»

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Pridobivanje energije iz dežnih kapljic

Nam bodo v prihodnjosti zagotavljale energijo?

vir: Slashdot
Slashdot - Skladno s povečano osveščenostjo do okolja in pripravljenostjo vlaganja denarja v razvoje novih tehnologij, znanstveniki odkrivajo vedno nove načine pridobivanja energije - najnovejši način je tako pridobivanje energije iz dežnih kapljic. Za slednjega so zaslužne piezoelektrične lastnosti PVDF plastike, ki ob deformaciji oziroma pritisku proizvede električni tok - v laboratorijskih pogojih je znanstvenikom tako uspelo s kapljicami največje debeline (5 mm) pridobiti 12 mW električne energije oz. 1 µW neprekinjene električne energije.


Trenutni rezultati tako še ne zagotavljajo komerialne rabe, saj razen prvih laboratorijskih raziskav znanstveniki niso opravili še...

38 komentarjev

Microsoft bo razpolavljal računalniške zaslone

Slashdot - Microsoft razvija programsko opremo, ki bo zaslon razdelila na dva dela, vsak od njiju bo imel svoj operacijski sistem, aplikacije, tipkovnico ter kurzor. Po potrebi bo možno preiti tudi na drugo polovico ekrana, s čimer se bo odprla pot do deljenja datotek. Seveda si oba uporabnika še vedno delita isti računalnik, s čemer Microsoftovci želijo ponuditi poceni rešitev malim podjetjem, šolam in drugim ustanovam v revnejših državah. Trenutni prototipi delujejo na 19-palčnih zaslonih, vendar naj ne bi bilo težav tudi na 15- in 17-palčnih modelih.Več v izvorni novici.

43 komentarjev

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

Inkovska jupana - računanje s preštevanjem in Fibonacci

Slo-Tech - Obstajajo poročila iz 16. in 17. stoletja, po katerem so Inki računali z nekakšnimi kamenčki na kamniti plošči, ali kar v prahu na tleh. Priprava naj bi se imenovala jupana, kako se jo uporablja (torej algoritma, ki stoji za njo) pa tedanji poročevalci španskemu kralju niso opisali.

Štiristo let kasneje je nek Italijan ugotovil, da so pri seštevanju verjetno samo prekladali kamenčke po sledečem algoritmu: vzemi proč en kamenček "iz kleti" in enega "iz pritličja" ter ju nadomesti z enim "v prvem nadstropju". Ko na ta način prestaviš vse kamenčke, torej dva v dveh zaporednih nadstropjih nadomestiš z enim iz nadstropja višje (ta označuje naslednje število v Fibonaccijevem zaporedju), si izračunal, pa naj bodo števila še tako velika!

Računanje izključno s seštevanjem v obliki štetja do 2 in dvigovanja ter polaganja kamenčkov je bilo v ozadju inkovske matematematične znanosti. Fascinantno!

5 komentarjev