»

Spletno oglaševanje ponekod v EU že dohiteva TV oglaševanje

Slo-Tech - Po poročanju MediaPosta je spletno oglaševanje v nekaterih delih Evropske unije že dohitelo in naj bi v naslednjem letu tudi preseglo televizijskega. Poročilo WPP GroupM namreč navaja, da bo internet na Švedskem v letu 2008 prevzel 1. mesto oglaševalskega medija. Najnovejša napoved GroupM pa nadalje predvideva, da bodo temu sledile še Velika Britanija in nato ostale skandinavske države, najprej Danska. V VB naj bi naslednje leto za spletno oglaševanje porabili 24,8 odstotka, za TV predvidoma 26 odstotkov denarja. Vendar pa naj bi se že v letu 2009 razmerja spremenila v prid internetu.

Tako se uresničujejo napovedi medijskih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so že pred leti opozarjali tradicionalne medijske hiše (televizijske, časopisne), da naj usmerijo vse moči v internetne produkte oz. storitve, saj bodo sicer ob velik delež oglaševalskega denarja. Namreč, "oglaševalski kolač" ostaja približno enako velik, le denar se porazporeja drugače.

14 komentarjev

Google preizkuša slikovne oglase

PC World - Iskalnik Google je znan po svojem minimalističnem in do uporabnika prijaznemu izgledu. Kljub temu pa jim je uspelo v njihovo stran vključiti oglase, ki na eni strani niso nadležni za uporabnika na drugi strani pa s pomočjo usmerjenega oglaševanja, oglaševalci dosegajo veliko boljše rezultate.

Vendar je očitno vseeno pritisk na Google z željami po klasičnih pasicah, kjer vam s pomočjo animacije poskušajo prodati vijolčno opico, prevelik. Tako PCWorld poroča, da je Google omogočil obstoječim oglaševalcem, da poleg besedilnih oglasov vnašajo tudi slikovne. S to potezo upajo, da bodo uspeli iztrgati delež oglaševalskega kolača DoubleClicku ter Overture.

Za nas, uporabnike, pa je zanimivo kako nameravajo preprečiti zavajanje uporabnika. Vsak oglas bo imel na dnu slike poseben pas na katerem bo napisan spletni naslov kamor kaže povezava na sliki.

Sedaj, ko bom Bonzija gledal tudi na Googlu, bo moja spletna izkušnja nedvomno veliko boljša...

3 komentarji

Google bo ponudil Gmail

MSNBC - Če se vaš elektronski poštni predal v množici elektronskih sporočil vse prehitro napolni do svoje, po navadi precej nizke, meje, vam bo najnovejša ponudba, ki prihaja od avtorjev najboljšega iskalnika na internetu, Googla, vsekakor precej vabljiva. Slednji bodo namreč javnosti ponudili Gmail, ki bo ponujal poštne naslove za kogar koli. Pa porečete na to: "Ja in, tudi Microsoft, Yahoo in še mnogi drugi imajo to!"

Stvar, po kateri si boste Gmail zapomnili, bo namreč njegova velikost - tako naj bi vsak uporabnik imel kapaciteto poštnega predala kar 1 GB (da, Gigabajt!) in možnost iskanja po vseh sporočilih, ki ste jih prejeli - iščite in ne sortirajte. Seveda bo tu še zaščita proti nezaželjeni pošti in ostale stvari, ki jih dandanes pričakujemo od spodobnega ponudnika elektronskih poštnih storitev. Zaenkrat Gmail še ni na voljo javnosti, saj ga še preizkušajo, kdaj pa bo dostopen vsem, je predvsem odvisno od preizkusa. Klik!

13 komentarjev

Google postane Kul™

Nov Googlov vmesnik

vir: Google
Slashdot - Na našem, vsem ljubem forum-u, se vse prepogosto znajdejo vprašanja, ki so rešljiva v roku minute ali dveh, če le odklikamo na Google. In v teh nekaj letih, od kar je Google z nami, smo se privadili njegovega preprostega, a učinkovitega vmesnika, ki je prikazal rezultate v kar se da pregledni obliki. A tudi Google se mora od časa do časa (če odštejemo praznike - ta praksa je že v veljavi) spremeniti. In tako se je pojavil "nov" Google, s katerim poskušajo avtorji še poenostaviti vmesnik ter dodati tudi preproste tekstovne oglase. Klik!

In ne, ti oglasi vam ne planejo pred oči in vas skoraj oslepijo. [:D]

24 komentarjev

Ustanovitelja Googla na Forbesovem seznamu milijarderjev

BBC - Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja odličnega iskalnika Google, sta prišla na Forbesov seznam milijarderjev. Oba sta vredna okrog milijardo dolarjev in sta na 552. mestu.

Nasploh je letošnji seznam precej daljši od lanskega, saj je na njem kar 587 imen (lani 476). Pri Forbesu trdijo, da je razlog v porastu cen delnic v lanskem letu. Na prvem mestu ostaja Bill Gates s 46,6 milijardami dolarjev (kar je približno za pol manj od njegovega rekorda - 90 milijard dolarjev v letu 1999) , tesno za petami pa mu sledi borzni "špekulant" Warren Buffet s 42,9 milijardami ameriških zelencev.

Še seznam prvih petih milijarderjev:

  1. Bill Gates - 46.6 milijard
  2. Warren Buffett - 42.9 milijard
  3. Karl Albrecht - 23 milijard
  4. princ Alwaleed Bin Talal Alsaud - 21.5 milijard
  5. Paul Allen - 21 milijard
in povezava do izvorne novice.

25 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Google Mail že v štartnih blokih?

Slashdot - Google se od ostalih iskalnikov razlikuje tudi po tem, da se uvodna stran naloži hitro, kar je posledica njene preprostosti. A kaj kmalu se utegne ta priljubljena dobrota posloviti od nas. Google se že precej časa potiho razvija v portal, zdaj pa se preskusnima storitvama Froogle in Google News utegne približati še ena -- elektronska pošta. O tem priča predvsem serija Googlovih nakupov: kupili so podjetje, ki je razvilo tehnologijo za oglaševanje preko e-pošte (ne spam :-), podjetje, ki razvija programsko opremo za upravljanje z e-pošto, lastijo pa si tudi domeno googlemail.com. Klik!

7 komentarjev

Google bo iskal tudi po knjigah

Slashdot - Očitno pri Googlu mislijo resno s svojimi nakanami zbrati na enem mestu vse informacije sveta in jih prosto ponuditi javnosti. Tako so sedaj začeli s preskusno fazo nove storitve, poimenovane Google Print (BETA). Za kaj pri vsej stvari gre?

Ker vse informacije vendarle še niso dostopne na internetu, temveč jih je nekaj še vedno v starih dobrih knjigah, je dostop do njih nekoliko otežkočen. Knjige so resda razvrščene po računalniških katalogih (naprimer COBISS) s ključnimi besedami, a preiskati celotne knjige po vseh besedah, besednih zvezah in podobno vendarle še ne moremo. Google bo tako ponudil možnost iskanja po velikem številu knjig (ki se bo še povečevalo) v elektronski obliki kar prek svojih spletnih strani. Vse knjige bodo dostopne na naslovu print.google.com, tako da bo iskanje samo po knjigh izgledalo takole. Slashdot.

4 komentarji

Kitajska, Rusija in ZDA povezane s 100MBps

Slashdot - Kitajska, ZDA in Rusija nameravajo v skupnem projektu narediti direktno povezavo s hitrostjo 100MB/s, kar bi naj rešilo problem, ki s katerim so se srečevali v Rusiji in na Kitajskem - med Rusijo in Kitajsko ni bilo neposredne internetne povezave, zato so se morali znanstveniki povezovati preko ZDA, če so hoteli "govoriti" z svojimi znanstvenimi sodelavci. Projekt, ki se imenuje Little GLORIAD, je samo predhodnik "pravega" GLORIAD-a, ki bi naj podatke med državami pretakal z hitrostjo 10 gigabajtov na sekundo oziroma kar 60-krat hitreje kot Little GLORIAD. Klik!

Še originalen članek - klik!

14 komentarjev

Pri Googlu imajo smisel za humor

Slo-Tech - Priljubljeni iskalnik Google zna včasih tudi presenetiti. In to na šaljiv način. Dokaz za to boste dobili, če boste kot iskalni niz vpisali "miserable failure". Prvi zadetek je namreč povezava na uradno biografijo ameriškega predsednika Georga W. Busha.
Za nejeverne pa še slika:


Če gre za namerno razvrstitev tega zadetka na prvo mesto, ima nekdo v marketinškem oddelku Googla očitno dobro idejo, kako povečati obiskanost iskalnika...

19 komentarjev

Poročila o napakah v Windows XP

PC Magazine - Privzeto se vsaka napaka operacijskega sistema, programa, igre, itd. v Windowsih XP ob prvi priložnosti pošlje na Microsoft - to je "Error reporting". In teh sporočil je po besedah Billa Gatesa ogromno: 5% Oken se "zaleti" (crash) 2x dnevno, 10% se jih sesuje vsak dan ali povprečno 3x na mesec.

Kljub temu so marca 2003 Windows XP obvladovali 33,4% svetovnega tržnega deleža. V letu 2001 so obstajali 603 miljoni PCjev in s 15 odstotno letno rastjo, dobimo okroglih 700 milijonov osebnih računalnikov. Če se jih 10% sesuje vsak dan, je to 70 milijonov v 24 urah. In ker imamo le 35% računal z WinXP, je to 24,5 milijona PCjev z XPji, ki se sesujejo dnevno. Torej, če bi vsak poslal svoj ''Error report'' bi Bill letno dobil skoraj 9 milijard sporočil.

A XP crkujejo podobno kot 2000 in zagotovo se 98, 95 in ME sesuvajo še bolj pogosto kot XPji. Win 98 ima pokritega okoli 25% računal in tudi sesuvajo se do 20% bolj pogosto kot XPji. Če začnemo "šibat rehenšiber" (hotel je reči kalkulator --...

26 komentarjev