»

Prvo avtonomno omrežje tovornih vlakov polno operativno

Ars Technica - Družba Rio Tinto je sporočila, da je njeno avtonomno železniško omrežje za transport železove rude v zahodnoavstralski regiji Pilbara pol leta po začetku preizkusov zdaj operativno. Gre za prve tovorne vlake brez voznika v komercialni rabi na svetu.

Avtomatizirani vlaki v splošnem niso novost. Prvo takšno progo je londonska podzemna železnica dobila že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in danes po svetu vozi vrsta vozil na tračnicah z večjo ali manjšo stopnjo avtomatizacije. Pa vendarle je takšen režim delovanja zvečine omejen na razmeroma počasne potniške vlake s kratkimi relacijami, kot so tisti na podzemnih železnicah, primestnih ali letaliških povezavah, medtem ko jih v transportnem sektorju še ni bilo - do zdaj.

Lanskega oktobra je rudarska multinacionalka Rio Tinto na stokilometrski...

30 komentarjev

Honda napreduje pri razvoju nanocevk

Heise - Honda Research Institute USA in raziskovalce z Univerze Purdue poročajo o novem odkritju pri razvoju ogljikovih nanocevk, ki naj bi v prihodnosti zamenjale klasične silicijeve čipe. Nanocevke so bodisi polprevodniške bodisi kovinske, kar je odvisno od razmerja (n,m), ki označuje število enotskih vektorjev v dveh dimenzijah v kristalni rešetki grafena. Če sta indeksa n in m enaka, je nanocevka kovinska, kar pomeni, da prevaja električni tok do tisočkrat bolje od bakra. In takšne potrebujemo. Problem je, da pri izdelavi nanocevk hkrati nastane tudi kopica polprevodniških nanocevk, ki za naš namen niso uporabne in jih je...

8 komentarjev

Nov članek: Trajno brisanje podatkov

Slo-Tech - Na voljo je nov članek izpod prstov našega izvedenca za računalniško varnost, Mateja Kovačiča. V članku se dotakne zelo pomembne teme - kam s podatki na odsluženih podatkovnih medijih oz. kako preprečiti, da bi jih v roke dobila napačna oseba. Seveda je za trde disk še vedno uporabno mletje oz. celo plavž (ali pa alternativa plavža), a če prodajate star in še vedno delujoč disk oziroma imate odsluženih diskov več, to ni ravno optimalna rešitev.

V tem primeru vam bo nadvse prav prišla programska rešitev tega problema, ki je povrhu vsega še zastonj - zadostuje namreč Linux LiveCD.

51 komentarjev

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin

Slo-Tech - Ameriško podjetje Global Resource Corporation je razvilo postopek, s katerim lahko s pomočjo mikrovalov spremenijo plastične odpadke in gumo v tekočo obliko ogljikovodikov, pretežno dizelske frakcije, in plin. Postopek uporablja obsevanje z mikrovalovi v vakuumu valovnih dolžin, ki ustrezajo razdaljam kemijskih vezi v teh materialih. Pri tem...

259 komentarjev

Digitalno smetišče

Slashdot - Večina uporabnikov sodobne elektronike se verjetno nikoli ne vpraša, kaj se zgodi z njihovimi odsluženimi mlinčki, ko se enkrat pokvarijo, oziroma pogosteje - postanejo zastareli. Tako ali drugače odslužene elektronike se letno nabere med 20 in 50 milijoni ton, večina pa je konča v razvijajočih se državah. Odvoz e-smeti kam drugam se splača, saj je odlaganje le-teh na primer na Kitajskem, v Indiji ali Nigeriji do desetkrat ceneje, kot odlaganje doma, kjer takšno početje običajno ureja zakonodaja.

Taki kupi digitalnih odpadkov za domačine predstavljajo vir zaslužka, saj so bogati s tržno zanimivimi kovinami. Računalniške odpadki vsebujejo 17 krat več zlata, kot ruda, iz katerega jo pridobivajo. Posebej veliko je seveda...

71 komentarjev

Resničnost: Gadgeti

Slo-Tech - Danes (torek) vas vabimo k ogledu zadnje Resnična resničnost v letošnjem letu. TV prižgite ob 18.05 in ga nastavite na prvi program TV Slovenija.

Tema oddaje bo seveda novoletna: darila. No, ne čisto navadna. Recimo raje geekovska darila. Malo gadgetov, malo prečudnih in malo prečudovitih igrač. Skratka stvari brez katerih računalničarjem živeti ni.

Nastopajo: ura v zraku, USB božično drevesce, USB grelnik za šalčko in seveda nepogrešljiva USB lava lučka. Lučka za nočno branje in švedsko goroče jeklo. Pa klavstrofobičen kaktus in plišaste bolezni. Pa magnetne igrače, ki jih lahko podarite zgolj tistim, ki jih zares ne marate (super kombinacija z ipodom :). In veliko večje igrače na štirih kolesih, ki se delajo, da so zgolj držalo za ipoda.

Da pa se ne utopimo v ekstazi igrač si bomo pogledali tudi njihovo temnejšo stran - kako in v kakšnih pogojih na daljnem vzhodu pravzaprav nastajajo. Ekipa Resničnikov vam želi elektrificirane praznike in internetificirano novo leto!

20 komentarjev

Jeklo iz mikrovalovke

Slashdot - Z mikrovalovi, s kakršnimi so se doslej grele pice in in druge jedi, bodo morda kmalu proizvajali tudi jeklo.

Namesto ur segrevanja v visokih pečeh "mikrovalovna pečica" stali rudo v minuti in porabi veliko manj energije. Tudi sicer je stroškov in svinjarije precej manj. Iz mešanice železove rude in premoga (ne koksa!) naj bi nastalo jeklo, tako da bi celo odpadel dosedanji dvofazni način pridobivanja jekla -- najprej plavž, potem še elektropeč.

Stvar je slišati logična, je pa lahko posredi še tudi kakšna neomenjena težava. Očitno je za radikalna izboljšanja prostor tudi še v tradicionalnih industrijah.

Sami po sebi se tudi postavljata (vsaj) dve vprašanji. Bo nekaj takega potem mogoče za vsako kovino? In še: Potem bi relativno lahko postavili plavže na Luni, Marsu, asteroidih. Ker zlasti na slednjih je rud v izobilju.

Link! MTU

18 komentarjev