»

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Slashdot - Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav...

16 komentarjev

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev

XFree86 4.4

Slashdot - Končno je izšla nova različica grafičnega strežnika XFree86, ki nosi oznako 4.4. Razvoj dominantnega grafičnega strežnika na praktično vseh distribucijah Linuxa je vsekakor zašel v krizo, saj smo že poročali o nastajanju njegovih izpeljank in odpuščanju pomembnih razvijalcev. Nova različica pa samo še priliva olje na ogenj, saj so novosti povsem zasenčene z novimi licenčnimi pogoji, ki so povzročili negativen odziv v skoraj celotni Linuxovi skupnosti. Klik!

4 komentarji

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

Kirurški poseg v X

Lepši časi za Linux?

PC Linux Online - Okenski sistem X Window System( ?) oz. njegova prosta izvedba XFree86™ je trn v peti mnogim zagovornikom Linuxa na namizju in njegovim uporabnikom, saj je zelo okoren in ne podpira takih kozmetičnih dodatkov, kot jih ima npr. MacOS X. Poročali smo že o tem, da se je eden ključnih razvijalcev, Keith Packard, moral posloviti od sodelovanja v projektu, ker naj bi z ogorčenostjo nad počasnostjo in konzervativnostjo razvoja povzročal slabo vzdušje in želel priti do vodilnega stolčka. Packard je ubral svojo pot in v sklopu organizacije freedesktop.org, ki skrbi za poenotenje namiznih okolij za Linux, zbral skupino, ki se ukvarja s predelavo okenskega sistema X. Danes so objavili prve...

27 komentarjev

XFree86 dobiva konkurenco?

OSNews - Mike Harris iz podjetja Red Hat in Keith Packard - član projekta Fontconfig, sta se na nedavni telekonferenci z nekaterimi pristaši odločila, da bosta korenito posegla v kodno osnovo XFree86 ali vsaj ustanovila vzporedno organizacijo projekta XFree86, ki bi demonstrirala kako naj bi tovrsten projekt učinkovito deloval. Trenutno izbirajo primerno ime projekta, rezervirali pa so že domeno xwin.org, na kateri se nahaja tudi začasna spletna stran.

Projekt XFree86 razvija odprto različico okenskega sistema X za različne UNIXe, zato je znan je predvsem uporabnikom Linuxa. Keith Packard ga je pred kratkim neprostovoljno zapustil, ker naj bi želel postati vodja projekta, s čimer je seveda užalil svoje nadrejene. Po njegovem mnenju se projekt razvija prepočasi in ni dovolj odprt za prispevke zunanjih sodelavcev.

7 komentarjev

HotMail zopet preluknjan

ZDNet - Medtem ko je na dnevnem redu senatorskih govorov besedica 'Passport' ter MS piše Priročnike za prehod iz Linuxa/Unixa na Okna (... katere bo očitno tudi sam potreboval, ko bo prenesel Unix strežnike za Hotmail na Windowse ...), pa so v svojem Hotmail sistemu odkrili še eno luknjo: če bi zli uporabnik poznal neko uporabniško ime ter točen čas prejetja e-maila (beri: na stotinko sekunde natančno) plus še dvomestno naključno številko, bi lahko to sporočilo tudi prebral.

Po Microsoftovih besedah sodeč so luknjo že zakrpali, na hekerski strani Root Core pa je še vedno na voljo "how-to". Klik!

3 komentarji