»

Atari prodaja remake konzole Atari 2600

TG Daily - Za vse nostalgike, ki pogrešajo igre iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, Atari vsake toliko časa izda kakšen posnetek svojih konzol Atari 2600 in Atari 7800 iz 70. in 80. let. Leta 2004 je tako začel prodajati Atari Flashback, leto pozneje Atari Flashback 2, sedaj pa pripravlja Atari Flashback 2+. Ta sestoji iz konzole, dveh igralnih palic za krmiljenje in ustreznih priključkov za priključitev na televizijo. Za razliko od originalnih konzol nova ne uporablja ROM-kasete, temveč ima vse igre naložene v pomnilniku. Gre za 20 naslovov, ki jih je imel že originalni Atari 2600, na primer Pong, Missile Command, Asteroids, Centipede, in 20 novih iger. Prodaja naj bi stekla 22. februarja, sedaj pa so mogoča prednaročila.

15 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Cikel predavanj o umetni inteligenci

Kiberpipa - V Kiberpipi v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani - Katedro za umetno inteligenco pripravljamo cikel predavanj na temo umetne inteligence. Predavanja se bodo pričela v marcu in bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h v Kiberpipi.
Prvo predavanje z naslovom " Kje si? Kdo si? in Kaj delaš? Biometrični sistem za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov" dr. Boruta Batagelja bo v četrtek, 6.3., drugo predavanje " Analiza šahovskih prvakov (kdo je najboljši šahist vseh časov)" Mateja Guida v četrtek, 20.3. Celotni program predavanj si lahko ogledate tule.

In še: prihodnji teden v torek ste vabljeni na Pipin odprti termin, kjer bo Kiberpipina video ekipa govorila o linux in domačih video posnetkih in predstavila, kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo (s programom Kino) in kako se te težave na malce višjem nivoju lotevamo v Kiberpipi ( Cinelerra - ali je še vedno grdi raček?). Predstavili pa vam bomo tudi, kako posnetek posredujemo želeni...

2 komentarja

Kiberpipa ponovno z vami!

Kiberpipa -

Nekateri ste Kiberpipo od 17. septembra naprej že obiskali, z oktobrom pa se odpira tudi programska sezona, zato vas vabimo na klepet, druženje in pijačo v ponedeljek, 1. oktobra 2007 ob 20. uri v Cafe Metropol nad Kiberpipo na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Nova programska sezona bo ponovno prinesla pester nabor dogodkov in projektov, zato nam bo v veliko veselje, če boste vstopili v novo sezono skupaj z nami!

Istočasno bomo otvorili tudi revolucionarni projekt Daniela Turinga, ki ga gostimo v Kiberpipi v času od 1. do 5. oktobra. Gre za interaktivno inštalacijo z na dotik občutljivo površino, na katero je mogoče aplicirati različne vsebine za raznovrstne namene. Več o tem si preberite tukaj. Na http://danielturing.com/...

4 komentarji

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev

POT: Spyware

Kiberpipa - Večina uporabnikov se vsakodnevo srečuje z nadležnimi pritajenimi programi, ki prikazujejo reklame in zbiraje podatke o uporabi računalnikov. Dejstvo, da se večina domačih uporabnikov niti ne zna ubraniti še dodatno poslabša zdravje računalnikov. Predstavljeni bodo primeri različnih okužb in postopkov kako se jih ubraniti.

V torek, v Kiberpipi, ob 19 uri. Predaval bo Jožko Škrblin.

2 komentarja

Legenda se vrača

Konzola Atari 7800

Slashdot - Ko začnemo premišljevati o naši preteklosti, predvsem računalniški, se zelo redko in težko izognemo podjetju, ki je eden izmed pionirjev na področju računalniških iger, Atariju. Legendarni ustvarjalec iger, ki so v času Quaka, Dooma, Unreal Tournamenta in Call Of Dutyja že povsem predpotopne, nas je navduševal z inovacijami, kot so Centipede, Asteroid, Pong, Breakout, Solaris, Battlezone ipd. In ker je mnogo uporabnikov še vedno navdušenih nad staromodnimi igrami, podjetje za november pripravlja paket Atari Anthology, v katerem bo izdalo 85 svojih starih iger za PlayStation 2 in Xbox za vsega 20...

7 komentarjev

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev

Zasebnost na internetu - četrto predavanje

Slo-Tech - Danes se bo ob 18:00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) odvilo zadnje izmed serije majskih predavanj o zasebnosti na internetu. Na predavanju bo predstavljeno brezplačno programje za zaščito zasebnosti (PGP, CleanDisk Security, Personal Tiny Firewall, S-Tools, Ad-aware), Marko Kolar pa bo prikazal kako deluje tempest napad - in sicer na primeru kako lahko računalnik s spreminjanjem slike na ekranu uporabimo kot preprost AM oddajnik.
Vsebina predavanj o zasebnosti je dostopna na spletni strani Kiberpipe (prosojnice), naslednji teden pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Zasebnost na internetu, na podlagi katere je nastala Kiberpipina serija predavanj.

0 komentarjev

Abort 2k2

Cyberpipe -

Zopet se kani odviti računalniški tabor Abort 2k2 -- tokrat že šesti zapored. Dogajal se bo ta vikend, torej 6. in 7. decembra, v prostorih KiberPipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Letošnji računalniški tabor Abort 2k2 je usmerjen v področje multimedije (2D/3D, glasba, html, wap) v Linuxu ter je razdeljen v dva dela. V prvem bodo predavatelji predstavili orodja in jih v namestitveni delavnici tudi pomagali namestiti udeležencem tabora, v drugem, tekmovalnem delu, pa bodo obiskovalci pokazali svojo spretnost in pridobljeno znanje pretopili v praktičen izdelek.

4 komentarji

Pred letom dni na jutrišnji dan...

Slo-Tech - ...je za srčnim napadom umrl avtor Štoparskega vodiča po galaksiji, Douglas Adams. Na nek način bomo njegova dela počastíli jutri, 14.5.2002, v Kiberpipi, na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Douglas Adams Memorial Night (ali, krajše, DAMN [:D]) se bo odvil jutri s pričetkom ob 18:00. Vstopnina je 100 SIT, razen če s sabo prinesete brisačo. V kinodvorani se bo vrtela BBCjeva radijska oddaja ŠVPG, v glavnem prostoru pa izseki iz filma.

Se vidimo.

11 komentarjev