»

Brezžični USB plašno trka na vrata

ComputerWorld - Brezžični USB, ki se s tržnim imenom kliče Certified Wireless USB, je plod delovanja leta 2004 ustanovljene skupine Wireless USB Promoter Group, ki je maja 2005 objavila dokočanje specifikacij za ta protokol. Gre za povezavo z radijskimi valovi kratkega dosega frekvenc 3,1 in 10,6 GHz, ki na tri metre dosega hitrosti do 480 megabitov na sekundo, na 10 metrov pa približno štirikrat manj. Na ComputerWorldu so si ogledali, kako kaže standardu v praksi in koliko je na trgu dejansko naprav, ki ga podpirajo.

Hitrost, ki jo v praksi dosegajo tovrstne naprave, je daleč od obljubljenih višav, in se giblje pri 25 megabitih na sekundo - približno četrtina hitrosti po žičnem USB-ju. Naprave se spoznajo s parjenjem, podobno kot pri Bluetoothu, ki prvikrat traja 10 do 15 sekund, kasneje pa postopek ni več potreben. Pregled trga kaže, da je trenutno na voljo zgolj prgišče izdelkov, ki podpirajo WUSB. Večinoma gre za USB-razdelilnike (hub), različne nadomestke kablov za USB-naprave in podobno....

14 komentarjev

Intel v boju proti kablom

Slo-Tech - Na Intel Developer Forumu, ki ravno poteka, je Intel med drugim najavil, da se skupaj s kopico drugih podjetij (Phillips, Texas Instruments, Microsoft, NEC) trudi z novo specifikacijo za brezžične USB naprave. Specifikacija se bo imenovala WHCI (Wireless Host Controller Interface) in bo po besedah Intela kompatibilna z Ultra-Wideband radio platformo, ki v podobne namene razvija WiMedia Alliance.

Tovrstni brezžični izdelki bi naj omogočali prenose s hitrostjo 110 Mbps na razdaljah do 10 metrov in 480 Mbps, če bo naprava od računalnika (ali druge naprave) oddaljena do tri metre. Intel predvideva, da bo omenjena tehnologija, ki naj bi prišla v uporabo leta 2006, popularizirala podporo za brezžično prenašanje multimedijskih datotek (streamanje) v najrazličnejših zabavno-elektronskih napravah. Za več informacij preberite celotno novico.

Si že predstavljam najrazličnejše pisane dizajne brezžičnih USB ključev

6 komentarjev

Bluetooth izumira?

Bargain Panda - V javnost je prišla zanimiva novica o morebitnem izumrtju tehnologije Bluetooth, ki je ena izmed najbolj priljubljenih že šest let. Pravzaprav naj bi jo izpodrinil WUSB (Wireless USB), tehnologija, ki jo Intel šele razvija. Nov USB standard naj bi dosegal hitrosti do 480 Mbit/s pri razdalji dveh metrov, kar je bistveno več v primerjavi z 12 Mbit/s, kolikor ponuja Bluetooth. Intel predvideva, da bo vključil to noviteto med svoje izdelke sredi leta 2005, ko naj bi novi standard resno ogrozil Bluetooth. Izvirna novica

13 komentarjev

USB + brezžičnost = WUSB

News Forge - Če ste zaljubljeni v elektroniko ali ne, do danes se vam je nedvomno nabralo že kar lepo število elektronskih naprav, katerih žice se vse bolj zapletajo in povzročajo vedno večjo zmedo v vašem stanovanju. Različne brezžične tehnologije so sicer na voljo že nekaj časa, vendar so večinoma omejene samo na računalnike same, medtem ko so ostale naprave še vedno zapostavljne ter "prisiljene" k uporabi različnih kablov.

Umik žic v zaslužen počitek pa bi prav lahko pomenil naslednik do zdaj zelo popularnega USB-ja, ki bo brezžičen in naj bi imel hitrosti tudi do 480 Mb na sekundo. Da razvoj WUSB-ja ni samo "modna" muha in da sodelujoči mislijo resno, potrjujejo tudi sponzorji in člani Wireless USB Promoter Group, skupine, ki se je združila na letošnjem Intelovem Developer Forumu, sestavlja pa jo sedem podjetij: Agere Systems, HP, Intel, Microsoft Corporation, NEC, Philips Semiconductors in Samsung Electronics.

In kako bo WUSB (Wireless Universal Serial Bus) deloval? Zamisel in način...

3 komentarji

Zunanji disk z enim terabajtom

Slashdot - Če vam vaših 250 GB ne zadostuje za shranjevanje vseh podatkov, in bi jih po možnosti radi odnesli do vašega prijatelja, potem vam LaCie ponuja rešitev - prenosni trdi disk, katerega kapaciteta je 1 TB in vam ponuja povezovanje s FireWire 800 (100 MB/s), FireWire 400 (55 MB/s), USB 1.1 ali USB 2.0 (60 MB/s). S temi hitrostmi se torej lahko primerja z običajnimi ATA diski, vendar pa se njegove dobre lastnosti tu še ne končajo. Direktno na disk namreč lahko priklopite videokamero in nanj prenesete vse svoje posnetke. Vse skupaj naj bi se od februarja prodajalo za 1.199 dolarjev. Klik za slashdotovo novico, tu in tu pa prvi vtisi medijev.

12 komentarjev

USB dildo

Prenosni užitek

vir: The inquirer
The inquirer - Pod imenom Matrix Vibe, bi si marsikdo predstavljal kakšno dance, trance ali techno glasbeno vižo, a zares to ime za muziko ni. Naravnost povedano je to USB vibrator za ženske (morda tudi za nekatere moške). Da, dildo, umetni tresoči se falus, igrača za izvabljanje ženskih (in moških) krikov naslade itd. Vklopi se ga v prosto USB režo in že vibrira. Seveda pa lahko izbirate med desetimi različnimi hitrostmi, glede na tip vrhunca, ki ga želite doseči. A USB je samo za napajanje, torej se lahko krmiljenju preko računalnika odpovemo - nič tresenja po ritmu glasbe ali "ForceFeedbacka" v novem Larryju ali Luli. 30 funtov.

32 komentarjev

USB pod DOS-om

The inquirer -

Ko se je USB šele uveljavljal smo bili sicer skeptični, a izkazal se je kot izjemno uspešno vodilo, ki je danes uporabljano šriše kot kdajkoli prej. Skenerji, tipkovnice, glodalci, diski, CD-ji, tiskalniki ... Vse to lahko priklopimo na računalnik brez šarjenja po ohišju in to kar med delovanjem računalnika.

Ima pa USB lepotno napako, da ni kompatibilen s starejšimi operacijskimi sistemi, kar sicer ni večji problem, se pa lahko pojavijo nevšečnosti, ko potrebujemo dostop do USB naprav iz DOS-a -- naprimer dostop do USB diska z zagonske diskete.

No, sodeč po članku na The Inquierju je to zdaj, sicer v omejenih možnostih, mogoče. Panasonicov ASPI gonilnik namreč lahko po manjši modifikaciji config.sys in autoexec.bat datotek prepozna USB diske in CD-pogone, ne pa tudi ostalih naprav, a tudi to je nekaj. Več o tem, uradna stran v japonščini, prenos.

0 komentarjev

ATX konektor

GhaznShaz - Čim kdo poskuša kaj novega vgraditi v računalnik, pa to ni ravno namenjeno temu, se pojavi problem, ker ne vemo, kaj pomeni katera žica od ATX konektorja za na matično ploščo. Na tej strani najdete legendo vseh žic, ki vam zna priti v pomoč.

Poleg žic pa so na tej strani opisane še ostale stvari, ki nam pridejo prav.

3 komentarji