web - Procesorji, pa naj gre za navadne ali mobilne, so v zadnjem času poleg hitrosti veliko pridobili na oddani toploti. In če to pri namiznih računalnikih ne povzroča pretiranih težav, pa pri prenosnikih lahko krepko vpliva na trajanje avtonomije. Varčnejši način hlajenja so odkrili v laboratorijih Bell Labs.

Postopek, ki so ga avtorji poimenovali tudi nanotrava, kljub temu da z nanotehnologijo nima povezave, temelji na mikronskih cevkah, ki dovajajo hladilno tekočino samo na mesta, ki se dejansko grejejo. Preostanek tekočine gre do hladilnika, kjer se zbere in ohladi, preden gre v ponovno kroženje. Princip je obetaven, ker omogoča manjšo porabo energije, poleg tega pa tekočina vseskozi kroži v zaprtem sistemu in ne segreva pretirano zraka v okolici, poroča Tech Web.

Saj ne, da postopek ne bi bil zanimiv, samo prava nanotehnologija bi tole izvedla veliko bolje ...

1 komentar

Zima vsak dan

Slo-Tech - Ekstremni pristopi k hlajenju niso domena daljnih krajev. Rednim bralcem oddelka Hlajenje in modifikacije našega foruma je gotovo znan Sharpov sistem hlajenja s spreminjanjem faze. Ako so vam tovrstne pošasti in fizika za njimi nepoznane, dovolite, da vas poprej omenjeni oddelek razsvetlji s temama Kako z kompresorskim hlajenjem in Water chiller!!!.

Niso pa hlapljivi plini in razvejana omrežja bakrenih cevčic edina ekstremnost, v katero se podajamo na sončni strani Alp. Mnogi smo se vdali in poteptali predsodek, da voda in električne naprave niso najboljši par. Toda v kolikšni meri stojimo za svojimi novimi prepričanji? Dovolj, da vodno hladimo napajalnik? w1n5uck3r že.

Čemu...

6 komentarjev

Trojica curljajočih

ProCooling - Vodno hlajenje procesorjev postaja vse bolj razširjena opcija kar, hkrati z vse več oddane toplote, botruje čedalje boljšim zasnovam vodnih blokov. Na ProCooling so si ogledali tri vrhunske predstavnike svoje vrste. Dangerdenov RBX, Dtek Customs Whitewater (v osnovi Catharjev blok) in Little River Cascade. Daleč so že časi navrtanih kanalov, trenutno je aktualno usmerjanje tokovnic in prisilno zviševanje upadne hitrosti. Test se od kopice podobnih razlikuje po dobro zastavljeni metodologiji in podajanju rezultatov onkraj skandiranja "izjemeno!"

Billova robantenja so k sreči obrodila sadove.

5 komentarjev

Prebitih 5 GHz s tekočim dušikom

Tom's Hardware - Danes, ko je v svetu računalništva mogoče skoraj vse, je mogočih tudi mali miljon metod hlajenj. Na Tom's Hardware so nam prikazali, kako lahko s pomočjo tekočega dušika pripravimo procesor Pentium 4 do tega, da deluje pri skoraj nemogočih frekvencah -- preko 5 GHz. V navezi z Asusovo ploščo P4C800-E in Corsairjevim DDR550 so spravili procesor do tega, da se je pri -196° C prebudil pri 5,25 GHz. Procesor so navili na 330 MHz FSB, pomnilnik pa na 285 MHz. Sapojemajoče rezultate najdete tukaj, ne pozabite pa tudi prenesti videoposnetek, ki...

27 komentarjev

Ekstremno hlajenje

vir: Akiba
Akiba - Kaj dobite, če računalnik hladite s štirimi kompresorji hkrati? Točno! Popolno tišino in eskimske temperature okrog -100° C. Na Akiba-PC so tako s kaskadnim dvofaznim sistemom hlajenja uspeli procesor shladiti v prvi fazi na -44° C, z drugo fazo pa celo malenkost pod magičnih minus sto stopinj. AMD Athlon64 3200+, ki tovarniško tiktaka pri 2 GHz, je stabilno tekel pri 3.049 MHz. Več o tem.

28 komentarjev