»

Microsoft z Service Pack 1 za Visto onemogočil določene aplikacije

Slashdot - Prvi paket popravkov za Windows Visto, ki je svet ugledal 4. februarja prinaša s seboj tudi nekaj neprijetnih in predvsem nepričakovanih novosti - tako je Microsoft potrdil da so v imenu varnosti in stabilnosti sistema onemogočili določene programe (med drugim BitDefender, ZoneAlarm, Trend Microv Internet Security, itd.) ali pa so ti programi izgubili del svoje funkcionalnosti - kar je nadvse nepričakovano za paket popravkov od katerega se je pričakovalo vse prej kot to.

Za večino programov že obstajajo takšni ali drugačno popravki ali postopki s katerimi lahko obnovite celotno funkcionalnost programa ali vsaj del le-te, za podrobnejše podatke o dvomljivih programih pa si poglejte uraden Microsoft-ov članek in povezave na dotične popravke.

37 komentarjev

Microsoftov Dan D bo 12. februar

Slashdot - Po poročanju InfoWorlda naj bi Microsoft 12. februarja nadgradil vse sisteme z brskalnikom Internet Explorer 7. Kar so do sedaj omogočali na izbiro, bo po novem vključeno v kritične popravke. Govora je tudi o preprečitvi za sistemske administratorje, ki ga na svojih sistemih ne želijo.

Pri Microsoftu zatrjujejo, da so se za ta korak odločili iz varnostih razlogov.

Izvorna novica.

Kaj bo naslednji korak? Nadgradnja XP-jev na Visto...

53 komentarjev

Microsoft meni, da bi bila polna podpora TCP/IP v Windows preveč nevarna

Slo-Tech - Microsoft je z izdajo popravka MS05-019 pokrpal "luknjo" in onemogočil "surove vtičnike" (raw sockets) v novejših Windows sistemih. S tem naj bi prispevali k varnosti omrežij, saj surovi vtičniki omogočajo obhod določenih mehanizmov operacijskega sistema in krojenje IP paketov po lastnih željah (tudi nepravilnih). S tem sicer kršijo standard, vendar bo zaradi tega le kakšen DOS napad manj. To se sicer še vedno da zaobiti, npr. z nalaganjem zlonamernega programa v samo jedro, vendar to ni tako trivialno.

Zanimivo je, da ima skoraj vsak operacijski sistem polno podporo TCP/IP standardu, saj je ta osnovni gradnik interneta. Še bolj zanimivo (ali pa morda žalostno) pa je to, da je Steve Gibson iz grc.com na to že pred leti opozarjal, pa ga Microsoft ni jemal resno.

37 komentarjev

Ste že mislili, da bo SP2 zares izšel, ane?

Google - Kot že neštetokrat, se je Microsoft spet zlagal pri napovedi o izidu drugega paketa popravkov za Windows XP. Dva dni nazaj smo napovedali, da naj bi se to zgodilo jutri (torej včeraj), a si je Microsoft ponovno vzel nekaj dni oddiha. Delo naj bi bilo končano že celo pred dvema dnevoma, po najnovejših informacijah pa pri Microsofotu zatrjujejo, da bo paket na voljo "kmalu", oz., bodo obljubljeni datumi za javno dostopnost paketa ostali nespremenjeni.

Jim verjamete?

27 komentarjev

Windows XP SP2 kmalu

Neowin - Jutri, 5. avgusta, bo izdana končna, RTM-različica drugega servisnega paketa za Microsoftov operacijski sistem Windows XP. Naj ponovim, da je glavna novost v drugem servisnem paketu predvsem izboljšana varnostna infrastruktura, ki varuje sistem pred virusi, črvi ter vdori zlobnih hekerjev. Večje posodobitve je bil deležen tudi omrežni del, kjer sta bila prenovljena požarni zid ter podpora IPv6 omrežju ter dodana podpora Windows P2P-omrežju. Prenovljen je bil tudi spletni brskalnik Internet Explorer, ki končno zna zavračati neželena okna, boljše nadzira ActiveX-aplikacije ter boljše upravlja s prenosi.

Pomembni datumi:
5. avgust - Konča se vse delo na projektu
10. avgust - Možen prenos z Microsoftove strani (ta dan bo za nekatere prišel prej)
24. avgust - Service Pack bo na voljo preko "Automatic Updates" in WindowsUpdate

Koristna sredstva za IT osebje

26 komentarjev

Posodobite svoj Windows še danes

boston.com - Če se vam je morda zazdelo, da Microsoft že dolgo ni izdal nobenega omembne vrednega varnostnega popravka, ste se danes ob pogledu na storitev Windows Update gotovo začudili. Redmondsko podjetje je namreč izdalo kar dvajset varnostnih popravkov (hotfix) za svoje sisteme Windows in poštnega odjemalca Outlook Express. Tako velikega števila popravkov v enem dnevu Microsoft še ni izdal. To je tudi rezultat napovedi, da nadaljnjega testiranja Longhorna letos ne bo, ker se bodo programerji osredotočili na varnostne izboljšave obstoječih programov. Več o tem.

51 komentarjev

Obliži gor, obliži dol

Slo-Tech - Za dobro jutro vam ponujamo še eno zgodbo o bližnjem koncu sveta oz. novem zalogaju Microsoftovih popravkov, ki se po resnosti lahko kosajo z napako, ki jo je izkoristil črv Blaster. Analitiki so že napovedali, da lahko podoben napad črvov pričakujemo že v roku naslednjih dveh tednov. Kot zanimivost naj omenimo še, da so pri Microsoftu za napako izvedeli že septembra. Popravila se prej niso lotili zato, ker so menili, da je še nihče ne izkorišča.

Doktrino poznega pošiljanja popravkov zagovarja tud Bill Addington v svojem članku na Computerworld. Mnenje je, da se večina virusov napiše šele po tem, ko je bil popravek izdan. Lažje je namreč razstaviti popravek kot se prebijati skozi celotno aplikacijo. Zato predlaga, da najprej vsem uporabnikom pošlje proizvajalec popravke v šifrirani obliki tako, da jih nepooblaščene osebe ne bodo mogle preučiti. Šele čez čas, ko ima večina uporabnikov ta popravek pri sebi podjetje izda še majhno datoteko, v kateri je ključ in vsem uporabniki so...

21 komentarjev

Microsoft za hitrejše uveljavljanje popravkov

Information Week - Microsoft ugotavlja, da lahko s posebnim programskim paketom zmanjša čas, ki poteče od izdaje varnostnih popravkov do njihove namestitve na računalnike po celem svetu. Windows Update Services, ki bo brezplačno na voljo za podjetja v drugi polovici letošnjega leta, bo nekakšna združitev tehnologij Windows Update za namizne računalnike in Systems Management Server za večja podjetja, znal pa bo namestiti tudi Microsoftove popravke za programsko opremo drugih ponudnikov. Klik!

5 komentarjev

Optimizacija Windows XP

I Am Not A Geek - Od 25. oktobra, ko so bili Windows XP po letih razvoja končno izdani, je preteklo že veliko vode. V tem času so različni avtorji, spisali bolj ali manj obširne članke, v katerih govorijo o opimizaciji tega, nastavitvah onega, itd. A ker XP-jevega naslednika, Longhorn-a, ne bo na spregled še kar nekaj časa, bi bilo prav, da se število člankov povečuje tudi v prihodnosti. In tako vam danes prinašamo članek, v katerem se je avtor razpisal o datotečnih sistemih, sproščevanju spomina, mrežah, zagonu, izklopu, ... So vaša Okna XP počasnejša od vaših želja? Klik!

15 komentarjev

Nekaj novosti o Windows XP Service Pack 2

The inquirer - Odkar je Microsoft izdal prvi servisni paket popravkov, je minilo že kar lepo število dni, do izida drugega SP-ja pa bo prav tako še minilo nekaj dni. A prve novice o novostih in bonbončkih, ki bodo v slednjega vključene, vse bolj curljajo v svet, zatorej je tudi prav, da rečemo kakšno besedo ali dve o njih.

Tako so fantje pri I Am Not A Geek za nas prebrali kar 200 stranski Microsoftov dokument, ki govori o novostih, ki bodo vključene vanj. Tako bo novi Service Pack prinesel podporo za Bluetooth in novi Okenski namestilnik (Windows Installer), ki bo tokrat označen kot tretja(3.0) različica, z njim pa namerava Microsoft skrčiti velikost popravkov, jih avtomatsko namestiti in prenesti na vaš sistem le datoteke, ki jih potrebujete. Celoten članek.

8 komentarjev

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Windows XP ... Reloaded!

WinNetMag - Po poročanju winnetmag.com naj bi Microsoft, kljub zanikanju tega, pripravljal vmesno različico operacijskega sistema Windows, s katero bo zakril luknjo med izdajo originalnih XP-jev in dolgo pričakovanega Longhorna, katerga izdaja se vztrajno premika proti koncu leta 2005. Izdaja naj bi imela "izvirno" ime Windows XP Reloaded.

Šlo naj bi za nekakšen bolj obširen paket popravkov (v obliki posodobitve bo na voljo tudi vsem dosedanjim uporabnikom XP-je), med drugim vsebujoč Service Pack 2 ter Windows Media Player 10. Zaenkrat več podrobnosti še ni znanih. Vsekakor bo zadeva več kot samo navaden obliž za hrošče. Vprašanje je le, ali bo potešil uporabnike dokler Microsoft ne izda že ničkolikokrat preloženega Longhorna?

19 komentarjev

Windows 2000: We are morons

Kuro5hin - Ker po P2P omrežjih kroži izvorna koda Oken, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se jo bo kdo spravil analizirati. No, tega so se lotili pri Kuro5hin, in odkrili... hm, zanimive stvari. Avtor članka se je namreč lotil analize komentarjev v izvorni kodi Windows 2000. Nekateri komentarji so naravnost zabavni. Datoteka \verinfo.h recimo vsebuje naslednje besedilo:

* !!!!!!!IF YOU CHANGE TABS TO SPACES, YOU WILL BE KILLED!!!!!!!
* !!!!!!!!!!!!!!DOING SO FUCKS THE BUILD PROCESS!!!!!!!!!!!!!!!!

Takih "bonbončkov" je sicer v ostalih datotekah še več:
// we are such morons. Wiz97 underwent a redesign between IE4 and IE5 private\shell\ext\ftp\ftpdrop.cpp: We have to do this only because Exchange is a moron.
// We are morons. We changed the IDeskTray interface between IE4
// should be fixed in the apps themselves. Morons!


Seveda pa se pri Kuro5hinu niso samo zabavali nad temi komentarji, pač pa so skušali tudi odkriti ali držijo govorice, da naj bi Microsoft v svojih produktih...

14 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Beta v2082

Neowin - Na plano je pricurljala nova beta različica Service packa 2 build 2082. Novost v temu skupku popravkov je tako imenovani "security center". Vsebuje tudi novejšo različico WMP9 in nadgrajeni Internet Explorer ter Outlook Express. Preizkuševalcem bi naj bila nova različica popravkov na voljo naslednji teden, prav tako pa krožijo govorice, da bodo pri Redmonskem velikanu izdali RC1 nekje okrog 4. marca. Klik na Neowin, od koder si lahko SP2 tudi prenesete, če si seveda upate...

20 komentarjev

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

Kaznovanje hroščatosti?

BBC - Skupina vplivnim ameriških znanstvenikov je predlagala, da bi zakonsko kaznovali vsa podjetja, ki ne naredijo dovolj za varnost svojih proizvodov.

Opazka več ali manj neposredno leti na monopolista Microsoft, ki je kljub označitvi Oken XP za 'najvarnejši sistem' (kar je sicer relativno in zatorej čista resnica), od izida 25. oktobra izdal nemalo popravkov, na enega je opozarjal celo FBI. No, vsaj malo pritiska na izboljšanje varnosti v Oknih ter odjemalcih Outlook (Express) ne bi smelo škodovati. Kdo bi si lahko mislil, da se celo nepriljubljen asistent (paperclip) lahko sprevrže v sovražnika gostujočega sistema... Klik!

18 komentarjev