»

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Konec XFree86 na Gentoo Linuxu

Slo-Tech - Pred nekaj tedni smo poročali o neodobravanju, ki ga je med distributerji Linuxa povzročila nova različica grafičnega strežnika, XFree86 4.4. Po zgledu mnogih distribucij se je tudi čedalje bolj priljubljeni Gentoo odločil za slovo od novega XFree86, je pa za to prvi med večjimi distributerji, ki že ponuja možnost uporabe novega grafičnega strežnika organizacije X.org. Slednji se od različice 4.4 ne razlikuje samo po licenci, temveč ima novo zasnovo, brez balasta, zaradi česar deluje hitreje, pisave so bolje berljive ipd.

Namestitev je z uporabo "Gentoojevih čarovnij" presenetljivo lahka. Preprosto odstranite obstoječi XFree86 in namestite novega. Kar je najbolj zanimivo je, da vse to lahko opravite, ko ste v Gnome ali KDE okolju in torej uporabljate stari grafični strežnik!

Kratka navodila:
  • z "emerge sync" prenesite zadnjo različico drevesa z recepti
  • z "emerge unmerge xfree" odstranite stari XFree86
  • z "emerge xorg-x11" instalirate novi grafični strežnik
  • z "etc-update" uredite...

21 komentarjev

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev

XFree86 4.4

Slashdot - Končno je izšla nova različica grafičnega strežnika XFree86, ki nosi oznako 4.4. Razvoj dominantnega grafičnega strežnika na praktično vseh distribucijah Linuxa je vsekakor zašel v krizo, saj smo že poročali o nastajanju njegovih izpeljank in odpuščanju pomembnih razvijalcev. Nova različica pa samo še priliva olje na ogenj, saj so novosti povsem zasenčene z novimi licenčnimi pogoji, ki so povzročili negativen odziv v skoraj celotni Linuxovi skupnosti. Klik!

4 komentarji

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

MBM 5.2.1.0 je izšel

AnandTech - Tako, tokrat za spremembo še ena mehka (beri: software related) novica. Včeraj je izšla nova različica programa Motherboard Monitor, ki nosi oznako 5.2.1.0. Upam, da program poznate vsi Slo-Techovci, za ostale pa, to je program, ki meri temperature, napetosti in ostale parametre navitega (ali pa tudi ne) sistema. Obvezen pripomoček za vse overclockerje. Klik!

1 komentar

3Com ima težave

Electic Tech - 3Com je podjetje, ki ga večina uporabnikov pozna po odličnih, a v primerjavi s konkurenco zelo dragih mrežnih karticah in modemih (USRobotics). Zadnje čase je podjetje zašlo v krizo, saj potrebuje denar. Zato podjetje prodaja dele podjetja. Dokaz, da nekaj ni prav je tudi dejstvo, da so pred kratkim odpustili 3000 zaposlenih, kar pomeni 30 % zaposlenih v podjetju. Več tukaj.

6 komentarjev