»

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Linux na Macih

Slo-Tech - Če Linux najde svoj dom na namizju, je to ponavadi sistem tipa x86. Vendar ga lahko enakovredno uporabljamo tudi na mnogih drugih procesorskih arhitekturah in ena izmed takih je tudi PowerPC. Morda se vam zdi nenavadno, da bi Linux namestili na Applov računalnik, ki uporablja vedno bolj opevani MacOS X, vendar ima lahko to kljub vsemu nekatere prednosti. Vsaj tako je prepričan David Mertz iz podjetja Gnosis Software, Inc., ki je na IBM-ovih straneh developerWorks, posvečenih Linuxu, objavil zanimiv članek z argumenti za namestitev Linuxa na Applove računalnike.

0 komentarjev

IBM pripravlja MS Office za Linux

PC Linux Online - IBM že leta slovi kot eden največjih zagovornikov Linuxa. Nedavno je prvi mož Velikega Modrega svojim podrejenim celo naročil, da začnejo uvajati Linux na prav vsa namizja v podjetju s skoraj 320 000 zaposlenimi. Poteza je pozitivna za uvajanje Linuxa na namizja na sploh, saj bo IBM na lastni koži spoznaval, kje je največ težav, oz. kaj Linuxu manjka, da bi se na namizjih uveljavil tako uspešno, kot pri strežnikih.

Prve posledice naj bi občutili zelo kmalu. IBM je namreč sporočil, da lahko v drugi polovici leta pričakujemo odjemalca za Lotus Notes, bistveno bolj pa je presenetila novica, da nameravajo na Linux prenesti Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Očitno je ta tudi pri njih zelo priljubljena in jim niti OpenOffice.org niti StarOffice ne zadostuje za vsako opravilo.

Po besedah Stefana Petterssona, tehničnega direktorja Lotusovega oddelka na švedskem, IBM sodeluje z Microsoftom, ki naj bi že izdal nekaj delov kode zbirke Office. Zanimivo pa je, da v Redmondu očitke...

16 komentarjev

Linux pred Macintoshi

Slashdot - Po raziskavah znane analitične hiše IDC je Linux v letu 2003 na namiznih računalnikih predstavljal drugo najpogostejšo izbiro in s tem s položaja zrinil Applove računalnike. Tržni delež Linuxa je z 2,8 zrasel na 3,2 odstotka, medtem ko je Macintosh pristal na vsega 1,8 odstotkih. Windows je obdržal trdno vladavino s 94 odstotno pokritostjo računalnikov sveta in po besedah IDC mu Linux do leta 2007 ne bo odščipnil več kot dodatnih treh odstotkov pogače.

Delež pogače, ki jo ima Linux, je skoraj zanemarljiv, vendar bi lahko pustil finančne posledice za Microsoft, če bi zrasel na kakšnih 10 odstotkov. Glede na to, da se je v novembru začela javna promocija Linuxa na Kitajskem, da se je januarja zanj odločila izraelska vlada in Veliki Modri s 319.000 zaposlenimi, da se vse več evropskih in japonskih podjetij odloča za "prehod", se to morda utegne celo zgoditi. Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.

11 komentarjev

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar

Črna pota IBM-ovih PC-jev

ZDNet - Med lovom za svežimi novicami sem zasledil tole zanimivo razmišljanje, ki se vrti okrog problematike IBM-ovih PC-jev. Kot gotovo že veste, je prodaja PC-jev zadnje leto ali dve nezadržno stagnirala in samo višja sila naj bi jo spremenila spet v zanesljivo rast. No, to se je sicer zgodilo, vendar pa je nepričakovano prišel nesrečni dan, ko sta se slavna dvojčka WTC-ja zrušila in vse se je zopet obrnilo na glavo. Velika podjetja, kot so Compaq, IBM, HP in druga so se začela spraševati, če se jim sploh še splača proizvajati PC-je od katerih je itak samo še sama izguba. HP in Compaq sta se združila, za IBM pa avtor precej zanimivega članka pravi, da bi moral opustiti proizvodnjo PC-jev ali pa jo prenesti na hčerinsko podjetje, kot je to pred časom storil z ustanovitvijo "printerskega" Lexmarka. Pisec dalje ugotavlja, da bi bilo najbolje, če se IBM povsem posveti bolj zahtevnim poslom, kot so načrtovanje zmogljivih strežnikov, delovnih postaj, profesionalnih grafičnih kartic, ...
...

2 komentarja