»

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

SFGate - Po tem, ko so njegovi predpostavljeni 43-letnega računalniškega inženirja zaposlenega v mestni upravi San Francisca želeli odpustiti, je spremenil administratorska gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema FiberWAN, kjer so shranjeni številni pomembni podatki - od elektronske pošte mestnih uradnikov, seznamov zaposlenih, zaupnih policijskih dokumentov in podobnega.

Da bi se zavaroval pred odpovedjo, je omenjeni 43-letnik v omrežje namestil tudi programsko opremo, s katero je prestrezal in nadzoroval podatke, ki so si jih o njemu izmenjevali ostali uslužbenci, predvsem v zvezi z njegovo odpustitvijo.

Uslužbenec je od nedelje v policijskem pridržanju, gesel policiji ne želi razkriti, oblasti pa se tudi bojijo, da je v sistem vstavil kakšna stranska vrata, s katerimi bi lahko celo iz zapora preko mobilnega telefona uničil na tisoče pomembnih dokumentov.

Očitno živimo v časih, ko si svoj mali osebni prisluškovalni raj želi imeti vsakdo...

40 komentarjev

Corsair predstavil XL DDR module

Planet 3D Now - Novica bo polepšala dan vsem tistim, ki že obupano iščejo module z legendarnimi Winbond BH-5/6 čipi, ravno zaradi zakasnitev 2-2-2-5. Moduli so na voljo že zdaj kot izbran par za dvokanalno poganjanje in pa tudi posamično, o ceni pa še ni podatkov. Gre pa za naslednje modele (izbrani pari):
  • TwinX1024-3200XLPRO : izbran par s skupno 1024 MB, DDR400, 2-2-2-5, XMS Pro Series;
  • TwinX1024-3200XL: izbran par s skupno 1024 MB, DDR400, 2-2-2-5, black XMS in
  • TwinX1024-3200XLPT: izbran par s skupno 1024 MB, DDR400, 2-2-2-5, platinum XMS.
Na voljo so tudi moduli velikosti 256 MB. Klik!

Oglejte pa si tudi A-Data PC4000 DDR 500 module na TecCentral.

8 komentarjev

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Slashdot - HP že nekaj časa ponuja namizne računalnike z Mandrake Linuxom, vendar je bil glede na številne oglaševalske podvige sorazmerno molčeč o tem. Zdaj se je odločili, da svoji ponudbi doda še dva nova računalnika, ki imata oba naloženo najnovejšo različico priljubljene francoske distribucije Linuxa. Posebej za azijski trg pa so sklenili dogovor s Turbolinuxom, ki smo ga pred časom že skoraj odpisali. Tako bo HP v 12. državah, tudi na Kitajskem in Japonskem, prodajal namizne računalnike Compaq za poslovno rabo, ki bodo poganjali Turbolinux 10.

6 komentarjev

Večno mesto prehaja na Linux

Slashdot - La Repubblica, eden glavnih italijanskih časopisov, poroča, da mestna uprava Rima začenja uvajati Linux na delovna mesta s 9500 odjemalci. Področja, ki bodo prva doživela spremembo, so elektronska pošta, osebni imeniki in skupna raba sistemov. Razlogi za prehod niso ekonomski, ampak politični, saj je jasno, da bo veliko denarja, prihranjenega z licencami, kratkoročno porabljenega za izobraževanje. Microsoft na odločitev še ni reagiral, vendar predstavnik rimske uprave trdi, da korak ne pomeni prekinitev vsakršnega sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Klik!

17 komentarjev

Skupščina društva uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS

Lugos - Društvo Lugos vabi na 8. redno skupščino društva.

Skupščina bo potekala 6. 3. 2004 ob 15.00h v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Lugos je neprofitna organizacija, katere cilj je promocija operacijskega sistema GNU/Linux, ter drugih rešitev, ki temeljijo na načelih odprte kode in prostega programja. V društvu je steklo slovenjenje proste programske opreme, vključno z namizjem KDE, Gnome, OpenOffice.org, Mozille in drugega programja GNU ...

Na tokratnji skupščini se bomo najprej posvetili formalnostim, volitvam in tudi debati kar tako v točki razno. Dnevni red in vabilo na skupščino najdete tukaj.

0 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

Strežniki z Linuxom so večkrat podlegli napadom

ZDNet - Britansko podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem glede varnosti na internetu, mi2g, je po analizah napadov na strežnike, ki so bili izvedeni prejšnji mesec, ugotovilo, da je bilo največ uspešnih vdorov na sisteme z Linuxom, in sicer je napadalcem uspelo kar 13654-krat. Sistemi z Windowsom so sledili s komaj 2005 vdori.

Strokovnjaki so ob tem strmem vzponu števila vdorov v strežnike, ki temeljijo na sistemu Linux, presodili, da je to prejkone posledica slabo izobraženega kadra sistemskih administratorjev kot pa pomankljivi varnostni mehanizmi v sistemih linux. V kolikor še pomnite, je prišlo lani do kar nekaj prehodov različnih ustanov na Linux (če izpostavim NWS in Britansko zdravstvo), administratorji pa se temu šele prilagajajo, saj administrator pridobi največ znanja šele z izkušnjami.

A kaj to pomaga navadnim uporabnikom s stalnim internet dostopom, ki poganja doma strežnik? Vzemite si prost vikend tudi vi in stopite korak bliže dobremu sistemskemu skrbniku ter poiščite...

38 komentarjev