»

Corsair z DDR-II

X-Bit Labs - Pri Corsair Memory so objavili, da so njihovo pomnilniški moduli DDR2 za uporabnike s tanjšimi denarnicami nared. Novi moduli, merijo 13 cm v dolžino in pičle 3 cm v višino, tiktakajo s 533 MHz, za delovanje pa potrebujejo zgolj 1,8 V, medtem ko klasični DDR 2,5 V napetosti. Corsair prodaja module pod oznako Value Select DDR2 PC4200 v kapacitetah 256, 512 in 1024 MB. Podatkov o ceni in zakasnitvah (latency) še ni, lahko pa predvidevamo, da bodo okrog CL4 4-4-4. Klik!

3 komentarji

Kingston DDR2 moduli na ogled

HotHardware - Z jutrišnjim začetkom CeBIT-a si bo zainteresirana javnost lahko prvič ogledala marsikatere prihajajoče tehnologije, kamor med drugim spada tudi DDR2 pomnilnik. Da čakanje na prve jutranje novice ne bo prehudo, so nam na hothardware že na predvečer otvoritve priskrbeli prve slike Kingstonovega DDR2 pomnilnika. Čokoladka, ki tiktaka pri 533 MHz, naj bi za delovanje potrebovala vsega 1,8 V in tako porabila do 50% manj energije od običajnega DDR.

Kakšne bistvene razlike na prvi pogled sicer ni videti, vseeno pa ne moremo spregledati novega pakiranja Fine-pitch BGA (FBGA), ki je zelo podoben BGA pakiranju, ki smo ga lahko do sedaj videli že pri določenih KingMax-ovih DDR pomnilnikih in...

7 komentarjev

DDR-II lahko kupite že jutri

vir: Akiba
X-Bit Labs - Vsi veliki pomnilniški proizvajalci že razkrivajo svoje pomnilniške rešitve z DDR-II, datume prodaje pa postavljajo v konec marca ali začetek aprila. Japonsko podjetje Buffalo je danes predstavilo svoje DDR-II SDRAM DIMM module za osebne računalnike, njihovo registrirano različico za strežnike in SO-DIMM za prenosnike. Uporabljali bodo Elpidine čipe, kupiti pa jih bo moč že jutri. Moduli bodo tiktakali pri 400 ali 533 MHz, na voljo pa bodo v kapacitetah 256 MB (kar vas stane 455 dolarjev) in 512 MB (915 dolarjev). Več o tem.

17 komentarjev

Tudi Corsair z DDR-II

X-Bit Labs - Dejstvo je, da DDR-II trka oziroma že kar razbija po vratih, in tu se ne gre več sprenevedati. Do podobnih zaključkov so prišli tudi pri Corsairju in obljubili, da bodo svoje module DDR-II predstavili na prihajajočem IDF (Intel Developer Forum) v San Franciscu. Njihov tiskovni predstavnik je zatrdil, da podjetje že proizvaja nove module, ki bodo po predstavitvi na prodaj pod oznako XMS2. Takrat lahko pričakujemo tudi prve teste. Začeli bodo z moduloma PC2-3200 (400 MHz) in PC2-4300 (533 MHz). O cenah še ni podatkov. Več o tem.

4 komentarji

Iz pomnilniških logov

X-Bit Labs - Pri OCZ Technology so ugodili povpraševanju po Winbondovi BH seriji čipov in danes najavili nekaj novih pomnilniških modulov, ki se ne bohotijo z enormnimi frekvancami delovanja, temveč z nižjimi zakasnitvami (latency). OCZ EL DDR Platinum Limited Edition PC3200, kot se zadevščina uradno imenuje, tako deluje pri efektivnih 400 MHz z nazivnimi timingi CL 2-2-2-7. Novi moduli uporabljajo BH-6 (verjetno gre za staro zalogo, saj so pri Winbondu izdelovati nehali tako BH-5 kot 6, s tem da so zaloge petic povečini že pošle), za delovanje pa potrebujejo napetost 2,7 V (roko na srce, pri OCZ so RAM navili, saj so ti čipi 6 nanosekundni kar nanese frekvenco 166 MHz). Dobavljivi bodo v kapacitetah po četrt in pol gigabajta. Cena še ni znana. Več o tem.

Medtem ko se proizvajalci modulov DDR na vse pretege trudijo ponuditi čim hitrejše module, pa na vrata že trka njegov naslednik, DDR-II. Samsung Electronics je danes razširil svojo ponudbo z nekaj novimi primerki. Poleg 256 MB in 512 MB 400,...

1 komentar

Najhitrejši pomnilnik postaja realnost

X-Bit Labs - Pri Toshibi so najavili, da so začeli izdelovati prve primerke polgigabitnih pomnilniških čipov XDR DRAM, ki dosegajo takte do 3,2 GHz, česar ne dosegajo nobeni drugi čipi. Uporablja namreč Octal Data Rate, kar pomeni, da v eni časovni periodi prenese osemkrat več podatkov kot SDR. Masovno proizvodnjo pričakujejo sicer šele za leto 2005, prvi primerki (TC59YM916AMG32A, TC59YM916AMG32B, TC59YM916AMG32C) pa so izdelani že zdaj. Več o tem.

18 komentarjev

Dvogigabajtni DDR-II moduli za strežnike prihajajo

X-Bit Labs -

DDR-II, naslednika klasičnega DDR-ja, ki ga pretežno uporabljamo v naših računalnikih, že trka na vrata. Proizvajalci namreč kar tekmujejo, kdo bo izdal večji in hirejši modul pomnilnika DDR-II. Tokrat je razveselila Elpida z novimi dvogigabajtnimi moduli. Označeni so kot PC2-4300, podpirajo pa ECC in so tako namenjeni strežnikom in tistim res najzmogljivejšim večprocesorskim delovnim postajam.

Zanimivo je tudi ciljno okolje teh modulov. Intelovo čipovje Lindenhurst po doslej znanih podatkih ne bo podpiralo PC2-4300 pomnilnika, zatorej je zanimivo, zakaj Elpida izdaja tovrsten pomnilnik. Bodisi za kakšno še ne odkrito čipovje bodisi pa je Intel spremenil specifikacije Lindehursta. Več o tem.

0 komentarjev

Micron in DDR-II

X-Bit Labs - Micron, dobro poznani proizvajalec pomnilniških čipov, je napovedal prve pošiljke 1 GB DDR-II pomnilniških modulov izdelovalcem strežniških sistemov. Čeprav ti moduli niso nobena novost, proizvajalec še vedno ni izustil, kdaj bodo na voljo tudi širši javnosti.

Narejeni so v 0,11-mikronski tehnologiji, za optimalno delovanje potrebujejo 1,8 V in so pripravljeni za delovanje pri 400 oziroma 533 MHz. Micron je že demonstriral 256 MB, 512 MB in 1 GB module, kar mu ponuja dobro izhodišče za dobavo čipov z velikostjo od 128 MB do 4 GB pri hitrosti 400 oziroma 533 MHz. Klik!

7 komentarjev

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

GEiL demostriral svoj DDR 466 SDRAM

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je podjetje GEiL demonstriralo do sedaj najhitrejši DDR SDRAM. Zadevca lahko pri 466 Mhz, za kolikor je specificirana, skozi sebe pretoči kar do 3.7 GB podatkov na sekundo. Stvarca je namenjena predvsem največjim navdušencem nad friziranjem svojega abaka, saj specifikacije za PC3700 še niso bile odobrene s strani JEDECa in bi zato lahko moduli povzročili nestabilnost - nekaj, s čimer navijaški fanatik™ zdrži, da le ima nekaj Mhz hitrejšo mašino kot njegov sosed, za resno delo pa je uporaba teh pomnilnikov bržkone vprašljiva, pa tudi smiselno ni tlačit tako hitrih modulov v računalo, ki bo vse svoje življenje poganjala Word in Outlook [:)].

Stvarco so predstavili v računalniku, kjer je ždel še Intelov Pentium 4 2260, navit na 2975MHz (175 Mhz*19), zraven pa se je v abaku potil še Radeon 9700 PRO. Poleg impresivnega hardvera sodi seveda še impresiven rezultat - 17000 točk v 3DMarku 2001 SE.

In za konec še malce o ceni tega čuda. Točna sicer še ni znana,...

2 komentarja

Transcend & njega izdelki

Guru 3D - Transcend je včeraj objavil svoje nove SO-DIMM in Micro SO-DIMM pomnilniške module. CSP (Chip Scale Package) naredi te module zelo zanimive za vse proizvajalce notebook računalnikov. CSP je pri teh modulih zelo majhen, torej idealen za vgrajevanje tja, kjer ni na voljo veliko prostora. Primerni so tudi za IPC (industrijske PC) aplikacije.

0 komentarjev