»

Kanarski otoki prestopili na Linux in prihranili

Slo-Tech - Lokalne oblasti na španskih Kanarskih otokih bodo s prehodom na odprtokodno programsko opremo privarčevale 700.000 evrov, poroča španski časnik La Provincia. Za zdaj so na odprto kodo prestavili strežnike in orodja za virtualizacijo, naslednji korak pa bo zamenjava pisarniškega paketa na delovnih postajah.

Projekt zamenjave zaprtokodne programske opreme za virtualizacijo podjetja VMware so izvedli že lani. Uporabili so pripravljeno odprtokodno rešitev podjetja Red Hat, kar seveda ni zastonj, a je pričakovane stroške v treh letih vseeno znižalo z enega milijona na 300 tisoč evrov. Stroški se niso znižali le zaradi licenc, ampak tudi zaradi boljše izkoriščenosti strojne opreme, saj so uspeli povprečno število virtualnih strežnikov na fizičnem strežniku...

68 komentarjev

IBM pripravlja spletne aplikacije

OSNews - Veliki modri razvija zbirko programskih orodij za poslovna okolja, ki bo uperjena proti Microsoftovemu Officu in ne bo delovala le v Windowsu in na Mac OS, pač pa tudi v Linuxu, drugih Unixih in na dlančnikih. To ji bo omogočala spletna zasnova, saj bodo tako strežniška orodja za upravljanje, kot tudi orodja za končne uporabnike, spletne aplikacije, dosegljive preko spletnega brskalnika.

Vključena bodo štiri orodja, in sicer za delo z e-pošto, preglednicami, podatkovnimi zbirkami in za obdelavo besedil. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi dodatna orodja, saj so Adobe, PeopleSoft, Siebel Systems in druga podjetja podprla IBM-ova prizadevanja in utegnejo pripraviti svoje dopolnilne rešitve. Klik!

O morebitnem patentiranju zaenkrat molčijo ...

1 komentar

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Novo orodje za analizo Javine kode

News Forge - IBM se čedalje močneje oprijema Jave, kar je razumljivo tudi zato, ker ji preti .Net podjetja iz Redmonda, ki je IBM-u že pred dolgimi leti povzročilo nemalo škode. A nikakor ne bi mogli reči, da se Veliki Modri z novim orodjem za strukturno analizo javanskih programov želi v prvi meri maščevati Microsoftu, saj orodje za začetek teče le v okolju Windows. Structural Analysis Java tool je pripomoček za razvoj aplikacij, napisanih v Javi, ki razvijalcem pomaga odpravljati programske napake. Poglavitni namen orodja je preverjanje ustreznosti in odvisnosti programskih paketov, razredov in vmesnikov, ki jih aplikacije uporabljajo. Izvirna novica.

0 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Nizki udarci?

Guru 3D - Kako se spopadajo velike korporacije? Na sodiščih s tožbami, na trgu kot konkurenca in - z nizkimi udarci, kot je tale stran tukaj. Na njej Sun pljuva po IBMu, no, dejansko ne pljuva, ker je to ITCH. Izraz si je verjetno izmislil kar Sun sam, pomeni pa Internet Technology Competitive Humor. Na strani se ukvarja z vsemi tipkarskimi napakami, lapsusi ter naključnimi dogodki v IBMu. Dejansko je stran kar prisrčna, ker ni preveč nastrojena proti velikemu modremu, saj se iz njega samo zafrkava. Kaj bo naredil IBM, še ni znano :D.

1 komentar