»

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Windows Home Server preizkušen

Gizmodo - Pri Gizmodu so dobili v roke Microsoftov novi strežniški OS za domačo uporabo ter z nami delili izkušnje in novosti. Kot že ime pove, je Windows Home Server namenjen praktično izključno domači uporabi, na kar kaže tudi nabor njegovih funkcij. Podobno kot Vista zna delati avtomatske varnostne kopije datotek na vseh računalnikih v omrežju - sistem je zasnovan tako, da ne shranjuje podvojenih kopij datotek, četudi so le-te shranjene na večih računalnikih, prav tako pa v naslednjih operacijah shrani samo spremembe, kar v praksi pomeni opazno manjšo porabo diskovnega prostora.
Naslednja na seznamu funkcij je spremljanje zdravja vseh računalnikov na omrežju, kjer strežnik spremlja stanje požarnih zidov ter...

53 komentarjev

Longhorn Server: Ne objokujte me

Slo-Tech - Kot smo že pisali, strežniške družine Windows Longhorn ne bo -- ta okna bodo obstajala le kot različica za delovne postaje. Gostiteljskim računalom pa bo tako po prihajajočih .Net strežnikih na voljo 'šele' naslednja verzija pod kodnim imenom Blackcomb. Ker pa je na videz mogoče oceniti, da se vračamo nazaj h koreninam (beri: ločeni strežniški in uporabniški sistemi), je majhna analiza na mestu.

Pred časom se je veliko govorilo o združevanju sistemov za domačo uporabo ter strežniško rabo. Tako smo dobili Windows 2000, prvi tovrstni dokaj uspešen poskus, nato pa Windows XP. Tukaj pa nastopi zmeda: pri prvoomenjenih se je celotna serija (4 oz 5) sistemov imenovala "Windows 2000", pri zadnjem pa jih nomenklatura deli na "XP" ter ".Net Server", kar spominja na čase 9x ter NT.

Težavo s(m)o ustvarili z govorjenjem, da se združujeta sistema za domačo in strežniško rabo. Pravzaprav -- kot vidimo sedaj -- bi bilo veliko primerneje omenjati združevanje sistemov za domačo ter produkcijsko...

7 komentarjev

Izšel je Red Hat Linux 8.0

Linux Compatible - Red Hat je danes izdal osmo verzijo svoje linux distribucije za domačo uporabo, ter uporabo v manjših podjetjih. Nova različica prinaša izboljšan grafični vmesnik, s čimer po enostavnosti ter prijaznosti do uporabnika konkurira Microsoftovim Oknom™. Red Hatova umetnina sestoji iz šestih CDjev, od katerih so trije nujni za namestitev. Dolvleka™ in originalen članek tukaj.

10 komentarjev

Nasveti za nakup skenerja

Digit Life - Hehe, izgleda, da sem jaz edini, ki se mu te čase še ljubi malo migati. Dijaški del Slo-techa je odšel na dopust, študentarija pa ima tako ali tako že dovolj opravka z raznimi izpiti. Damn, torej sem jaz tisti, ki more skrbeti za novice. No, čeprav sem svoje poslanstvo za danes opravil, sem se odločil, da preprečim pomanjkanje in še kaj napišem. Tukaj imate drugi val novic:
Skenerji so bili včasih namenjeni premožnejšim uporabnikom, danes pa temu ni več tako. Dober skener se da dobiti že za zelo sprejemljivo ceno. Skenerje grobo razdelimo na tiste, ki uporabljajo senzorje CIS in CCD. CIS je dokaj nova tehnologija, ki omogoča cenejšo izdelavo. Čeprav so CIS skenerji poceni, pa se njihova slabost pokaže pri skeniranju neravnih površin (npr. skeniranje revij). Skenerji s senzorji CCD so malce dražji, vendar se tistih nekaj tisočakov več še kako obrestuje. Skenerji CCD namreč dobro skenirajo tudi neravne površine. To je samo majhen del teorije o skenerjih. Veliko več podatkov boste...

0 komentarjev