»

McAfee ne mara Excela

News.com - V petek je podjetje McAfee za svoj antivirusni program izdalo antivirusne definicije z napako, ki je zamenjala Excel in še nekaj ostalih programov za virus W95/CTX. Posledice so seveda brisanje/osamitev datotek, povezanih z MS Office - Excel.exe in Graph.exe, ter še "nekaj" programov različnih proizvajalcev:

IBM (Rational), GreenHills, MS Office, Ansys, Adobe, Autocad, Hyperion, Win MPM, MS Shared, MapInfo, Macromedia, MySQL, CA, Cold Fusion, ATI, FTP Voyager, Visual Studio, PTC, ADS, FEMAP, STAT, Rational...

Podrobnejše poročilo je na voljo tukaj, težave je povzročal antivirusni izdelek za namizne računalnike, medtem ko pri serverski različici ni bilo težav. Napako so sicer hitro odpravili, vendar je dogodek vseeno povzročil precej težav.

Takoimenovni "false positive" primeri napačne identifikacije domnevno škodljivih programov se občasno zgodijo; zadnji odmevnejši primer te vrste se navezuje na Microsoft Anti-Spyware, ki je kot virus označeval izdelek Norton Antivirus.

11 komentarjev

Gates na konferenci RSA v San Franciscu

Microsoft - Vceraj smo lahko preko interneta gledali posnetek govora Bila Gatesa na RSA konferenci v San Franciscu.

Gates se je tokrat omejil predvsem na varnost ter predstavil kaj so že dosegli in kaj vse nameravajo doseči v prihodnje.

Med zanimivejšimi novosti je zagotovo nova različica Internet Explorerja, ki bo (pričakovano) prišla na tržišče pred izdajo Longhorna. V preizkusni različici bi naj izšel v začetku poletja letos, deloval pa bi naj samo na Windows XP z nameščenim servisnim popravkom 2 (SP2).

Gates je govoril tudi o spywareu in Microsoftovem izdelku AntiSpyware Beta, kako deluje SpyNet, kakšni so rezultati uporabnikov, ki so se odločili sodelovati pri izboljšavi tega produkta, itd. Najpomembnejša informacija za končnega uporabnika pa je seveda ta, da bo AntiSpyware na voljo zastonj, deloval pa bo na Windows 2000 in XP.
Gates je pri tem pa še dodal, da so se odločili, da bo to možnost imel vsak uporabnik, ki ima licenčno kopijo operacijskega sistema. Kar da vedeti, da se v tem...

18 komentarjev

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih

The Register - Pred kratkim sta se AOL in National Cyber Security Agency malce poglobila v zaščito računalnikov povprečnega Janeza pred ZloKodo™ in to namreč z anketo.

In rezultati? Katastrofalni. Pri skoraj vsakem anketirancu so na računalniku našli vsaj en kos ZleKode™ in kar je še huje, večina uporabnikov ni bila seznanjena niti z osnovami varnosti, kot so razlika med antivirusom in požarnim zidom. Sicer je večina uporabnikov imela nameščen proti-virusni program, toda le-ta je bil pogosto naložen že ob nalaganju operacijskega sistema in večinoma od takrat nikoli ni bil posodobljen. Eden izmed anketirancev je celo imel 92 različnih virusev na enem računalniku, drugi pa neverjetnih 1.059 spyware in adware programov.

Še več, dve tretjini uporabnikov nista imeli niti požarnega zidu, od tistih ki pa so ga imeli, pa jih je bilo 14 odstotkov napačno nastavljenih. Ne glede na vse, pa je skoraj tričetrt uporabnikov vseeno izjavilo, da misli da je njih računalnik dovolj oz. zelo varen.

National Cyber...

53 komentarjev

(Anti-)spyware na pohodu

Slashdot - Danes, ko se "spyware" in "adware" širita z izredno hitrostjo, se (na srečo) pojavlja tudi vedno več programov, ki pomagajo uporabnikom v boju proti nadležnemu oglaševanju in "vohunjenju". Tako se med pisci spy/adware programov in njihovimi odstranjevalci bije neprestan boj, kdo bo koga prelisičil. Tokrat pa so se neznani avtorji domnevnega "pomagala" proti "spywaru" domislili nadvse izvirne ideje - naredili so program, ki bi naj počel ravno nasprotno od tega, za kar je bil namenjen - namreč program, ki se je predstavil in tudi deloval kot anti-spyware orodje, vendar pa je prenašal uporabnikove informacije matičnemu podjetju.

In zakaj bi se s takšno novico ukvarjali na Slashdotu ali Slo-techu? Omenjeni program z imeno SpyBan, je namreč bil prenešen kar 44000-krat v zadnjih šestih mesecih, nakar so ga umaknili. Če ste ga morda z dobrimi nameni začeli uporabljati tudi vi, si le preberite celotno novico.

Še opozorilo: opisani primer nikakor ni edini in obstaja množica programov,...

3 komentarji

Konec KaZaA Lite

Zeropaid - Projekt KaZaA Lite je kot predelava origalnega klienta P2P klienta KaZaA svoj uspeh doživel predvsem zato, ker so odstranili ves spyware, s katerim je bila KaZaA obremenjena. Uspeh ni izostal in kmalu je KaZaA Lite postala bolj uporabljana kot prvotni odjemalec.

Kot poročajo na ZeroPaid, so pri Sharman Networks temu naredili konec in pokopali KaZaA Lite. Razlog? Fastrack omrežje, na katerem deluje izvirna KaZaA, je financirano z oglasi, ki pa jih je Lite različica odstranila. Več o tem.

28 komentarjev

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Ars Technica - V EU je v veljavo stopila nova direktiva, ki se ukvarja z zasebnostjo v digitalnih omrežjih. Tako od 31. oktobra:
  • glede piškotkov (cookies): prepoveduje vohunske piškotke (spyware), razen če se uporabnik s tem strinja;
  • glede mobitelov: prepoveduje uporabo sledenja mobitelom brez dovoljenja uporabnika, razen ko to informacijo potrebujejo bodisi reševalne službe ali policija;
  • glede spama: prepoveduje spam brez uporabnikovega vnaprejšnjega privoljenja. To vključuje tudi reklamna sporočila, poslana na mobilne telefone.
Seveda se postavlja vprašanje, če bo državam članicam, ki morajo novo direktivo uveljaviti, to sploh uspelo, vsekakor pa je to korak v pravo smer.

7 komentarjev

Sveta vojna programa Ad-Aware

Salon - Za vse tiste, ki nujnika Ad-Aware še ne poznate: to je programčič, ki vam preskenira spomin, register in disk, tako kot kak antivirus in vam pove, če se kje nahaja kak spyware program (programček, ki se namesti v ozadje ter brez naše vednosti pošilja podatke o našem računalniku na zaželeno lokacijo). Na salon.com si lahko preberete intevju z avtorjem zgoraj omenjega programa. Če ste novi uporabnik interneta ali kak paranoik, je branje nujno, saj boste izvedeli marsikaj (kar bo vašo paranojo še povečajo [:D])

5 komentarjev