»

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Vdor v Merkurjev POS sistem?

RTV Slovenija - MMC RTV Slovenija poroča, da naj bi za zdaj še neznani storilci med 13. in 19. februarjem letos vdrli v POS sistem Merkurjeve trgovine na Primskovem v Kranju in pridobili podatke o več kreditnih oziroma plačilnih karticah strank, ki so s plastičnim denarjem plačevale v omenjeni trgovini.

Zlikovci naj bi s tako pridobljenimi podatki dvigovali gotovino na Nizozemskem. Podatkov o tem, koliko kupcev je bilo oškodovanih, trenutno še ni na voljo, znano pa naj bi bilo, da so bile zlorabljene kartice več izdajateljev, ti pa so o tem že obvestili prizadete stranke.

V anketi na najdi.si je kar 31% respondentov odgovorilo, da še nikdar niso kupovali prek interneta, saj se jim to ne zdi varno. Bodo taisti ljudje sedaj začeli panično zažigati kreditne kartice?

70 komentarjev

Vegovi dnevi 2004

Slo-Tech - Te dni potekajo Vegovi dnevi 2004, ki jih v čast 250-letnice rojstva barona Jurija Vege prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Program je zelo bogat: osrednja proslava je potekala v soboto v Zagorici, danes so odkrili Vegovo spominsko ploščo, do jutri bo potekalo mednarodno srečanje iz zgodovine matematičnih znanosti, v sredo je na sporedu simpozij Matematika in umetnost, v četrtek pa bodo v Tehniškem muzeju odprli razstavo Stara učila in učni pripomočke idrijske realke. Ob obletnici so izšli tudi priložnostni kovanci z motivi našega velikega matematika, artiljerijskega časnika in balistika. Klik!

2 komentarja

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90...

8 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Prototip R420 na IDF

X-Bit Labs - Že dlje časa se na internetu špekulira o specifikacijah novega grafičnega procesorja R420, ki ga bo moč kupiti v drugi polovici letošnjega leta. Na IDF (Intel Developer Forum) je ATI te dni predstavil delujoč računalnik s prototipom R420, ki bo neposredno konkuriral nVidiini NV40. Kakšnih novih detajlov nam ATI ni razkril, dejali pa so, da naj bi bil R420 sposoben poganjati Colin McRae Rally 2004 s prek sto sličicami na sekundo, kar je dva do trikrat hitreje do današnjih kartic. Več o tem.

9 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Cruical in novosti

Tweak3D - Crucial je, verjetno zaradi napovedi Advanced Micro Devices-a (AMD), da bo tudi on posegel na ta trg, predstavil par novih CompactFlash modulov.
Novi so torej 48MB, 64MB, 96MB in 128MB moduli. Imajo tudi pet letno garancijo, kar verjetno pomiri tudi najbolj skeptične med vami... Kaj lahko človek vse posname na 128MB lahko le ugibam, ker nimam digitalca. Ampak verjetno veliko. Cruical je zelo kvalitetno podjetje, ki se bo, pomoje, res potrudilo in naredilo kakovostne module. A kaj, ko je cena tkooooo visoka.

2 komentarja