»

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Windows Mobile izgublja

ZDNet - V zadnjih dvanajstih mesecih je Microsoftov operacijski sistem za mobilne naprave Windows Mobile izgubil 28 odstotkov svojega tržnega deleža, kažejo analize podjetja Gartner. Lani takle čas so imeli 11-odstotni delež na pametnih telefonih, letos pa je upadel na 7,9 odstotka, medtem ko se je iPhonov povzpel z 12,9 na 17,1 odstotka, RIM-ov pa s 16 na 20,8 odstotka. Na prvem mestu še vedno ostaja Symbian, ki pa je zdrsil z 49,7 na 44,6 odstotka. Novinec Android lani še ni obstajal, letos pa drži solidnih 3,9 odstotka, kar je trikrat več od Palmovega WebOS. Vsi preostali Linuxovi derivati imajo slabih pet odstotkov.

Analitik Roberta Cozza, ki je zaslužen za te številke, ugotavlja, da se Microsoftov operacijski sistem še naprej spopada s hudo konkurenco. Do leta 2012 bodo, ocenjujejo, Symbian, Android in ostali Linuxovi derivati obvladovali 62 odstotkov trga, prav tako pa naj bi se okrepila zaprtokodna RIM in Applov iPhone. Microsoft pa ostaja med kladivom in nakovalom, pri čemer mu...

6 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

PalmOS na osnovi Linuxa

Slashdot - PalmSource, razvijalec operacijskega sistema PalmOS, ki teče na precejšnjem številu prenosnih naprav, je prevzel vodilno kitajsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za telefone, China MobileSoft. Glavna sprememba, ki bo s tem doletela njihov operacijski sistem, je sama osnova, saj bodo nove različice PalmOS 6 (Cobalt) tekle na osnovi operacijskega sistema Linux.

Več informacij je zapisanih v odprtem pismu skupnosti Linuxa (PDF).

5 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Symbian OS 8.0

OSNews - Izšla je nova različica operacijskega sistema za mobilne in pametne telefone, Symbian OS 8.0. Pomembna pridobitev nove različice je podpora delovanju v resničnem času (real-time), kar daje izdelovalcem telefonov možnost, da v telefon vgradijo le en čip. Doslej so namreč pametne telefone ponavadi sestavljali z dvema procesorjema, kjer je en skrbel za radijsko komunikacijo, drugi pa za upravljanje z operacijskim sistemom, s katerim se je rokoval uporabnik.

2 komentarja

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Pohekane N-igre

Wired News - Krekerji/hekerji/kakor-koli-jih-že-imenujete so uspeli razbiti tudi zaščito proti kopiranju Nokiinih igric N-Games na karticah MMC. Tako naj bi bilo zdaj mogoče igrice namestiti na vse telefone, ki delujejo na operacijskem sistemu Symbian in Series 60. Nokia je že uprla vse svoje sile, da bi ustavila ljudi, ki stojijo za tem. Več o tem lahko preberete tu in tu.

Vse skupaj je bilo le vprašanje časa ...

14 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev