»

Kataklizme informacijske družbe: Razprava o odgovornosti

Slo-Tech -

Informacijska družba temelji na pretoku podatkov. Nič čudnega ni, da so podatkovne zlorabe vedno bolj pogoste in postajajo del digitalnega vsakdana.

Kaj so vzroki zlorab? Gre tukaj res samo za “močne slabe fante” ali lahko vzroke za kraje osebnih podatkov, nepravilno hrambo in prenos podatkov ter zasebnostne zlorabe iščemo tudi med načrtovalci in vzdrževalci teh sistemov? Kdo bi moral prevzeti več odgovornosti in kdo dela dovolj?

Gosti okrogle mize:

  • Matjaž Drev, državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT
  • Matej Kovačič, IJS

Vidimo se v četrtek, 16.5.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

8 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev

Med prijavami na natečaj za najboljše odprtokodne projekte izstopala društvo Lugos in Intelicom

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - MID je konec maja letos že drugič zapored objavil natečaj za najboljše odprtokodne projekte.

Danes je na svojih spletnih straneh objavil rezultate natečaja. Prvo in drugo mesto je pripadlo društvu Lugos, tretje pa podjetju Intelicom. Zmagal je projekt ibuild, okolje za samodejno grajenje živih CD-jev (med drugim se uporablja tudi za ustvarjanje Slo-Tech linuxa), drugi je projekt slovenjenja Mozille in tretji IndySSL. Čestitke!

Dodati velja še to, da so med ekipama na prvih dveh mestih zelo aktivno sodelovali Slo-Techovci.

14 komentarjev

Kdaj se nam obeta e-Evropa?

The Register - Dejstvo, da je Slovenija še pred nekaj časa imela zelo jasno vizijo postati modelni primer e-države, je verjetno vsem znano. Če ne drugače, smo o tem poročali na Slo-techu. Da je projekt resen tudi na širšem nivoju, pa priča akcijski program eEurope.

Gre za srednjeročen akcijski načrt Evropske komisije, ki zavzema sedem področij, med drugim tudi širokopasovne povezave. Kot ugotavljajo v vmesnem poročilu, je trenutno stanje povezanosti zadovoljivo, in naj bi do leta 2005 doseglo oziroma celo preseglo želene cilje. Tako v poročilu ugotavljajo, da ima ustrezne povezave sedaj že večina izobražavalnih in javnih ustanov, pri čemer navajajo podatek, da je od v zadnjih dveh letih število osnovnih upravnih storitev, ki so dosegljive elektronsko, naraslo od 17 na zavidljivih 43 odstotkov.

Kot ugotavljajo, so glavni problemi poleg geografskih še vedno neustrezna izobraženost kadra in zavednost uporabnikov. Tako sicer ugotavljajo, da manjši del populacije, ki je ustrezno povezan, s pridom...

5 komentarjev

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo vabi na spletni klepet na temo "Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?". Govora bo predvsem o virusih, nezaželeni elektronski pošti (spamu), žaljivih vsebinah na spletnih straneh in možnosti vpogleda v vašoi zasebno e-pošto s strani tretjih oseb. Med udeleženci klepeta bodo tudi:
  • dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo,
  • dr. József Györkös, državni sekretar MID,
  • Jože Bogataj, glavni republiški inšpektor za varstvo osebnih podatkov,
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT,
  • Matej Kovačič, avtor knjige Zasebnost na internetu,
  • dr. Miroslav Kranjc, državni podsekretar, vodja Sektorja za tehnološke naloge MID,
  • Klemen Tičar, pravnik, MID.
Klepet bo v torek, 17. februarja 2004, ob 20. uri. Prijavite se preko strežnika irc.gov.si, skozi vrata 6667, na kanal #MID.

Na novico nas je opozoril Matthai.

11 komentarjev

MID Objavil razpis za razvijalce odprtokodne programske opreme

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Objavljen je četrti razpis MID-a za sofinanciranje projektov razvoja, lokalizacije in razširjanja programske opreme, temelječe na odprti kodi. Na razpis se lahko prijavijo le ponudniki ali skupine ponudnikov, ki se združujejo v pravno organizacijsko obliko društva ali zavoda (neprofitne organizacije ali združenja). Prijavitelji so lahko le pravne osebe registrirane v Republiki Sloveniji. Na voljo je 15 milijonov SIT, kar je največ doslej. Rok za prijave je 23.02.2004.

1 komentar

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

MID-ova klepetalnica

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko družbo bo imelo v ponedeljek, 13. januarja ob 20. uri odprto klepetalnico v živo.

V klepetalnico se boste lahko vključili prek spletnih strani MID-a ali pa prek irc.gov.si, port: 6667, kanal #MID.

V klepetanici se boste lahko pogovarjali z
gosti iz MID-a in Telekoma Slovenije in sicer o prihajajočem referendumu, ki bo v nedeljo, 19. januarja, pa tudi o drugih vprašanjih o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Razprava bo odprta za vse in ne bo moderirana. Na koncu bo na voljo prepis klepeta.

3 komentarji

Klepetalnica MiD

Finance - Druga klepetalnica Ministrstva za informacijsko okužbo bo v sredo, 6. 2., ob 19. uri. Tema: sprostitev domenskega prostora. Navali narode na domene! :)
Prisotni bodo ljudje iz ARNESa (Marko Bonač, Barbara Povše) in MIDa dr. Tomaž Kalin in dr. József Györkös. Stvar bo dostopna preko weba weba ali direktno preko irca na irc.gov.si, kanal #MID. (kdo bi si mislil...:)

V bistvu, kakšno je slo-techersko mnenje o sprostitvi domen. Ste za to, da jih imajo lahko vsi ali le podjetja? Kaj pa pravila o dodajanju -drustvo in -zveza itd? Kakšen internet hočete?

7 komentarjev

MiD vabi na klepet

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko okuž^H^H^H^Hdružbo vabi na javni klepet na njihovih domačih straneh. Naslov bo "MiD včeraj, danes, jutri", stvar pa bo potekala danes (torek) ob 20:00. Več piše tule. Pogovarjal se bomo lahko z ministrom Kantarjem in dvema skretarjema. Joke joke, kar se mene tiče, je to edino ministrstvo v naši vladi, ki ima približno idejo, kaj bi sploh rado naredilo.

10 komentarjev