»

Prve ranljivosti v Visti

ZDNet - Pri Sophosu pravijo, da je Windows Vista ranljiva na vsaj tri primerke ZleKode™. Zanimivost je, da so to vsi precej poznani internetni črvi, ki slišijo na imena Stratio-Zip, Netsky-D ter MyDoom-O.

Po Sophosovih podatkih ta trojica trenutno sestavlja 39.8 odstotkov vse ZleKode™ na internetu. Ni pa vse tako črno kot se sliši, saj novi vgrajeni odjemalec za e-pošto uspešno blokira te črve, ranljivi so pa drugi odjemalci. Tako so pri Sophusu zaključili, da čeprav priporočajo vsem, da zaradi večje varnosti čim prej menjajo na Visto, naj vseeno bodo pazljivi in uporabljajo protivirusne programe.

Podrobneje na ZDNet India.

66 komentarjev

Spamhaus obsojen na plačilo 11,7 milijona USD

CNet - Kot poroča CNews.com, je okrožno sodišče v Illinoisu organizacijo za boj proti spamu, Spamhaus, obsodilo na izplačilo 11.715.000 USD odškodnine. Odškodnino morajo izplačati podjetju e360insight, kateremu naj bi z uvrstitvijo na seznam smetilcev (spamerjev) povzročili finančno škodo. Sodišče je Spamhausu tudi naložilo, da e360insight odstrani iz seznama pošiljateljev nezaželjene pošte.

Spamhaus, ki je sicer lociran v Britaniji se sodne obravnave v ZDA ni udeležil (in se zato tudi ni ustrezno branil), prav tako pa so tudi napovedali, da odločitve sodišča ne bodo spoštovali. Mnenja so, da je podjetje e360insight v resnici pošiljalo nezaželjeno elektronsko pošto, na sodišču pa so uspeli zgolj zato, ker se nasprotna stran sploh ni branila. Smetilce pozivajo, naj se z njimi soočijo na britanskih sodiščih.

11 komentarjev

Prvi rezultati uporabe Boot Campa

CNet - Kot smo poročali že včeraj, se je Apple odločil uporabnikom svojih novejših sistemov, ki temeljijo na x86 arhitekturi, ponuditi podporo za poganjanje Windows XP brez kakršnihkoli modifikacij. Poteza je mnoge presenetila in je bila deležna različnih mnenj in komentarjev, pionirski poskusi pa so naleteli tudi na določene težave. Na internetu so se začeli pojavljati prvi rezultati različnih benchmarkov, ki ne presenečajo preveč in kažejo na to, da so novi Applovi sistemi popolnoma enakovredni PC sorodnikom s podobnim hardwarom, prihodnje dni pa lahko pričakujemo še več tovrstnih člankov.

6 komentarjev

Nezaželjena pošta po nemško

Heise - Heise.de poroča, da so sistemski administratorji Tehnične Univerze v Braunschweigu bili prisiljeni ugasniti zaščito pred nezaželjeno pošto ter virusi. K temu jih je prisililo tako dejstvo, da so dolžni dostaviti vso pošto, tako zaželjeno kot nezaželjeno, kot tudi zaostanek le te za pet dni. 20 strežnikov, ki skrbijo izključno za pošto se je tako trudilo s procesiranjem 100,000 zaostalih elektronskih sporočil medtem, ko je vsako uro prispelo še 10,000 novih. Od tega jih je približno 98% virusov in ostale nezaželjene pošte.

Sedaj administratorji svetujejo uporabo dnevno posodobljenega antivirusnega programa in veliko živcev svojim uporabnikom.

So to že prvi kazalci, da se e-mail tehnologija, kot jo poznamo danes, umira? Le kaj nas še čaka v prihodnosti...

7 komentarjev

Največ spama prihaja iz ZDA

Slashdot - Največ nezaželjene elektronske pošte prihaja iz ZDA. Presenetljivo? Niti ne, če vzamemo v račun, da je velika večina računalniške industrije naseljena na drugi strani Atlantika. Da so do teh trditev prišli, so pri Sophosu merili količino pošte na različnih lokacijah po celem svetu v obdobju dveh dni v zadnjem tednu.

Tako bi naj iz ZDA prihajalo skoraj 60 odstotkov vse nezaželjene pošte, med tem ko je Kanada na drugem mestu odgovorna za slabih 7 odstotkov, sledijo pa ji Kitajska s Hong Kongom, Južna Koreja, Nizozemska, Brazilija, Nemčija, Francija, Anglija in na desetem mestu Avstralija. Kar je pri Sophosovih rezultatih bolj zaskrbljujoče, je dejstvo, da je kar 30 odstotkov vse nezaželjene pošte odposlane brez vednosti pošiljatelja preko različnih okuženih računalnikov.

Klik za podrobnejšo analizo.

26 komentarjev

Trojanci novo orodje spamerjev

The Register - Kot kaže, so minili časi, ko je bilo pisanje trojancev in podobne nesnage zgolj izkazovanje znanja, avtorji pa so se lahko ponašali samo s števili okuženih računalnikov. Kot kaže, se je tudi v te vode prikradel duh ekonomije, saj so nekateri ugotovili, da lahko s pisanjem te vrste programov tudi zaslužijo.

Kot danes poroča Register, so pri nemški reviji c't šli po sledi virusa Randex. Izkazalo se je, da je avtor naslove okuženih računalnikov prodajal kupcem, ki so v večini primerov le-te uporabljali za pošiljanje neželene pošte. Tako se je potrdilo mnenje strokovnjakov za spletno varnosti, ki so že nekaj časa menili, da je večina nelegalnih strani za prikrivanje identitete uporablja okužene računalnike brez vednosti njihovih uporabnikov. To pa kaže tudi, kot se je pokazalo že v tem primeru, da veliko skrbnikov ali lastnikov sploh ne spremlja, kaj se z njimi dogaja.

Izvorno novico najdete tukaj.

1 komentar

AMD toži Intel

The inquirer - Razne tožbe so postale v svetu računalništva že kar del vsakdana, saj večina računalniških podjetij prihaja iz ZDA, kjer pa se že po navadi tožijo kot po tekočem traku. Ker so tožbe postale že tako vsakdanje, jih sploh nebi omenjal, vendar pa bom to vseeno omenil, saj gre spet za pričkanje med AMD-jem in Intelom. AMD se je pred kratkim spet odločil, da bo tožil svojega največjega konkurenta - podjetje Intel. Kakšnih posebnih podatkov (razen tega, da se podjetji tožita) o tožbi zaenkrat še ni.

0 komentarjev